2007. november 22., csütörtök

Gyorsan valami....brokkolist!!!

Az úgy volt......
Brokkoli krémlevest szerettem volna enni.
Eddig jó, a krémleves megvolt itthon, csak a brokkoli hiányzott. Megnéztük az isparban. Volt. A kicsi nagyon randa volt, a nagy meg valahogy nagyon nagy volt ( tudom ezért hívják nagynak ). Mindegy én azt akarok, akarok, akarok enni ( most toporzékoltam és hisztiztem, ha nem vennétek észre ). Cicaanya átlátta a hiszti jelentőségét és rábólintott, vegyünk aztán majd csinálunk a maradékból valamit.
Mire haza értünk ( ez kb 5,5 perc ) addigra összeállt a fejemben a másik étel.




Amikorra szerettük volna a levest, az egyéb családi események miatt nem jött össze, ezért szétbontottam, a torzsájáról leszedtem a fás részt, az ki, a maradékot is össze aprítottam, és vacsy-ban ( ez egy vákumos tároló rendszer, az a lényege hogy a levegőt ki kell szivattyúzni az edényből, és így tovább megőrzi a frissességét, és a hűtőnek sem lesz "olyan étel" szaga) és elraktam a hűtőbe.
Tegnap jött el a napja és elővettem, és készítettem belőle brokkoli krémlevest, és egy brokkolis-sonkás-sajtos tésztát.


Brokkoli krémleves:
kiválogattam a szebb rózsákat azt félre tettem a tésztához, a többi jöhet a levesbe ( hát ez kb 1 /2 kg ) 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis burgonya pucolva, vékony kis szeletekre vágva, 1 l hús alaplé ( megint a fagyasztóból a pulyka leve ), 3 ek tejföl, só, bors.
Olajon lepirítottam a kicsire felvágott hagymát, rá a burgonya, azt is megdinsztelem, jöhet a brokkoli, átforgatom, só, bors, a fokhagyma, és egy kis húslé párolni. 5-6 perc után felöntöm a húslé felével és azzal puhára főzöm.
Ha puha ( érdemes a torzsáját megkóstólni, ha az puha akkor minden puha ), bele öntöm a maradék levet, ez egy kicsit lehűti, jöhet a tejföl, jól elkeverem, és felforralom. Ha összeforrt, jöhet a merülő mixer, és azzal összedolgoztam.
Pirítóssal tálaltam. Kész vitamin bomba.
Tipp&trükk: megpróbálom azt az irányvonalat követni hogy természetes sűrítést, sűrítőanyagot alkalmazok / burgonya /, így kevesebb a szénhidrát tartalma, ez már majdnem egészséges.
Ajánlom mindenképpen hogy valami ízesített húslével legyen felengedve, mert az még erősíti a brokkoli ízét.

Brokkolis-krémsajtos-sonkás tészta:
kb. 1/4 kg brokkoli rózsa, 1/2 kg tészta ( lehetőleg durum lisztből, csak hogy folytassuk az egészséges irányvonalat ), 1 tubus krémsajt,12-15 dkg füstölt tarja/lapocka, 6 dkg bacon kockázva, 1/2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 10 dkg reszelt trappista sajt.


Felteszem a tésztának a vizet, amíg felforr addig egy kis olíva olajon megpirítom a bacon kockákat, utána hagyma kis kockákra vágva, he üveges akkor jöhet a brokkoli, a fokhagyma, fűszerezem, és 1 dl víz, hogy legyen miben megpárolni a zöldséget. Közben forr a víz, beleöntön a tésztát, és félkeményre főzöm.
A brokkoli már puha , bele dobom a füstölt husi kockákat, és rányomom a sajtot kevergetem míg elolvad a sajt. Felengedem kb 1/2 l vízzel, és összeforralom. Ha megfőtt a tészta, ráöntőm a szószra és összemelegítem. Tálaláskor reszelt sajttal szórom. Ez nem egy tocsogós, híg szószos tészta, de kellemes állagú.
Tipp&trükk: a krémsajt lehet ízesített is, nagyon finom csípőspaprikás sajttal ( már aki szereti ),
a tészta főző vizet, ha nincs a háznál olyan állat ami megenné, akkor még úgy forrón öntsük a mosdó vagy a fürdőkád/zuhanytálca lefolyóba, szuper lefolyó tisztító szer.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Max!
Erre a brokkolis tésztára nekem is van egy bevált receptem, hasonló, de kicsit mégis más:
nálunk az alap a kevés olivaolajon pirított sok zúzott fokhagyma( szerintem ezt nagyon szereti a brokkoli :) ), erre jön az apró csíkokra vágott pulykasonka, és ezt forralom össze főzőtejszínnel. Persze só, bors az kell bele. Ebbe a mártásba keverem bele a megpárolt brokkoli rózsákat, és zutty a durumtésztára.
Ha szereti a család ezt a zöldséget, akkor szerintem egy próbát megér, ez is nagggyon fincsi!
Lilian

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin