2007. november 7., szerda

Mire jó a muffinsütő?

Mire jó a muffinsütő? hát muffin sütésre.
Aztán lehet benne pompás reggelit csinálni ( ausztrál reggeli by Bill, de ezt majd később ), de kiválóan lehet zsemlét és brióst is készíteni.
Kezdjük az amerikai csodával, ami hasonlóan meghódította a világot mint a társai ( hotdog, hamburger, marshallmallow, shake...)
Talán az egyszerűsége és a végtelen variációs lehetősége tette ennyire ismertté, népszerűvé.
Emlékszem hogy nagyon sokáig kerülgettem, de aztán győzött.
Találtam egy jó receptet, amit aztán nagyon jól variálható.
Volt már sós, töltött, fehér, málnás, csokis, túrós, lekváros.....
A következőkben azt a csupacsokis muffint mutatom be amit a Soma szokott csinálni, és azért szuper recept mert el lehet benne rejteni a felesleges csoki nyulat és mikulásokat ( ez általában mindig a következő ünnep előtt történik, mindig elbújnak a csokis fiók mélyén, és akkor találjuk meg )




A Mester és a műve: a csupacsokis muffin.
1/4 csésze cukor, 1 tojás, 1 csésze tej, 1/4 csésze olíva olaj, 3 ek kakaó por, ezek a folyékony részek ezt összekeverjük és jöhet hozzá a száraz rész:
1 csésze liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 1/2 csésze csoki darabkák. ( ha a csokit a lisztben megforgatjuk, akkor nem süllyed le a tészta aljára )
Összekevrjük és egy 12 db-os muffin formát kibélelünk papírkapszlival ( tudom hogy lehet kapni csúcs szuper teflon-szilikon sütőt, de higgyétek el ez a legjobb megoldás, pl.: nem kell mosogatni:-) )
a kapszlikat 3/4-ig töltjük és előmelegített sütőben kb 200 c-on 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróba, de vigyázzunk mert a csoki folyékony a belsejében, és nehogy azt nézzük sületelen tésztának!!
Nagyon finom volt, DjSoma ügyes voltál, mikor ismétlünk?


Briós: csodás reggeli sütike.
Sokszori próbálgatás után összeállt az a tészta ami a 12 db-os sütőben elkészíthető mennyiség.


3 ek tej, 3 tojás, 18 dkg olvasztott vaj, 5 ek cukor, 45 dkg liszt, 3 kismérő élesztő.
Kenyérsütő tészta program, de ha végzett a dagasztással vegyük ki a tésztát és egy fedeles edényben tegyük a hütőbe, legalább 4 órára, de egy egész éjszakát is lehet.
Kivesszük a tésztát, 15-20 percet hagyjuk felmelegedni, 12 részre vesszük. Egy-egy adagból kb. az 1/4-ét lecsípjük. A nagy tésztából golyót formázunk, amire kalapként a kis darabból gyúrt golyót rányomjuk. ( hasonlóan gyúrmázzuk mintha zsemlét csinálnánk )


A kivajazott muffin formába ( vagy kapszliba ) tesszük, megkenjük tojássárgájával, ( fontos hogy, ott ahol a két tészta össze ér, ott nem kenjük mert akkor összeragad és nem fog szépen kigömbölyödni ) kelesztjük 20-25 percet, majd 200 c-on pirosra sütjük ( ez kb 28-30 perc ).
A sütőből kivéve megszórjuk cukorral vagy porcukorral, és rácson kihűtjük.
Vacsira/reggelire egy pohár tejeskávéval vagy kakaóval pompás.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Max! Ez a muffinsütős briós, hmmm, régóta birizgálja a fantáziámat! Köszönet a mennyiség kikísérletezéséért! Már látom is a szombat reggelit :)) Van finom házi szilva és baracklekvárunk, nyam!!!
Somának külön egy érmecske a nyakába, tiszta apja :))
Puszi

Névtelen írta...

Szia Max,

légyszi, ha megmondanád nekem mérő helyett más mértékegységben az élesztő mennyiségét... Elveszett a kenyérsütőhöz a mérőkanalam :(
Lilian

Névtelen írta...

Az elsőt Pannicica írta, csak az édes rendszergazdánk kémprogrammal nézte a gépemet, illetve hogy én mit nézek a képernyőn :) Gyorsan be kellett fejeznem...

Lilian, sztem jó a mokkáskanál mértékegységnek! Max, hm?

Pannicica

Max írta...

Lilian!

Úgy mértem hogy egy kis mérő az kb egy púpos teás kanál, de mérd ki hogy egy 11 gr-os élesztő 3,5 kismérő, tehát ha kiméred egy teás kanállal, akkor tudsz viszonyítani.

max

Névtelen írta...

Gratulálok fiam!

libra írta...

Én is gratulálok, Soma, meg persze apádnak is! Aya, te is mutasd meg mit tudsz! A sütőtök szép volt, de azt nem lehet megenni...

Névtelen írta...

Garffyka: szia Max, munkát adtál nekem mára :-), összeállítom a brióst, és holnap reggelire megsütöm. Soma gratula, ez a csupacsokis nagyon finomnak hangzik, felveszem a mindenképpen-süssük-meg listára :-)

Névtelen írta...

Szia Max!
Megsütöttem a brióst, nagyon finom, bár nálunk a fiúk több cukrot követelnek a következőbe. De lesz következő. :) A tészta egyszerű, de nagyszerű.
Köszi!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin