2007. december 14., péntek

Gyors, egyszerű ebéd/vacsi

Nem tudom hogy ki hogy van vele, de így ünnepek előtt, ha az ember gyereke elmegy vásárolni, és ha csak azt veszi meg ami most kell, akkor is elrohan az idő, és mire hazaér szombat délelött, már lehetne is ebédelni. Ime két recept, ami direkt ilyen "gyorsan egyszerűen" kaja, amit aztán meg lehet este koronázni egy komolyabb vacsival is, de addig sem halunk éhen.

Sajtal töltött sűtő kolbász:

Kolbász: lehet lecsó, sütő, szafaládé, vagy krinolin ( ahogy mi hívjuk, dagadt virsli )
Sajt: valamilyen kemény sajt: gouda, trappista, edami, kecske...stb



Beírdalom a kolbászt, és a lyukakat megtömöm sajttal. Zutty be az előmelegített sütőbe, úgy 200 c-ra, kb 8 10 percre, vagy mikróba, lefedve kb 3 percre.

Tudom hogy egszerű, de nagyon fini, gyors, és a végtelenségig variálható. Néha elkészítem csak úgy vacsira is.

Zacskós halacska:
A hal: bármilyen fagyasztott fehérhúsú halfilé, de nagyon finom makrélából is. A lényeg hogy a fagyasztottat legalább 3, órával előbb vedd ki, hogy ki tudjon engedni, és tedd olyan helyre ahol nem zavarja a családot a hal szaga ( mert az sajna van neki, de hát a fincsi falatokért meg kell szenvedni )


Tépek egy hosszú alufólia csíkot, háromszorra hajtom, és kiterítem. Meglocsolom olíva olajjal, megszórom frissen őrölt borssal, teszek rá 2-3 karika citromot és egy kis aprított vöröshagyma-fokhagyma keveréket. Ha van jöhet egy kis petrezselyem zöld, és kapor. Erre az ágyikóra ráfektetem a halat, ha van hasürege, azt is megtöltöm a füszerekkel és a citrommal. A sóval finoman, mert a hal húsa is sós! A husi tetejét is beborítom a füszerekkel, olíva olajjal, és citrommal. Ha van a sült mediterrán paradicsomból, abból is teszek rá 2 evőkanányit, szépen elosztva.


Közben begyújtom a sütőt 180-200 c-ra, a tasakot pedig alaposan lezárom. Egyszerűbb ha mindjárt a tepsiben csinálod az előkészítést, és akkor nincs az a veszély hogy amikor átrakod akkor szét nyílik, és kifolyik a drága cucc. ( tapasztalat!!) A tasak mellé szoktam tölteni, a tepsibe kb 1 dl vízet hogy nehogy odaégjen a fólia, meg aztán gőz is segít a puhulásban.



Kb 25 perc alatt tökéletesen átpárolódik ( ha egész hal, pl. makréla akkor kb 5-8 percet számoljunk rá, inkább legyen átsült mint félig nyers, ha több szeletet készítünk akkor inkább legyen az idő úgy 40-45 perc). Ha letelt az idő kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk még kb 10 percet érni az ízeket.
A halat kivéve, a szaftot leszűrjük és azzal meglocsoljuk a husikát, egy kis friss salival igazi nyár idéző étek, mellé nagyon egézséges.

Ezeket az ételeket akkor szeretem amikor nagy a nyüzsgés, vagy a két ünnep között amikor már tele vagyunk, és ennénk valami könnyűt. A fagyasztóban mindig van pár darab kolbász ( amit már elrakáskor beírdalok ) és halacska is. Előző este, vagy reggel kiveszem, és mire hazaérek már csak meg kell sütni.

2 megjegyzés:

libra írta...

Szia! A "tokány" receptjét nem osztanád meg velünk, amit ma volt szerencsém megkóstolni?

Max írta...

Kedves Tündi Néni, összeszedem magam és még a hétvégén felrakom, csak le kell magamban tisztázni a receptet, mert tudod ez megint fejből ment. Tekintsd meg várakozás közben az almás(maxos)pitét.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin