Szóval beszélgettünk, és mesélt a kalácsról, mesélt arról hogy lehet egy amúgy szuper kalácsot túrbózni. Nem tudta de egy régi kérdésre adta meg a választ.
Mindig tetszett az ilyen kalács, de nem tudtam rendesen megcsinálni, nem lett olyan.
Most megtudtam, a Tündi néni elárulta. Ezt meg kell csinálnom. Megcsináltuk!!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnxPzQBabX0ZJZ79WFtCrVAYbOwolDZD78OjT37jo5x6N3Mq4IOaRE3JeXapY4eC5gPWkKw0ZAF6KWN18JtpbnlFO4tn0DKVADIBeThcT_SC_xRGJKAi2TSZHq1a5CVbxFY3WmWucMPFc/s320/tukal1.jpg)
Kalács alaptészta:
10 dkg cukor, 6 dkg vaj, 1 ek olaj, 2 tojás sárgája, 270 ml tej, 1 kk só, 650 gr liszt, 2,5 kismérö szárított élesztö, tészta program. A töltelékhez: 4 ek darált dió, 1 citrom reszelt héja, 2 ek cukor, 3 dkg olvasztott margarin.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5Qbww_apPhKo-gVqWll57uJZGGHpkMcQtnBQkF8fz96_v0ZeHF5h3wx9DNJJDFHaj0rLcmh3qs3yVs70thpMLuvg3Mbv2sX7uPhd6XB0hqqJxbYCb8gTvuHewUU8J65DA_Wid4lHWiMw/s320/tukal2.jpg)
Ha kész a tészta, 2 felé veszem, kinyújtom, megkenem a margarin felével, megszórom a darált diós cukor és a citromhéj felével, szorosan feltekerem.
A másik tésztával ugyan így teszek, majd mindkét tekercset hosszában félbe vágom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLFV-dWjj2ed8wZVjBrloMXMZEN-898xvNS8OpefNzjlQV27MitzXKSP2ARX7swrJSQtbWlFSTUJzt6mLKNevHZXzJKgp7X0h35nHXTIySmQbt00z7POfar8BsNxpPqJeA8xdahrUw458/s320/tukal3.jpg)
Az így kapott 4 csíkot összefonom, és egy magas falú sütőformába teszem ( fontos hogy a kalács inkább felfelé keljen ne oldalra ), a maradék margarinnal megkenem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguxNPD9dj_c_i-ScdO6z2WKM2ZYB3vlJFvDrgETg6qBGEcRYkHhYUXkoSmBdtKtlfilJYv3VY7IGa_SShL7h1LLcZL8OqlL21TpP4uPmmFHlBzQcpSGMNQn9AVBD-iqZvFzGIN0QutweQ/s320/tukal5.jpg)
Miután Tündi néni elmondta a titkot, és megterveztem készítését, persze megjelent az egyik karácsonyi főzős újságban is.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFhSgwXcJNn4BZJOHSz-sWui_gFKYy0OtW3TOMVld9SIb7qbtd2MWKj-hE6FtoxSHDRCTzWhkwnkpTCuTGVeXVXEVg9hWvK3jaT3Z_PJtscL9fSTPV8sRo25lrCy_J5MzKcVyZGKHtBtA/s320/hd1.jpg)
12 db virsli, egy fehérkenyér alaptészta ( 2 dkg só, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj, 375 ml víz, 660 gr liszt, 2,5 kismérö sz. élesztő, tészta program ), a kenéshez 1 tojás sárgája.
Két részre veszem a tésztát, kinyújtom, felvágom 6 db-ra, beletekerem jó szorosan a virslit, majd megkenem tojássárgájával.
25 perc kelesztés, utána sütés 200 c-on, kb. 25 percig.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLFV-dWjj2ed8wZVjBrloMXMZEN-898xvNS8OpefNzjlQV27MitzXKSP2ARX7swrJSQtbWlFSTUJzt6mLKNevHZXzJKgp7X0h35nHXTIySmQbt00z7POfar8BsNxpPqJeA8xdahrUw458/s320/tukal3.jpg)
Az így kapott 4 csíkot összefonom, és egy magas falú sütőformába teszem ( fontos hogy a kalács inkább felfelé keljen ne oldalra ), a maradék margarinnal megkenem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguxNPD9dj_c_i-ScdO6z2WKM2ZYB3vlJFvDrgETg6qBGEcRYkHhYUXkoSmBdtKtlfilJYv3VY7IGa_SShL7h1LLcZL8OqlL21TpP4uPmmFHlBzQcpSGMNQn9AVBD-iqZvFzGIN0QutweQ/s320/tukal5.jpg)
Miután Tündi néni elmondta a titkot, és megterveztem készítését, persze megjelent az egyik karácsonyi főzős újságban is.
Azért a hotdogot sem hanyagolom, leírom hogyan is készül.
Mint már irtam a hogy a Soma imádja az amerikai étkeket ( hamburger, hotdog, mogyorókrém, muffin, ketchup, shake...stb. ), ezért mindig bírja az ilyen dolgokat.
Hát egy "gyári" hotdog ára brrrr...
Nos jöjjön a max version:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFhSgwXcJNn4BZJOHSz-sWui_gFKYy0OtW3TOMVld9SIb7qbtd2MWKj-hE6FtoxSHDRCTzWhkwnkpTCuTGVeXVXEVg9hWvK3jaT3Z_PJtscL9fSTPV8sRo25lrCy_J5MzKcVyZGKHtBtA/s320/hd1.jpg)
12 db virsli, egy fehérkenyér alaptészta ( 2 dkg só, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj, 375 ml víz, 660 gr liszt, 2,5 kismérö sz. élesztő, tészta program ), a kenéshez 1 tojás sárgája.
Két részre veszem a tésztát, kinyújtom, felvágom 6 db-ra, beletekerem jó szorosan a virslit, majd megkenem tojássárgájával.
25 perc kelesztés, utána sütés 200 c-on, kb. 25 percig.
5 megjegyzés:
Bravo Max! Nagyon szép lett a kalácsod!
Én most még az irodában vagyok (reggel óta). Pihentetőképpen megnéztem a blogodat. A nyálam csorog...
Az ananászhoz vezető utat köszönöm.
Persze délelőtt azért beiktattam egy 25 km-es bringázást. Az utolsó 2 km-en defektet kaptam, így aztán gyalogoltam is. Hétfőn tudsz segíteni belsőt cserélni?
(Mert a főzésen kívül a szereléshez is ért ez a srác!)A minap az iroda ajtajait is megszerelte, ezúton köszönöm!
Szia Max!
Hát ez a kalács, ez gyönyörűséges!!Nem baj, ha megjelent máshol, mi majd azért innen sütjük! :)
Lilian
Garffyka: Max, senkit se érdekel a főzősújságban megjelent kalács recept, ha a te konyhádból kapott receptet is elkészíthetjük :-) Én erre szavazok és akkor idén végre nem ÉSzüleimtől kuncsorgunk majd kalácsot, de saját sütésű finomság lesz :-)
D. Gabi: Igaza van az előttem szólóknak! Ezt már egy kipróbáltad, tehát tuti a dolog, ezt fogjuk megsütni. Azok a hot-dogok... nyami... ez lesz a 7végén! :)
D. Gabi
Megcsináltam a hot-dogot. Egy kevés teljes kiörlésű lisztet tettem a tésztába, és szalonnadarabokat. Isteni finom lett. Köszönöm!!!!
Megjegyzés küldése