2007. november 29., csütörtök

Karácsonyi/Ünnepi menű by Garffyka (x-mas 3.)

Komplett karácsonyi/ünnepi menű by Garffyka, nagyon szépen köszönjük!!!

Csodás tartalmas menű, gratulálunk az elkészítéséhez ( ehhez sok energia kell ), de sok részlete van ami az idei ünnepi menüt feldobja, átalakítja.


Szent este:

Halászlé sárgarépa, petrezselyem, zeller, krumpli, hagyma, fokhagyma, többféle haldarab, só, bors, pirospaprika, halászlékocka összefőzve, leturmixolva, ha túl sűrű egy kicsit felengedem, visszateszem a tűzre, belefőzöm a haldarabokat, most már csak óvatosan kevergetem, ne törjön össze a finom halacska. Kicsit csípősítem belefőzött házi eltevésű erős paprikával.
Tudom, egy szegedi vagy bajai emberke biztos rosszul lenne ettől a recepttől, de sok kísérletezés után ez az, ami mindenkinek ízlik.
Rántott hal annyi a "titok", hogy a halszeleteket fokhagymás tejbe teszem kb 1-2 órára, csak utánna rántom ki. A zsemlemorzsába szoktam keverni egy kis diót is.
Tört krumpli, rizibizi, párolt káposzta ez fehér és lila káposzta vegyesen.

Karácsony első napja:

Húsleves cérnametélttel apósomnak, csigatésztával nekem, tészta nélkük a páromnak, kizárólag marhahusiból, én mindkettőt szeretem, a párom és apósom viszont inkább a marhahúslevest. "Titok", hogy langyos vízzel teszem fel főni a husit, legalább háromszor, de inkább négyszer leszedem a habját és sokak szerint eszméletlenül sok zöldséget teszek bele: sárgarépa, petrezselyem, zeller, krumpli, gomba (fehér és/vagy barna csiperke 8-10 db), hagyma (1), fokhagyma (legalább 5-6 duci gerezd), kelkáposzta (egy közepes fejecske negyedekre vágva), paprika (egy tv paprika általában kettévágva, persze magok és erek nélkül); fűszerek só, szemesbors, szemeskömény, szerecsendió, szegfűszeg, babérlevél.
Rántott és párizsi husik páromnak csirkemell filé párizsiasan, apósomnak tarja rántva, és ha már úgyis többfélét csinálok, általában rántok csirkecombot is, ennek a panírjába teszek diót (ez az enyém) is. "Titok", hogy jó fokhagymás tejbe teszem a mindenféle husit és általában egész éjszaka ebben áznak, kirántás előtt jól lecsorgatom róluk fokhagymás tejet, hogy ne áztassák át a panírt.
Köret mondhatni a szokásos, tört krumpli és/vagy krumplipüré (fokhagymásan, sok vajjal, nem porból), rizibizi, párolt káposzta.
Ha ÉSzüleim nálunk ebédelnek az ünnep első napján, akkor ÉApámnak készítek zelleres almát és tartármártást.

Karácsony másod napja

A leves általában igény szerint, halászlé és/vagy húsleves.
A főfogás töltött káposzta. Azt hiszem ennek nincs semmi titka, ha csak az nem, hogy a darált husi disznó és marhahusi, a töltelékbe nem teszek hagymát, de só, bors, fokhagyma, és egy kg husihoz csak szűk 10 dkg rizset keverek. A nagy fazékba alólra két lapi (káposztalevél), rá apró káposzta, töltelékek, apró káposzta, töltelékek, a tetejére is egy-két szép nagy lapi, szemesbors, babérlevél, húslével felöntöm, szépen elrotyog magában; én nem szoktam sűríteni a levét (sem rántás, sem habarás).

Sütik, ezeket minden évben sütöm és általában mindig van vmi újdonság is
Persze az elmaradhatatlan diós és mákos beigli, nálunk is mazsola nélkül, mert párom nem szereti, apósomnak egy-egy rudat mazsolásan sütök.
Kétféle sajtos aprósüti
túrós-sajtos pogácsa 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, egy tojás, só, bors, csipetnyi sütőpor jól összedolgozva, lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, összehajtogatom, megint nyújtom, hajtogatom, a harmadik nyújtás után de még hajtogatás előtt megszórom reszelt sajttal, negyedszer már ujjnyi vastagra nyújtom, pici pogácsákat szaggatok, tetejére kicsit felvert tojás (egész vagy csak fehérje vagy csak sárgája, igazság szerint mikor mi van "kéznél"), megszórom bőven reszelt sajttal, 200 fokos sütőbe teszem, kb 25-30 percre;
sajtos rúd recept külön

Édes aprósütit gyakorlatilag egy receptből variálok, nálunk egy 10-20-30 néven fut. Az alaptészta 10 dkg cukor, 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 tojás, csipetnyi sütőpor, jól összegyúrom, kinyújtom, kiszaggatom, előmelegített sütőben közepes erősségnél kisütöm. A natúr masszából szoktam linzerkéket készíteni, a párom nagyon szereti. Kakaós márványosat úgy készítek, hogy nem cukrozott kakaót az összegyúrás után rászitálom a kicsit kinyújtott masszára és csak tessék-lássék dolgozom bele. Persze, minden szaggatás utáni maradék összedolgozásával és újra nyújtásával csökken a "márványozottság". Mivel én nagyon szeretem a citromos-narancsos dolgokat, az alaptésztába szoktam reszelt citrom-naracshéjat belegyúrni. A kész sütiket megszórom porcukorral vagy cukor- illetve csokimázat teszek a tetejükre. Van, hogy sütés előtt megkenem tojással és durvára vágott diót teszek rá.
És a híres száz kifli, ebből mindig dupla adagot sütök, mert apósom imádja és általában már mikulásra kap egy dobozkával ajándékba.

Sajtos rúd

(vagy kifli, mikor minek formázom, a párom rúdnak szereti, egyharmadát általában kiflinek csinálom és a tetejére köménymagot teszek, mert ÉSzüleim meg úgy szeretik jobban)50 dkg liszt, 25 dkg sütõmargarin, 2 tojás, 40 gr élesztõ (1 csomag 50 gr), 1 mk porcukor, kb 0,5 dl tej, kb 3 ek tejföl, kb 4-5 kk só, csipetnyi bors + fokhagymasó, kb 20 dkg reszelt sajt40 gr élesztõt összemorzsolni + 1 mk porcukor + kb 0,5 dl tej >> összekeverni >> kevergetés közben meglangyosítani >> félrehúzva melegíteni és jól felfuttatni50 dkg liszt + 25 dkg sütõmargarin >> összemorzsolni >> felhalmozni, közepébe lyukat fúrni >> 2 tojássárga bele + felfuttatott élesztõ + 4-5 kk só + csipetnyi bors + fokhagymasó >> jól összedolgozni + kb 2 ek tejföl (lehet, nem kell 3 ek, masszától függ) + kb a 20 dkg reszelt sajt 1/3-a >> jól összedolgozni >> hengert formálni >> 8 részre vágni >> cipókat formálni, pihentetni kb 30 percet
sajtosrúdnak (kb 60 db):kisujjnyi vastagra nyújtani >> kb ujjnyi vastag rudacskákat vágni >> tetejüket tojásfehérjével megkenni >> reszelt sajtba forgatni (csak a tetejét, mert ott ragad a tojásfehérjétõl) >> tepsibe rendezni (nem szorosan egymáshoz, mert sütés közben még nõnek)
sajtos kiflinek (kb 64 db):1/2 kisujjnyi vastag körökre nyújtani >> 8-ba vágni (háromszög alakok) >> kívülrõl felhengergetni a háromszögeket >> tojásfehérjével megkenni >> reszelt sajtba forgatni (a tetejét, mert ott ragad a tojásfehérjétõl) >> tepsibe rendezni (nem szorosan egymáshoz, mert sütés közben még nõnek)
ha nem sajttal, hanem köménymagos: ugyanaúgy készítem a tésztát, mint a sajtoshoz, de a tetejére köménymagot szórok reszelt sajt helyett akár kifli, akár rúd: elõmelegített sütõben, kb 10-20 perc, közepes erõsségen (kb 170-150 fok)

Száz kiflitészta:

25 dkg margarin, 50 dkg liszt, 3 tojás sárga, tejföl, amennyit felvesz (kb. 3-4 evõkanál)a kenéshez: 10 dkg margarin, olvasztva, hûtvea töltelékhez: 20 dkg darált dió (mandula, mogyoró), 20 dkg porcukor, 3 tojás fehérje vagy sütésálló lekvár, ki milyet szeret A tésztához valókat közepes keménységû masszává gyúrom. Négy cipóra osztom. Lisztezett deszkán a cipókat egyenként tepsi alakúra nyújtom, és megkenem a 10 dkg olvasztott, kihûtött margarin negyedével, a hosszabb oldalától kezdve feltekerem. Az így kapott négy rudat kb. 1 órára hûtõbe teszem (fóliával letakarva, hogy ne száradjon). Egy rudat szemmértékkel 25 darabra vágok (kb. ujjnyi vastag).Mindegyik kis darabbal: jól meglisztezett deszkán, a hajtott részével a deszkára téve, nagyon! vékonyra nyújtom. A diós töltelékbõl kb. egy púpozott mokkáskanálnyit számolok egy kiflicskére. A tölteléket a vékonyra nyújtott tésztán hosszába teszem, a tésztát óvatosan felsodrom, két végét kissé megnyomom (a töltelék ne szaladjon ki) behajlítva kiflivé formázom. Kenetlen tepsiben, elõmelegített sütõben, közepes tûznél (150-160 fok) 20-30 percig sütöm. Sütés alatt a színe nem (fehér marad), de az állaga változik. A kisült kiflicskéket még melegen megszórom porcukorral/vaniliás porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin