2007. december 9., vasárnap

Citromos-narancsos "családi" keksz ( x-mas 7. )

A citromos-narancsos "családi" keksz, azért családi, mert szinte az egész family csinálta.
Na jó csak 3/4-e.

Soma elvonult testületileg a bécsi cristmaskindl ( nagy népi karácsonyi összeruccanás )megtekintésére ( de jó, van idei glühwein csészénk is!! ), így csak mi hárman voltunk erre a nemes feladatra.
Cicaanya nyújtott, és szagatta a tészát, Ayame volt a desinger, én pedig aki megcsinálta a tésztát, és felügyeltem a sütést.


Citromos-narancsos keksz:
2 citrom és 1 nagyobb narancs reszelt héja, 20 dkg vaj, 6 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 6 tojás sárgája, 45 dkg sima és 10 dkg rétes liszt szitálva.

A puha vajat és margarint habosra keverem a cukorral, a reszelt citrus héjjal és a vanilin cukorral, majd keverés közben egyesével bele ütöm a tojás sárgáját. Alaposan kikeverem, majd kanalanként adagolom a lisztet. Ha már keményedik a tészta, egy fakanállal keverem a maradék lisztet, és ha mind benne van, lisztezett nyújtó lapon átgyúrom. Alaposan átdolgozva hengerré formázom, és abból vágott darabokat nyújtom a lisztezett deszkán.




Kb 1/2 centisre nyújtom, és így szaggatom ki külömböző formákra.







Sütőpapírral bélelt tepsire rakva, előmelegített sütőben 200-210 c-on szép aranysárgára sütöm ( a széle egy kicsit megbarnult, oda se neki rusztikus lett, legalább nem olyan mű az egész )





Desing by Ayame :-))



Váltott tepsivel ( én 3 -al csináltam, egy sült, egy hült, egyre dolgoztunk ) kisütöm, majd a lemezről leszedem hogy gyorsabban hűljön.
Ha kihült már akkor jöhet a díszítés:
Cukor máz: a kicsavart, összekevert citrusok leve ( nem kell mind ) és 10 dkg porcukor, ételfesték ( jelen esetben sárga és piros ).



Tipp&trükk:
Ez a mennyiség csak a felére elég, de tapasztalat hogy kb. itt fogy el a lelkesedés. A citrus lét kikeverem a porcukorral, 2 kis tálkában, ( egy kicsit folyós legyen, azzal könnyű dolgozni, ), majd ezt színezem. Ha nincs ételfestékünk, akkor jó a sima fehér galzúr is, a másik fele meg marad simán, vagy egy kis lekvárral megkenve is kitünő.


2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia!
A citrusok héját a tésztába kevered bele? Nekiugranék ennek a keksznek, baj ha nincs hozzá réteslisztem?

Max írta...

Kedves Stos!

Igen a citrusok héját a tésztába keverem, benne vagyon a receptben:-)

Nyugodtan csinálhatod sim aliszttel is. De ha könyebb receptre vágysz, nézd meg a holnap (09.12.11-én) megjelenő keksz receptet.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin