2007. november 12., hétfő

Rizs Ottó és a rizottó

Amikor a paelláról írtam, megemlítettem az olasz unoka tesót is, a rizottót.
Rizottó. Hmm, annak idején mindig szerettem a menzán akkor köretként kapott száraz, mirelit félig főtt zöldborsóval összekevert pergős rizst. Én szerettem, bár Anyukám amikor volt a taljánoknál, mindig mondta hogy az nem ilyen,mármint a kinti eredeti. Nem baj szerettük.
Aztán egyszer csak láttam egy angol főzős műsorban, egy aranyos olasz szakács bácsit ( azóta tudom hogy Carlítónak hívják, és nagyon híres ), aki valami hihetetlen stílusban készítetette a tenger gyümölcsei rizottót.
Egy: nem úgy nézett ki mint amit én ettem, kettő: mire az én gyenguska angol tudásommal megértettem volna mit is mond, addigra tálalta, három: az a mód ahogy készítette, érződött az olasz származása, és a tüzes temperumentuma.
Persze a receptet nem tudtam megjegyezni, de akkor már éreztem, ilyet csinálnom-ennem kell.
Teltek az évek, elfeledtem a rizottót, de aztán jött az angol fenegyerek, Jamie Oliver, és a receptes könyve.
Karácsonyi ajándékként kaptam az elsőt ( azóta megkaptam mindet a kis családomtól, köszönöm !! ), és abban benne volt hogy kell készíteni az igazi rizottót.
Kipróbáltam és az első olyan sikeres volt, hogy másnapra is rizottót kértek ebédre.

Pár fontos tanács az elején:
- csak frissen jó
- a felöntő lé mindig forrjon
- bátran az izesítőkkel, alkatrészekkel, meghálálja
- az olasz verzióban belereszelik a parmezánt, de nálunk csak Aya és én szeretjük, ezért nem reszelem bele, hanem tálaláskor teszek mellé, és reszelt trappistát is, a többiek azzal szórják.
- folymamatosan kevergetni kell, ez kb. 20-25 perc.
- fontos megtalálni a helyes energiát, hogy le ne égjen ám mégis dinamikusan forrjon.



Ez a verzió amit archiváltam, zöldség ragus lett, amit előre elkészítettem.
Zöldség ragu:
2 db saláta cukkini ( friss, zsenge, és kb egyforma darabok ), 2 szál újhagyma, 1/2 fej vöröshagyma, 1 db tv paprika, 2 db a mediterrán paradicsomból ( ha nincs akkor 1 sima pari jöhet ), 3 gerezd fokhagyma, hús leveslé, kb. 1/2 liter.
Olajon lepirítom a hagymákat, bele teszem az egyforma kockákra vágott zöldségeket, fűszerezem, majd felengedem húslével, és öszzefőzöm. Jó híg legyen, mert bele számolom a levét a rizottó felengedő levébe.
Húslé: szoktam olyat csinálni hogy veszek 2 db pulyka szárnyat ( az kb. 1,5 kg ), és azt megfőzöm, majd ízesítem vegetával. Ebből lesz a felöntő lé, a husit és a maradék levet lefagyasztom, jó lesz az még valamire. Ha nincs, akkor jó a kockából készült lé is, csak forrjon.


Rizottó:
40 dkg kerekszemű rizs, 1,5 dl száraz fehérbor, 1,2 l felöntő lé, fűszerek.
Kevés zsiradékon megpirítom a rizst, majd felöntöm a borral és folymatosan kevergetve belefőzöm a rizsbe.
Elkezdem merőkanalanként adagolni a forró levet, és közben folyamatosan keverem.
Nem szabad teljesen elfőnie a levet mert akkor leég!!
Füszerezem, só, bors, szárított bazsalikom ( és amit még szeretnénk, tudjátok "izlés szerint" )
Közben keverés, húslé öntögetés. A normál merőkanál kb. 1,25 dl-es tehát azzal durván 10 merést jelent. A hatodik körül már látszódnia kell a keményítőnek, ahogy fől ki a rizsből.
Ha lefogyott a lé jöhet a zöldséges ragu, szintén forrjon, és ezt is kanalanként adagoljuk.
Kóstoljunk meg, hogy a rizs mennyire puha, ha még egy kicsit kemény, és ha elfogyott a ragu akkor tegyünk rá fedőt, ás hagyjuk energia nélkül párolódni.
Tudom hogy egy kicsit bonyolultan írtam le, de higgyétek el aki csinált már ilyet az tudja, aki nem az pedig próbálja ki, mert elkészíteni sokkal egyszerűbb.
Sokféleképpen készíthető, sokféle ízesítéssel.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Garffyka: szia Max, üdvözletem Rizs Ottónak :-), finomnak néz ki. Kérdés: nem lesz trutymák a rizs, ha állandóan kevergetem fővés közben? Igaz, nem kerek szemű rizzsel, de az a tapasztalatom, minnél többet kevergettem főzés közben, annál kevésbé lett szép állagú :-(

Max írta...

Szia Graffyka!

De trutymákos lesz, de ilyennek kell lennie, krémes, folyós.
Csinálhatod hosszúszeműből is, az annyira nem lesz trutymákos.

Tessék elfogadni/fogadtatani, ennek ilyen állagúnak kell lennie.

max

Névtelen írta...

Garffyka: Igenis! Megértettem! :-) Aki éhes eszi, aki nem, éhen marad :-) Kiegészítőt kerestem a karfiolleveshez, megtaláltam, holnap beszámolok a rizottom sikeréről.

Max írta...

O.K. Hajrá, biztos vagyok a sikeredben:-))
Legyen olyan az állaga amilyet szeretnél, csak ne legyen száraz, jó? lécci, lécci:-(

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin