2007. november 29., csütörtök

Juhtúrós/Bryndza pogácsa

Idén tavasszal tanulmányi kirándulás alkalmából jártam a soltvadkerti Korona cukrázdában, és ott ettem egy isteni finom juhtúrós pogácsát.
Azóta keresem ezt az ízt, a receptet. Találtam sokfélét, de valahogy nem az volt amit szerettem volna. Aztán egyszer kezembe akadt egy receptes könyvünk, amit átlapozva, ráakadtam az alábbi receptre, és azonnal éreztem hogy ez az, ilyet sütnöm kell.


Bryndza/juhtúró-s pogácsa:

Hozzávalók ( ebből a mennyiségből 3 normál tepsinyi mennyiség jön ki ):
25 dkg puha margarin, 20 dkg Bryndza/juhtúró, 55 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg + 5 dkg reszelt trappista sajt, 25 dkg tejföl, 2,5 kismérő szárított élesztő, 1 dl langyos tej, 1 tk cukor.



A tészta állagára nagyban hat a juhtúró állaga, ezért állandó felügyeletet és korrekciót igényel a tészta elkészítése. Ezt a tésztát most a konyhai robotgéppel készíttem így azonnal tudtam korrigálni ( kellett is ) ( a receptúra a módosított mennyiséget tartalmazza, kiinduló pontnak tökéletes, de egy kis "mankó" lisztet mindenképpen készítsetek oda ).
Természetesen gyakorlottak készíthetik kenyérsütő géppel a tésztát.


A puha margarint kikevertem a tojás sárgájával, és a tejföllel. Közben a tejben, a cukorral felfuttatom az élsztőt. A tojásos tejfölbe bele keverem a juhtúrót és a 10 dkg reszelt sajtot. Jól összekeverem, jöhet az élesztős tej, és utána adagonként a lisztete is hozzá adjuk. Kostoljuk meg a tésztát ha már jól össze dolgoztuk, ha kell sózzunk utána, de vigyázat sós a túró!!


Ha kész a tészta, akkor egy fedeles edényben mehet a hűtőbe 3-4 órára, vagy egész éjszakára.
Másnap előveszem a tésztát, kinyújtom, berecézem, és kiszaggatom. A tojás fehérjével megkenem a tetejét, és megszórom a maradék reszelt sajttal.




Előmelegített sütőben 220- 225 c-on kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Elárulom a végére, ez volt az az íz amit kerestem.
Tipp&trükk:
Ha valaki idegenkedik a juhtúró ízétől, az készítheti sima túróval is, de az mindenképpen zsíros legyen.
Egy kis őrölt borssal ízesíthetjük, és lehet még dúsítani egy kis apróra vágott zöld olíva bogyóval.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin