2007. november 14., szerda

A Szigetházi szelet ( UPDATE!! )

A Szigetházi!!
Azt hiszem az igazi sikeres recept, az ember meghallja és összefőzi(süti) fejben, és már csorog a nyála.
Ha jól emlékszem, amikor a Morzsikáknak benyújtottam ezt a receptet, mindjárt az első hétvégén legalább 3-an megcsinálták.
Mindenki módosított rajta egy kicsit, beletett, kivett belőle, hozzátett.
Igazi népmesés költemény, szájról-szájra.
Azóta sokszor írják hogy megint megcsinálták, és zajos siker volt, sőt valaki azt mondta, hogy másnap sokkal finomabb.
Igazi egytál étel, benne a köret, a hús és minden.

Közben bőszen gondolkozom hogy honnan is ered ez a recept, de azt hiszem hogy több helyről ollóztam össze, de szerintem a Tündinéni keze ebben is benne volt, sőt biztos. De már nem emlékszem az Ő verziójára.




Szigetházi tésztás szelet ( az Estiskola 2007 Novemberi receptversenyén a közönségdíjas recept ):

Hozzávalók:

70 dkg csirkemell filé szeletelve
2 cs mélyhűtött nyújtott leveles tészta
2 db szép piros alma
20 dkg bacon szeletelt
15 dkg gépsonka
2 db tojás
2 dl tejföl
20 dkg reszelt trappista és 5 dkg reszelt karaván sajt
Fűszerek: só, bors, majoranna...

Az egyik csomag lappal kibélelem ( 2 db van a csomagban, a gazdaságosban vettem, marathon márkájú, nagyon jó minőségű tészta,, ki van nyújtva, ehhez a mennyiséghez 3 lap kell, az 1,5 csomag, a maradék hasznosítása alant ) a tepsit, összekeverem a tojást a tejföllel, vékonyan megkenem a lapot, rá a csirkemell szeletek, rá az alma reszelve, arra a bacon, rá a sonka, erre a sajt, a maradék tojásos-tejfölös öntet.
Betakarjuk a maradék tésztával, megkenjük a tetejét felvert tojással, és 200 c-on szép pirosra sütjük, kb. 50 perc.

Amikor először csináltuk, kimaradtak a fűszerek, de úgy is nagyon finom volt.


A maradék lapot kiterítem, megkenem tojás sárgájával, megszórom reszelt sajttal, felvágom kis rudakra és pirosra sütöm, jó lesz rágcsizni:-) Éljen a "hulladék hasznosítás"!!


Nos nézzük milyen változtatásokkal készítették a Morzsikák ( ha nem jól írtam, vagy nem írtam akkor jelezzétek, légyszi ):
- volt egy kolbászos verzió, a szalonna helyett
-volt csirke comb filével
-volt körtével.......
de teljesen szabad a gazda, mindenki azt csinál vele amit akar, csak csinálja meg:-)


Kiadós, és szerintem az ár/érték aránya is nagyon jó. Ez az adag kb. 5-6 főre tökéletes mennyiség, de jól oszthatóak a méretek.
És a nagy kérdés hogy miért szigetházi?
A név összetett, ez volt a kutyatenyészetünk neve, gyökerei pedig a Kutházy és a Szigliget-ből lettek összerakva. Hosszú érzelmes történet, majd egyszer...
Sok sikert a kipróbáláshoz, és azt tanácsolom, hogy azért próbáljátok ki az alap verziót is:-)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Garffyka: Szia Max. Igen, a Szigetházi szelet igazi ínyencség :-), mégis egyszerű, kiadós, viszonylag olcsó és kevés munkával elkészíthető. Hmm, háziasszonyok álma :-) Én csmell és cscomb filével vegyesen szoktam sütni, a tojásos-tejfölös kenegetősbe pedig legutóbb belenyomtam két jó gerezd fokhagymát is. Szerintem minden verziója nyami-hami, melegen, hidegen. Kérünk szépen még sok-sok ilyen finomságot :-)

Névtelen írta...

A Szigetházi zajos sikert aratott az oldalbordámnál :) Már a kész végeredményt látta, ahogy asztalra tettem egészben, és aléltan vágott magának egy kockát. Aztán még háromszor szedett... Másnap is nagyon finom volt, sőt, talán még finomabb! Combfilével készítettem, amit előtte picit megpirítottam grill fűszerkeverékkel. December a rokonjárás hava nálunk, azt hiszem, bedobom a családnak :)
Max forever :))
Pannicica

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin