2007. november 11., vasárnap

A liba és a profiterol esete

A liba igaz története: elfelejtettem lefényképezni amikor kitálaltuk, és amikor már csak a lerágott csontok voltak az asztalon, azt mondta a család hogy ezt azért ne.
Így marad a tudósítás, nagyon finom volt, mindenki meg volt vele elégedve, puha omlós volt.
Annyit módosítottam a rozmaringos krumplin, nem volt otthol friss rozmaring, ezért szárítottat kevertem össze sóval azzal szórtam meg, és kacsa zsírral locsoltam.

Úgy gondoltam megosztom veletek a Cicaanya kedvencét a profiterolt. De ahogy ez lenni szokott, ez sem sikerült tökéletesen. Azért archiváltuk, és bemutatom, mi hogy készítjük.



Eredeti olasz recept lett lefordítva, a leírás szerint mogyorónyi darabokat kell a tepsibe kinyomni. Nem tudom mekkora az olaszok mogyorója, az enyém kicsinek találtatott, és így alkalmatlan volt a megtöltésre, maradt a töltetlen, csoki szósszal leöntve.

Alaptészta ( ún. égetett tészta, ez a képviselő fánk alapja is ):
80 g vaj, 100 ml víz, 110 gr liszt, 5 tojás, csipet só

A vajat a vízzel és a sóval felforralom, belekverem a lisztet, és addig keverem míg el nem válik az edény falától. Ha kész kevergetve langyosra hűtjük, a tojásokból 4-et egyesével alaposan belekeverünk ( robotgép, dagasztó spirál, alacsony fordulat ).
A tésztából kb. diónyi halmokat nyomunk habzsákkal a tepsibe, majd a kész tésztát félórát pihentetjük A maradék tojást felverem és a tetejét ( de csak a tetejét, mert ha lefolyik akkor nem jön fel!! ) megkenem.
Előmelegített sütőben 200 c-on 15-20 percet sütjük ( az első 15 percben nem szabad a sütőt kinyitni!! ). Ennyi tésztából kb 2 normál tepsi lesz.
Krém ( spéci kakaós kivitel, ajánlom minden csoki imádónak !! ):
150 gr cukor, 65 gr keserű kakaópor, 30 gr liszt, 8 db tojássárgája, 3 dkg vaj, 1 cs vaníliás cukor, 500 ml tej.
A tojás sárgáját a cukorral habosra keverem, bele a liszt és a kakaópor, jól kikeverem, majd apránként belekeverem a felmelegített tejet, ( óvatosan, nehogy rántotta legyen belőle ), amibe bele tettem a vaníliás cukrot, majd kis energián sűrűre főzőm.
Kihűtöm, majd a tésztát egy tálba rendezem, és leöntöm a csokival. 2-3 óra pihenés után lehet falni!!

Ha legközelebb megcsináljuk az eredeti nagyságú golyókat, akkor elmondom hogy is készül az a verzió ( már az is volt nálunk régebben fellépő, de nagyon hamar elfogyott:-) ), amikor vaníliás töltelékkel, és tejcsokis öntettel van tálalva.


Alant pedig a design kalács csupa csokis verziója.


Tölteléke: 3 ek cukor 3 ek keserű kakaó porral, és egy kis őrölt kardamómmal kikeverve, és a margarinnal megkent tésztára szórjuk.0,
Kardamóm: imádjuk, szinte minden csokis készítménybe rakunk. Annak idején mindig ausztriából hoztuk be, mert a közelben nem kaptunk. Vettem egy rendes adagot, volt benne őrőlt és egész is. Két nap múlva megyek az isparba, van ott egy herbária üzlet a külső soron, ott szoktam régen venni az olasz kenyér lisztet, és a kovász port. Hát mi van előttem a polcon? őrőlt zöld kardamóm, egész fekete kardamóm, és hozzá teszem egész elfogadható áron.
Hát azóta ott veszem.
Tessék kipróbálni a csokis muffinba ( vagy bármibe ami csokis, akár egy csipet a forró csoki tetejére... brrr, szerintem erotikus )!!! Csak keveset, érzéssel, csodásan kihangsúlyozza a csoki ízét.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na, most már tuti az egész családomat fenyegeti az elhízás...:) :)
Tegnap a csoda kalács, ma meg ue. felturbózva + profiterol.... Hogy bírjam én ezt követni
1.idővel
2. mozgással???
Nem baj ám, csak vicc volt, bírni fogjuk, csak jöjjenek azok a szuper receptek!!
Egyébként Max, én mindig azokról a csodás, karamellel-vagy inkább grillázzsal leöntött profiterol piramisokról( vagy gúla inkább??) szoktam álmodozni. Egyszer jó lenne egy szülinapi zsúron elkápráztatni vele a gyerekeket, de szerintem bonyolult, végülis ez a " cukorragacs" tartja össze a piramist :O
Szóval, he egyszer lesz időd-energiád, akkor ezt is kipróbálhatnád. Azt hiszem, ennek a tölteléke tejszínhab lehet.
Köszi a finomságokat:Lilian

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin