2007. november 10., szombat

Kalács ( design by Tündinéni ) és hotdog

Beszélgettünk a Tündi nénivel, szoktunk, sokat, sokszor. Most a mediterrán paradicsom volt a téma, meg a paella. Mert megcsinálta, a Tündi néni a paellát, volt siker, mosoly, kacagás.

Szóval beszélgettünk, és mesélt a kalácsról, mesélt arról hogy lehet egy amúgy szuper kalácsot túrbózni. Nem tudta de egy régi kérdésre adta meg a választ.

Mindig tetszett az ilyen kalács, de nem tudtam rendesen megcsinálni, nem lett olyan.

Most megtudtam, a Tündi néni elárulta. Ezt meg kell csinálnom. Megcsináltuk!!




Kalács alaptészta:
10 dkg cukor, 6 dkg vaj, 1 ek olaj, 2 tojás sárgája, 270 ml tej, 1 kk só, 650 gr liszt, 2,5 kismérö szárított élesztö, tészta program. A töltelékhez: 4 ek darált dió, 1 citrom reszelt héja, 2 ek cukor, 3 dkg olvasztott margarin.


Ha kész a tészta, 2 felé veszem, kinyújtom, megkenem a margarin felével, megszórom a darált diós cukor és a citromhéj felével, szorosan feltekerem.
A másik tésztával ugyan így teszek, majd mindkét tekercset hosszában félbe vágom.


Az így kapott 4 csíkot összefonom, és egy magas falú sütőformába teszem ( fontos hogy a kalács inkább felfelé keljen ne oldalra ), a maradék margarinnal megkenem.



30 perc kelesztés 50 c-on, gőzben, majd sütés 200c-on, kb 30 percet. Rácson kihűtjük.



Miután Tündi néni elmondta a titkot, és megterveztem készítését, persze megjelent az egyik karácsonyi főzős újságban is.





Eredetileg ez a bejegyzés a hotdogról szólt volna, de a kalács közbe jött.
Azért a hotdogot sem hanyagolom, leírom hogyan is készül.
Mint már irtam a hogy a Soma imádja az amerikai étkeket ( hamburger, hotdog, mogyorókrém, muffin, ketchup, shake...stb. ), ezért mindig bírja az ilyen dolgokat.
Hát egy "gyári" hotdog ára brrrr...
Nos jöjjön a max version:


12 db virsli, egy fehérkenyér alaptészta ( 2 dkg só, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj, 375 ml víz, 660 gr liszt, 2,5 kismérö sz. élesztő, tészta program ), a kenéshez 1 tojás sárgája.
Két részre veszem a tésztát, kinyújtom, felvágom 6 db-ra, beletekerem jó szorosan a virslit, majd megkenem tojássárgájával.
25 perc kelesztés, utána sütés 200 c-on, kb. 25 percig.



Gyors, olcsó, kiadós, remek gyermek zsúrokra, felnött sörös-boros beszélgetős összejövetelekre.
Sok sikert!!! Köszi Tündi néni!!

5 megjegyzés:

libra írta...

Bravo Max! Nagyon szép lett a kalácsod!
Én most még az irodában vagyok (reggel óta). Pihentetőképpen megnéztem a blogodat. A nyálam csorog...
Az ananászhoz vezető utat köszönöm.
Persze délelőtt azért beiktattam egy 25 km-es bringázást. Az utolsó 2 km-en defektet kaptam, így aztán gyalogoltam is. Hétfőn tudsz segíteni belsőt cserélni?
(Mert a főzésen kívül a szereléshez is ért ez a srác!)A minap az iroda ajtajait is megszerelte, ezúton köszönöm!

Névtelen írta...

Szia Max!

Hát ez a kalács, ez gyönyörűséges!!Nem baj, ha megjelent máshol, mi majd azért innen sütjük! :)
Lilian

Névtelen írta...

Garffyka: Max, senkit se érdekel a főzősújságban megjelent kalács recept, ha a te konyhádból kapott receptet is elkészíthetjük :-) Én erre szavazok és akkor idén végre nem ÉSzüleimtől kuncsorgunk majd kalácsot, de saját sütésű finomság lesz :-)

Névtelen írta...

D. Gabi: Igaza van az előttem szólóknak! Ezt már egy kipróbáltad, tehát tuti a dolog, ezt fogjuk megsütni. Azok a hot-dogok... nyami... ez lesz a 7végén! :)

Névtelen írta...

D. Gabi
Megcsináltam a hot-dogot. Egy kevés teljes kiörlésű lisztet tettem a tésztába, és szalonnadarabokat. Isteni finom lett. Köszönöm!!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin