2007. november 5., hétfő

Mediterrán paradicsomos kenyér

Mediterrán kenyér..hmm, ebben az angliai időjárásra emlékeztető hétköznapokban szinte teljes lelki felfrissülés. Friss omlós kenyér napon érlelt, szárított paradicsommal, olívával...
Az ember gyermekét már a boltban egy kicsit úgymond pofon vágja, és azonnal megtörik a filing, amikor megtalálja az olasz napon szárított paradocsom konzervet, vagyis az árát.
Mi kerül ennyibe? hiszen a nap az effektíve ingyen süt, paradicsom meg annyi van hogy azzal dobálóznak.
Sokáig kerestem a megfelelő kiutat, szárítottam napon, penészes lett, mert ugye a sós tengeri szellő nem akart jönni itt a balcsi parton.
Szárítottam sütőben 50 c-on, tragikus lett, szerintem a pari volt valami felpumpált gyorsérlelésű piros génmodosított gombóc.
Aztán egy német-olasz gasztro oldalon találtam egy sütőben sütött ( hőkezelt) paradicsom receptjét, majd egy amerikai oldalon egy hasonlót.
Nosza rajta kisérletezés.
És mindjárt az első alkalommal teljes siker!
Próba más féle paradicsommal ( lucullus, nagy lédús ) és minddel isteni lett.
Tessék kipróbálni, a legutóbbit kb 2 hete csináltam, valami import paradicsomot vettem az isparban ( mert ugye ilyenkor már magyar nem nagyon van ), és abból csináltam.
Miután már amúgy sikeresen megoldottam a fordítási gondokat, akkor drága ChefLaszló ( lásd a mindmegettén, egy amerikában élő sikeres magyar srác ), hát nem leközli magyarul hogy Ő hogyan csinálja.



Mediterrán lassan sült paradicsom:

5 db közepes paradicsom, félbevágva, a csutkáját elegánsan kanyarítsuk ki, 4-5 gerezd apróra vágott fokhagyma, tengeri só, színes őrölt bors, szárított bazsalikom, olíva olaj.




Elhelyezem a sütőtálban a fél paradicsomokat, megszórom sóval, a fokhagyma, a bors, a bazsalikom, és végül az olíva olaj, ( ne sajnáljuk, mert amikor elrakjuk akkor úgyis fel kell önteni, hogy ellepje )
Sütőben közepes hőfokon, 120-130 c-on, 2,5 órán keresztül sütjük. Fél időben kivesszük, megforgatjuk, meglocsoljuk.
Ha elkészűlt hagyom kihűlni langyosra, beleszedem egy kis üvegbe, felöntöm a levével, és mehet a hűtőbe. Ha alaposan lecsöpögtetjük, akkor fagyasztani is lehet, a leve tökéletes szószokhoz, mártásokhoz.
Szerintem nem érdemes sokat csinálni, mert roppant gyorsan megvan, és akár ma is elkészíthetjük.
A bazsalikom helyett lehet oregano, kakukkfű, provanszi fűszer keverék, tessék csak nyugodtan kisérletezni, garantált a siker.


És hogy lesz ebből kenyér?
Készítek egy fehér kenyér alap tésztát, jelen esetben ketté vettem, mert a Soma nem rajong a piros és zöld dolgokért, ami szerinte természet ellenesen van elhelyezve.
Például a piros dolgoknak csak a ketchupos flakonban van a helye.
Szóval ketté veszem, az egyik sima kenyér lesz, a másik pedig paradicsomos.


A fél tésztához ( 66 dkg liszttel készült, tehát kb 1 kg-os kenyér tészta fele ) 3 db- sütött paradicsomot lecsepegtetek egy szűrőben, apróra össze vágom, és elterítem a gyúró deszkán, de teszek alá egy kis lisztet, rányújtom a tésztát, majd elkezdem úgy összedolgozni hogy mindenhova kerüljön.
Megformázom, kelesztés, utána a lecsepegett olajjal megkenem, és megsütöm.



Hát ilyen lett:

Tessék kipróbálni, aki szereti a mediterrán fílinget, az pompás kiegészítőt talál ebben a "paradicsom készítményben".
Egy kis sült csirke comb, főtt krumpli villával csak úgy megnyomkodva, és erre egy fél pari rádobva, akár azzal széttuszmákolva?


5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Max, csábítóan hangzik a mediterrán kenyér, a sült-szárított paradicsom recit is köszi, Chef László beírását olvastam, de nem akartam látatlan-próbálatlanban nekiugrani, de a te biztatásod után majd jól bevásárolok és megcsinálom.
Csak nevében hasonló, amit én sütöttem párszor, mediterrán töltött kenyér néven fut, ha érdekel, elküldöm a receptet.
Ja, a Ferdi-nél mekkor a "két kis mérő" szárított élesztő? a kenyérsütőgéphez adott mérőkanál (ez egyforma a különböző gépeknél)? Garffyka

Névtelen írta...

Szia Max! Anno Stahl-nál olvastam, hogy micsoda fantasztikus dolog ez a száríott paradicsom, ő sült padlizsántekercset készített némi sajtkrémmel, de az árától én is kiborultam :))
Így lehet, hogy kipróbálom, köszönjük az úttörő munkát :)))
Pusz: Pannicica

libra írta...

Pompás recept! Kitűnő módszer! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kóstolhattam a korábban leírt és elkészített olivás kenyeredet. Mindenkinek elárulhatom, hogy remek volt! Ez a fickó egy művész, konyhaművész!!!

Névtelen írta...

Szia Max,
én is úgy jártam a bolti szárított paradicsommal, mint a többiek! Vágytam rá, mert pizzára is isteni, most ki fogom próbálni!!!Köszi az ötletet! A kenyér meg csodásan néz ki!!!
Amúgy a kamaszok egyformák, az én nagylányomat is ki lehetne kergetni a paradicsommal a világból, rokon lelkek Somával :)
A Ferdi tekercs is fenomenális lehet, muszáj lesz kipróbálni!!!
Lilian

libra írta...

Szia! Köszönjük szépen a kóstolót! Nagyon-nagyon finom volt. A kenyér nemcsak csodásan néz ki, hanem az íze is rendkívül harmónikus. Libra dolgozók

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin