2007. november 28., szerda

Bürgermeister kalács ( karácsony 2. )

A Bürgermeister kalács, a kalács. Évek óta a családi karácsony kisérője. Német eredetét nem tagadja, de teljesen nemzetközi, alapanyagilag tökéletesen kivitelezhető.
Háromfajta töltelék ( dió, mák, túró ), fonott, maga a menyország, és roppant mutatós.



Elöbbre hoztuk a készítését, hogy tudjuk dokumentálni, és aki kedvet kap rá, még be tudja karácsonyig gyakorolni. A készítés Cicaanya érdeme.

Bürgermeister kalács:
Tészta: 3 dl tej, 3 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 kk.+ 3 dkg cukor, 1 ek.+ 60 dkg liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 1 csipet só.

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a vajat felolvasztjuk. Az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl tejjel és 1 ek. liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. A maradék tejben elkeverjük a két féle cukrot, csipet sót, a tojásokat és a vajat. A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük az élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas tejet, szép hólyagosra kidolgozzuk (egészen lágy tésztát kapunk!). Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

Ha van kenyérsütő gép, akkor egyszerűbb a tészta összeállítása, mert a tejet a vajjal egy kicsit meglangyosítom, beleütöm a két tojást, egy kicsit összekeverem.. A keverőtartály aljára öntök egy kicsi olajat, beleteszem a két féle cukrot, a csipet a sót, beleöntöm a tojásos vajas tejet. Rászitálom a lisztet, és a liszt tetejére szóróm az élesztőt. Mivel nem futtatjuk fel külön az élesztőt, a felfuttatáshoz szükséges anyagokat is fel kell használni.



Amíg a tészta kel, elkészítem a töltelékeket.

Mák: 15 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 ek. tej.
Az alapanyagokat összekeverjük egy tálkában.

Dió: 15 dkg darált dió (vagy dejó), 4 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, ½ citrom resztelt héja, 4 ek. tej, 5 dkg puha mazsola.
A mazsolát leáztatjuk egy kis vízben, aki szereti, egy kis rumot is tehet bele. Én nem szeretem a mazsolát, ezért a család nagy bánatára, ez a művelet teljesen kimarad :-)
Az alapanyagokat összekeverjük egy tálkában.

Túró: 15 dkg félzsíros tehéntúró, 4 dkg porcukor, 1 kk. vaníliás pudingpor2 dkg lágy vaj, 2 db tojás sárgája, ½ citrom reszelt héja, 5 dkg puha mazsola.
A mazsolát a már fent leírt módon beáztatjuk. A túrót egy szitán (esetleg krumpli nyomón) áttörjük. A tojások sárgáját a cukorral, vajjal, reszelt citrom héjjal és a pudingporral kikeverjük, a túróhoz adjuk a mazsolával együtt. Ha a túrót sokáig keverjük, nagyon lágy lesz, ezért jobb külön kikeverni az alkotórészeket, és csak utána hozzádolgozni a túróhoz.


A tortaformába a kuglóf sütő alját tesszük, ezt kivajazzuk.
Tipp&trükk: A cserélhető alju kuglóf sütő forma kíváló hozzá, de ha nincs, akkor egy kerek tortaformában készítjük, középre pedig egy kartonból készített karikát teszünk, alufóliába tekerve.







A megkelt tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, téglalapra nyújtjuk, és hosszanti irányban 3, kb. 15 cm széles csíkra vágjuk. Rúd formán a tésztacsíkok közepére halmozzuk a három féle tölteléket, feltekerjük, laza fonattá alakítjuk.



A tésztafonatot a sütőformába fektetjük, a végeket aláhajtjuk, és letakarva addig kelesztjük, amíg egészen kitölti a formát.



A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (gázsütő 3. fokozat). A tésztát megkenjük 1 tojás sárgájával, vagy esetleg egy kis tejjel, és 55-60 percig sütjük. A formában hagyjuk langyosra, majd rácsra csúsztatva egészen kihűlni. Utána szeleteljük.



Jártunk már úgy hogy megcsináltuk ünnepek előtti napokban, de mire odaértünk addigra elfogyott:-(
Nem probléma, újra csináltuk:-))



Finom, mutatós, akár ajándékba is készíthetjük. Biztos siker, és az íze....hmmm.
Készítsétek el és jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés:

Kati Puskás írta...

Kedves Max köszönöm ezt a receptet.
Megcsináltam, nagyon finom lett.
Külön köszönet ezért a tökéletes kelt tészta receptért. Életemben még sohase sikerült ezen kívül ehető kelt tésztát gyártanom. :))

Max írta...

Kedves Katalin!

Örülök a sikernek, és remélem találsz még a receptek közt olyat ami megtetszik!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin