2007. november 20., kedd

Gyorsan valami....olaszost!!!

Imádom az olasz/os konyhát, persze sértő szegényeknek, mert amit én itt összerakok olasz néven ahhoz semmi közük, és ezt biztos hangoztatnák is.
Én sem bírnám ha newyorkban azt írnák ki a cukira hogy bringatanyás/max-os fagylalt ( bár az nem semmi reklám lenne ).
Szóval olaszos gyorsan készíthető, igazi munkautánhazaesek ésúgyennékvalamimeleget ételek.

Az első az a tejszínes-sajtos-paradicsomos tészta ( bocsika egy kicsit sötét lett a kép ).

A lényege hogy nem kell külön megfőzni a tésztát hanem bele kell főzni és a mártás levében fől meg.

1/2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ezek apróra vágva, 1/2 kg száraztészta, 15 dkg csíkokra vágott, füstölt főtt husi ( császár, lapocka, tarja, pulyka comb..stb ), 2 tubus natúr krémsajt, 2 ek tejföl, sűrített paradicsomlé ( lehet házi parilé, lehet konzerv paradicsom, lehet sűrített paradicsom, a lényeg hogy kb 1,5 szeres legyen a folyadék mint a tészta, tehát eszerint kell felengedni ), só, bors, bazsalikom, ha van mediterrán sült paradicsom 2 fél darab és annak az olaja, vagy sima olíva olaj.



Olajon lepirítom a hagymát és a fokhagymát, mehet rá a füstölt husi, só, bors, összepirítani, jöhet a paradicsomlé, a sült paradicsom és a sajtkrém, ha elolvadt a sajt, bele a maradék folyadék, a bazsalikom, a tejföl, összeforralom, és jöhet bele a tészta.
Jól összekeverem, és kb 15-20 percet főzöm lassú tűzön, közben kevergetem. ha megpuhult a tészta, kész. Ha elfőtte a levét, de még kemény a tészta akkor egy kis vizet kell alá önteni. ( sajna ez csak tapasztalattal megy, lehet több folyadékkal kezdeni, és akkor egy kicsit szószosabb lesz. )

Gyors lasagne:

50 dkg darált hús ( sertés vagy pulyka ), 1/2 csomag lasagne lap ( a száraz verzió ), 20 dkg reszelt sajt, és a szósz alap ami három féle is lehet:
1: zacskós milánói-bolognai szósz por keverve 1:1 ben, vagy
2: egy üveg paradicsomos szósz ( knorr, unclebens, gazdaságos, univer...stb), vagy
3: 3-4 db a mediterrán sült paradicsomból, egy kis ketchuppal feltuningolva



Kevéske olajon lepirítom a husikát, ráöntom a választott szószt, összfőzöm úgy kb 6-7 percig egy kis vízzel. Az a lényeg hogy egy olyan főzelék állagú legyen a szósz.


Kiolajozott tűzálló tálba rétegezem, a szósszal kezdek, aztán tészta, szósz, tészta, a végére maradjon a szósz.


Meghintem a felső réteget sajttal, és előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm.
Ha szép pirosra sült a teteje, akkor kész, lehet tálalni, tálaláskor lehet egy kis reszelt parmezánt szórni rá.
Jó étvágyat.


Tudom hogy nem az igazi, de egy végig dolgozott nap után, gyors, egyszerű, és finom, továbbá a végtelenségig variálható.
Tipp&trükk: ( ez egy új fejezet, ide be fogom írni ami személyes fontos tapasztalataimat, tanácsaimat )
olíva olaj: főzéshez, ahol az olajat hőhatás éri, oda sima olívát használjunk, ne extra szűzet, mert az nem szereti a hőhatást.
Lehet nagyon jó sansa illetve olíva pogácsából sajtolt olajat venni, vagy olíva és napraforgóolaj keverékét, bár ezt is elő állíthatjuk mi magunk, a tetszőleges keverési arányban.
Sütőtálak: az ún. gránit tálak és a kerámia sütő tálak ( lásd a lasagne-s képen ), fontos használati tanácsa hogy mindig hideg sütőben kezdjük a sütést.
Ha meleg ételt teszünk bele ( pl a forró lasagne ragu ), akkor nyugodtan mehet bele a forró sütőbe, mert az étel már annyira felmelegítette, hogy nem lehet baj. Ez azért van, mert ha a kerámia nedvességet szívott magába, akkor az a hő hatására gőzzé alakul ( hőlökés ), az szétnyomja a mázat az edényen.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

D. Gabi
Asszem megyek, és mire a párom hazaér meglepen a paradicsomszószos tésztával. Köszi Max, úgyse tudtam, hogy mit is főzzek ma! Puszi

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin