2007. november 18., vasárnap

A málnás rizstorta avagy a Málnavarázs

Íme a család kedvenc szülinapi tortája ( novemberi szülinaposok érkezési sorrendben: Cicaanya, Aya, Anyósom és a Bátyám, Mindenkinek sok boldogságot!!! ), ( bocsika a személyeskedésért de hát mégis miattuk készült a torta ), ezt Cicaanya készítette és én volta a kukta.

Málnavarázs: A Tesóm egyik barátja cukrász ( több is van neki, mármint barát is és cukrász is, meg cukrászbarát is, de hát ez a mi szakmánkban már csak így van ), és Ő készítette ezt vagy ehhez hasonló tortát/szeletet és az lett átültetve házi készítésre.



Rizskrém: 15 dkg rizs, 5 dl tej, 2 dl víz, 5 dkg cukor, 2 dkg vaj, vaníliás cukor. Tejberizst főzünk az alapanyagokból, majd ha kész félre tesszük hűlni.

Vanília krém: 15 dkg porcukrot 3 tojás sárgájával habosra keverünk, hozzáadunk 3,5 dl tejet és egy csomag vaníliás pudingport. Kis pihenés után sűrűsödésig főzzük. Ha kész, ezt is félre tesszük hűlni.

Tészta: 4 tojásból, 4 kanál cukorral és 4 kanál liszttel piskótát készítünk. (A tojásfehérjét felverem, amikor már keményedik kanalanként beleteszem a cukrot. A kemény habba egyenként belekeverem a tojások sárgáját. Ezután a lisztet beforgatom óvatosan.) Kb. 20X30 cm-es formában megsütöm, ezt is félre teszem hűlni.

Feloldunk ½ dl vízben egy zacskó (25g) étkezési zselatint. 3 dl tejszínt nagyon kemény habbá verünk. 1 dl tejszínben felmelegítjük a zselatin, de csak addig, amíg megolvad. Gyors mozdulatokkal hozzákeverünk két kanál rizst, majd a rizs egészéhez keverjük. Több részletben, óvatosan belekeverjük a tejszínhabot.
A kihűlt tésztára keretet teszünk, vagy belehelyezzük egy magas falú tepsibe, rákenjük a hideg vanília krémet, majd ráterítjük a rizskrémet. Lefóliázzuk, majd egy éjszakára (minimum 6 órára) a hűtőbe tesszük.

Zselé: 2,5 dl vízben felolvasztok 1 tasak étkezési zselatint, gyöngyözésig melegítem. Hideg vízfürdőben langyosra hűtöm, majd belekeverem 2,5 dl málnaszörp és ugyanennyi víz keverékébe. A süti tetejére borítom a málnát fagyosan, majd nagyon óvatosan ráöntöm a zselatinos málnaszörpöt. Még egy órára visszateszem a hűtőbe, hogy a zselatin is megdermedjen.


A vanília és a rizskrémet arányosan lehet növelni, ha magasabb sütit szeretnénk készíteni. A szörp és a víz aránya változtatható, több szörp esetén keményebb, több víz esetén lazább lesz a zselé. Nem fontos, hogy teljesen ellepje a málnát, de minden szemnek zselatinosnak kell lenni, nehogy összeessen vagy kiszáradjon a málna.









Nagyon kiadós, és jól variálható, lehet eperrel vagy erdei gyümölcs mixxel, a lényeg hogy fanyar legyen a gyümi ( tényleg lehet hogy áfonyával is jó lenne, majd legközelebb ).

Biztos siker, és nagyon hálás sütike, mindenki szereti.




9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Max,
ez a süti megint biztosan mindenki kedvence lesz!!!Gyönyörű!!!Na és az MM-en már többek által ki is lett próbálva, tehát referenciája is van :)
Lilian

Névtelen írta...

Max, a málnás rizstorta nálunk tuti befutó! Gyulán van egy csodálatos cukrászda, ott ettünk ilyen süteményt málnaszelet néven. Aztán mikor írtál róla, "fejben" megsütöttem, megnéztem, megkóstoltam :)) és a gyakorlatban is megvalósítottam.
Pont ugyanilyen tepsim van nekem is erre a célra, a kész sütiből úgy kellett egy darabot félrerakni anyósoméknak, egyébként két nap alatt ketten felfaltuk :))
Anyósom nem akarta elhinni, hogy ezt tényleg én sütöttem :))
Pannicica

Tündi néni írta...

Köszönjük a kóstolót, nagyon fincsi volt! libra

Névtelen írta...

Hát, nekem első nekifutásra nehéznek tűnik, de biztosan a zselatin miatt -tudod, hadilábon állok vele-, de majd ha nagyon ráérek lehet nekirugaszkodok. A zselatinnal való ismeretségem a gumisütin fogom kipróbálni.
Más: megcsináltam a hot-dogot. Mesés lett!!! Köszi a recit!
D. Gabi

Zsofia írta...

Max, hát ezzel a sütivel én már nagyon rég szemezek!!:-) Szerintem körülbelül ezzel a recepttel léptél be a körünkbe és a szívünkbe!:-) Na de azon gondolkodom mikor lehetne a süti föpróbája, mondjuk a szilveszteri bulin??;-))Csak így tovább!! Zsófi

Névtelen írta...

Na, én az áfonyás variációt készíteném el a közeljövőben. Mit ajánlanál az áfonya alá, hogy a rízs ne színeződjön el tőle, ne feketedjen meg a levétől? Vagy nem fog?

tündi néni

max írta...

Szia!
Lehet hogy érdemes lenne egy vékonyka zselatin réteggel behúzni, megdermeszteni, és utána az áfonya, és a többi zselatin.

Névtelen írta...

Szia!
Hol lehet ilyen sütőformára szert tenni, már régi nagy álmom....
A tortád nagyon tuti, gratulálok hozzá!!!!!!
Köszi

Max írta...

Szia!

Márkáját tekintve Zenker, aldiba és lidliben szokott felbukkanni, vagy ha jársz ausztriában, ott az isparban láttam két hete, külön karácsonyos sütő-főző részleg volt, és ott. Ja és köszönjük, szép és nagyon finom is.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin