Én sem bírnám ha newyorkban azt írnák ki a cukira hogy bringatanyás/max-os fagylalt ( bár az nem semmi reklám lenne ).
Szóval olaszos gyorsan készíthető, igazi munkautánhazaesek ésúgyennékvalamimeleget ételek.
Az első az a tejszínes-sajtos-paradicsomos tészta ( bocsika egy kicsit sötét lett a kép ).
A lényege hogy nem kell külön megfőzni a tésztát hanem bele kell főzni és a mártás levében fől meg.
1/2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, ezek apróra vágva, 1/2 kg száraztészta, 15 dkg csíkokra vágott, füstölt főtt husi ( császár, lapocka, tarja, pulyka comb..stb ), 2 tubus natúr krémsajt, 2 ek tejföl, sűrített paradicsomlé ( lehet házi parilé, lehet konzerv paradicsom, lehet sűrített paradicsom, a lényeg hogy kb 1,5 szeres legyen a folyadék mint a tészta, tehát eszerint kell felengedni ), só, bors, bazsalikom, ha van mediterrán sült paradicsom 2 fél darab és annak az olaja, vagy sima olíva olaj.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEik0GYm2mg-hc2kz6FQLzfvQ7eyT_tsKbl32Odj9D-OKNa-k2f-fc7PQ0xukO79ihdvGzX19DnpGxcbYjvR3VoFCmeAqRutkPIKpVvpOcxUYdwIEmrwNAv37ogTgdg7VVhhRLw6N-q6BF4/s320/pte2.jpg)
Olajon lepirítom a hagymát és a fokhagymát, mehet rá a füstölt husi, só, bors, összepirítani, jöhet a paradicsomlé, a sült paradicsom és a sajtkrém, ha elolvadt a sajt, bele a maradék folyadék, a bazsalikom, a tejföl, összeforralom, és jöhet bele a tészta.
Jól összekeverem, és kb 15-20 percet főzöm lassú tűzön, közben kevergetem. ha megpuhult a tészta, kész. Ha elfőtte a levét, de még kemény a tészta akkor egy kis vizet kell alá önteni. ( sajna ez csak tapasztalattal megy, lehet több folyadékkal kezdeni, és akkor egy kicsit szószosabb lesz. )
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFYdnqbhScNUpWaQOVqCzTe-ov3kETJSKkBg3DIGUY_oDobqKlXDZzk_lxC-BhHYSYejQiWYm27MhxRfzyOpitSi6f-KCZvR9h6No0ZmuTd12e7-E8DqAP-69_AdIiY5OFCwxfI2bLw5E/s320/las1.jpg)
50 dkg darált hús ( sertés vagy pulyka ), 1/2 csomag lasagne lap ( a száraz verzió ), 20 dkg reszelt sajt, és a szósz alap ami három féle is lehet:
1: zacskós milánói-bolognai szósz por keverve 1:1 ben, vagy
2: egy üveg paradicsomos szósz ( knorr, unclebens, gazdaságos, univer...stb), vagy
3: 3-4 db a mediterrán sült paradicsomból, egy kis ketchuppal feltuningolva
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhi_2VjZln5HhVM-XlYjnG_Txf299E_CxRxE_GgSYwAjmnjktIqv1apGUi7H9-ci1yNrV23cucSUjKK7EuR_ylCJahawmSUSUzGaFGfYdgf7EMmC5-fn_SXgQTg1kNk1tqIp0BjRDK2m6M/s320/las2.jpg)
Kevéske olajon lepirítom a husikát, ráöntom a választott szószt, összfőzöm úgy kb 6-7 percig egy kis vízzel. Az a lényeg hogy egy olyan főzelék állagú legyen a szósz.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUrXHQSNkOG8114sWNeAk_YAIgKFIbtBdL8YV5zGCGqovwJnnS7JSM3kwGexrCBGnjdDWqDvNS0NZd1xvIU5JO-RUF68YJQhA0oCJxGqvINqJ9y3xStuIEfXDK3p-47nlv75m9QTNdlTI/s320/las3.jpg)
Kiolajozott tűzálló tálba rétegezem, a szósszal kezdek, aztán tészta, szósz, tészta, a végére maradjon a szósz.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinCw1WFylVwDCZ9IZ36uKQix8ewcrNrcL97VB83z4DLIXW9fK6TIHtBnbFhAtIRTzx5Ai295goYI3a5VUq4vRk9G9IrCePKnBlrtnu7Sw534SQ-nBFcFao7TE7vTrpr5xKehyphenhyphenWQqLWUUM/s320/las4.jpg)
Meghintem a felső réteget sajttal, és előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm.
Ha szép pirosra sült a teteje, akkor kész, lehet tálalni, tálaláskor lehet egy kis reszelt parmezánt szórni rá.
Jó étvágyat.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiU53sGNaYezCDSOlWE-s-sz46gZ56z6FsPjW85cqEYKpsKQ8B4uN_IMqKZLrkeKDqgHZTpPoDkdwvTMah6lq0EoLlpXsgAKw6TebO0uB3qgQL9JLe8pLwDBW4DvELsPRGsUnd3d7EXg6s/s320/las5.jpg)
Tudom hogy nem az igazi, de egy végig dolgozott nap után, gyors, egyszerű, és finom, továbbá a végtelenségig variálható.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiU53sGNaYezCDSOlWE-s-sz46gZ56z6FsPjW85cqEYKpsKQ8B4uN_IMqKZLrkeKDqgHZTpPoDkdwvTMah6lq0EoLlpXsgAKw6TebO0uB3qgQL9JLe8pLwDBW4DvELsPRGsUnd3d7EXg6s/s320/las5.jpg)
Tudom hogy nem az igazi, de egy végig dolgozott nap után, gyors, egyszerű, és finom, továbbá a végtelenségig variálható.
Tipp&trükk: ( ez egy új fejezet, ide be fogom írni ami személyes fontos tapasztalataimat, tanácsaimat )
olíva olaj: főzéshez, ahol az olajat hőhatás éri, oda sima olívát használjunk, ne extra szűzet, mert az nem szereti a hőhatást.
Lehet nagyon jó sansa illetve olíva pogácsából sajtolt olajat venni, vagy olíva és napraforgóolaj keverékét, bár ezt is elő állíthatjuk mi magunk, a tetszőleges keverési arányban.
Sütőtálak: az ún. gránit tálak és a kerámia sütő tálak ( lásd a lasagne-s képen ), fontos használati tanácsa hogy mindig hideg sütőben kezdjük a sütést.
Ha meleg ételt teszünk bele ( pl a forró lasagne ragu ), akkor nyugodtan mehet bele a forró sütőbe, mert az étel már annyira felmelegítette, hogy nem lehet baj. Ez azért van, mert ha a kerámia nedvességet szívott magába, akkor az a hő hatására gőzzé alakul ( hőlökés ), az szétnyomja a mázat az edényen.
1 megjegyzés:
D. Gabi
Asszem megyek, és mire a párom hazaér meglepen a paradicsomszószos tésztával. Köszi Max, úgyse tudtam, hogy mit is főzzek ma! Puszi
Megjegyzés küldése