2007. november 21., szerda

A kelt tészta legyen velünk!

Kelt tészta, hihetetlen mennyiféle felhasználási mód, mennyi forma, lehetőség.
Az első a Morzsikák görög fetás csigájának fúziós változata, olyan holnapreggelvihetekbelőle? étel.
A második Jamie Oliver pizzás töltött kígyójának maxos változata.
Mindkettő alapja a sima fehérkenyér tészta:
2 dkg olívaolaj, 2 dkg cokr, 2 dkg só, 2 dkg vaj, 370 ml víz, 660 gr liszt, 2,5 kismérő élesztő, tészta program.

Fetás csiga avagy a fetcsi:

A töltelékhez: 1/2 üveg pesto, 2 fej paradicsom csíkokra vágva, 10 dkg olíva bogyó, 15 dkg feta sajt ( tökéletes a krémfehér sajt, kimérve kapható a multiknál, mindig csak annyit veszek belőle frissen, amennyit elhasználok.)
20 dkg főtt füstölt tarja/lapocka felcsíkozva, és 7-8 dkg kockázott bacon/császárszalonna.


Ebből a tészta mennyiségből 2 rúd jön ki, a képen a fele látható ( a másik fele tésztát megcsináltam kenyérnek ).
Megkenem a tésztát pestóval ( ez lehet verde/zöld vagy rosso/piros, de tökéletes a sült mediterrán paradicsomból 4-5 db lecsöpögtetve, és villával szétnyomva ). Ha a pestónak a végét használom, aszalonna kockákkal ki szoktam az üveget lötybölni, mert a halálom az a fajta dizájn üveg amiből nem lehet egy egyszerű kanállal kikaparni a végét.


A pestora jöhet a szalonna/bacon kocka, a sonka, az olíva karikák, a paradicsom csíkok.
Szorosan feltekerem, és felvágom.


25 perc kelesztés gőzben 50 c-on, aztán sütés 200 c-on kb 28-30 perc. Direkt nem sütöttem tovább, mert puhára szerettem volna.


Tipp&trükk: a sült mediterrán paradicsom olajos levével meg lehet kenni a tekercs széleit, de csak finoman, nehogy elázzon. ( mellékesen amióta csinálom a paradicsomot, azóta mindenbe rakok belőle vagy az olajos levéből, ez lett a titkos fűszer-fegyver )




Kiadós, extra, gyorsan elkészül, és nagyon finom.
Titokzatos töltött paplan:
1 adag kenyér tészta, 2 felé véve és jó vékonyra kinyújtva.



3-4 db fél sült mediterrán paradicsom vagy 1/2 tubus pizza krém, 20 dkg főtt császár szalonna, 2 újhagyma, 3-4 koktél/kicsi paradicsom, 15 dkg reszelt sajt ( trappista, edami, szendvics sajt )



Rápakolom a töltelék anyagokat, meglocsolom a paradicsom olajos levével, ráterítem a másik tésztát és finoman összedolgozom a szélét.



Kelesztés 50 c-on gőzben 30 perc, sütés 200 c-on kb. 35 perc.


Laktató, és a végtelenségig variálható, és azért titokzatos, mert a család csak akkor tudja meg mi van benne, amikor felvágjuk.




Ez az adag a kis családomon kifogott, lehet az adagokat csökkenteni. Viszont a hátránya az hogy ez csak frissen jó.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin