Na jó csak 3/4-e.
Soma elvonult testületileg a bécsi cristmaskindl ( nagy népi karácsonyi összeruccanás )megtekintésére ( de jó, van idei glühwein csészénk is!! ), így csak mi hárman voltunk erre a nemes feladatra.
Cicaanya nyújtott, és szagatta a tészát, Ayame volt a desinger, én pedig aki megcsinálta a tésztát, és felügyeltem a sütést.
Citromos-narancsos keksz:
2 citrom és 1 nagyobb narancs reszelt héja, 20 dkg vaj, 6 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 6 tojás sárgája, 45 dkg sima és 10 dkg rétes liszt szitálva.
A puha vajat és margarint habosra keverem a cukorral, a reszelt citrus héjjal és a vanilin cukorral, majd keverés közben egyesével bele ütöm a tojás sárgáját. Alaposan kikeverem, majd kanalanként adagolom a lisztet. Ha már keményedik a tészta, egy fakanállal keverem a maradék lisztet, és ha mind benne van, lisztezett nyújtó lapon átgyúrom. Alaposan átdolgozva hengerré formázom, és abból vágott darabokat nyújtom a lisztezett deszkán.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJ5ZnFZY70A4IfMrC7LatlF_aTLr4Gq72aHMzfPdtv85lbB5ztfSplC-gbcVkY495X2WXHks9WoxTAy3pr1chWMgVgiIuxfE97H2lxXrQJiKtFhl8E35lGxifWxO1MGGWudWK_3lxpfXE/s320/cikek1.jpg)
Kb 1/2 centisre nyújtom, és így szaggatom ki külömböző formákra.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghWoNP1GljyMLiMalFJ5bn-9phEQWRsoMtsxMAqPZjW0-jXy3T0lfMMYTdwlELVSDHCXXzV_u11HI8xdG10o6aseyMy4JxmUtuYrULlN_HZHpGa9U5MHq_C71WLLOjKJGhSe0PSXPErEc/s320/cikek6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNrBKJiWcQZRX8p-NQlUaE8zziWEdx7Tfw5gdGfn3zyn623NCkjsSpagtPfkaqFFv3jmvdYX_yMaM9lNqfVdecadZZWaLnXngDol-AotDicEedp2-5zlEwiJbbUMVxMstcvelEzFucuX8/s320/cikek2.jpg)
Sütőpapírral bélelt tepsire rakva, előmelegített sütőben 200-210 c-on szép aranysárgára sütöm ( a széle egy kicsit megbarnult, oda se neki rusztikus lett, legalább nem olyan mű az egész )
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiS5I7LUFcRqtOnC0oqFdFkwqwiT_IrE53GlJvI7wqGHh22H0eoi1BnA9RiPPWdiGq2pla6uBpu66flu6e3FfZ7ObicaeWMOZl4C38I_Vjephp7BnAf04w-lvpf073w-1ozbaNhrF2Ywr0/s320/cikek3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTMFungqIdA9XYi8V4t8DrQPMt5aAFymVgZtDeR9S21kJ8RiWkpGLznOT_SzwfkuRTjFR9PMqQMUVXXop6j6xMqEJP7MwMEjb0J22g8czkji68TrmJRY4aX5S8b3NJZnKZLG5E9dtmWwc/s320/cikek4.jpg)
Desing by Ayame :-))
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9Ok7o8D22fKBX3WJAxD0XnhK1_mJnh2yM8syJWKFKZC7zU3SRYaUaJF1TAqQgSkRl1nsOSEAZavObEATB2Nuxs2XCaIE7CvcNIwlvU3svyW2Chsvv8lv1hWYx9CfQoSFPrqYhFdGz3GA/s320/cikek5.jpg)
Váltott tepsivel ( én 3 -al csináltam, egy sült, egy hült, egyre dolgoztunk ) kisütöm, majd a lemezről leszedem hogy gyorsabban hűljön.
Ha kihült már akkor jöhet a díszítés:
Cukor máz: a kicsavart, összekevert citrusok leve ( nem kell mind ) és 10 dkg porcukor, ételfesték ( jelen esetben sárga és piros ).
Ez a mennyiség csak a felére elég, de tapasztalat hogy kb. itt fogy el a lelkesedés. A citrus lét kikeverem a porcukorral, 2 kis tálkában, ( egy kicsit folyós legyen, azzal könnyű dolgozni, ), majd ezt színezem. Ha nincs ételfestékünk, akkor jó a sima fehér galzúr is, a másik fele meg marad simán, vagy egy kis lekvárral megkenve is kitünő.
2 megjegyzés:
Szia!
A citrusok héját a tésztába kevered bele? Nekiugranék ennek a keksznek, baj ha nincs hozzá réteslisztem?
Kedves Stos!
Igen a citrusok héját a tésztába keverem, benne vagyon a receptben:-)
Nyugodtan csinálhatod sim aliszttel is. De ha könyebb receptre vágysz, nézd meg a holnap (09.12.11-én) megjelenő keksz receptet.
Megjegyzés küldése