2012. január 26., csütörtök

Aszalt paradicsomos, kovászolt ciabatta (buci)

Ez egy megrendelésre írt recept, egyenesen Amerikába. Él ott kint egy olvasóm Csaba, aki unja már az amerikai kenyereket, és enne egy jó, hazaira emlékeztető kenyeret. De lehetőleg olyat, amiben csak alap dolgok vannak. Víz, liszt, élesztő, só és cukor. Mert ezeket be tudja szerezni, de aszkorbinsav és sikér sajnos nem elérhető. Azt kérte, lehetőleg egyszerű legyen, de ízletes, harapható tésztával. Írtam én egy receptet, de a megszokás dolgozott, és a folyadékot súlyban adtam meg, a liszteket pedig magyar nevén, így kellett keresnünk átváltó oldalt és olyat is, ami a lisztek kinti megfelelői között segít eligazodni.  Így született ez a kovászolt kenyér recept, amiben én pluszként tettem egy kis paradicsomot abból, amit a nyáron aszaltam. Az már csak most jutott eszembe, hogy biztosan nincs kenyérsütő gépe ott abban a fene modern országban, így ez egy dupla recept lesz, leírom, hogy kell készíteni, ha kézzel készítjük, és ha kenyérsütő gépben. Remélem Csaba, sikerülni fog, és várom a beszámolót. 




Hozzávalók
Kovász:
18 dkg rétes liszt
20 dkg (2 dl) langyos víz
5 g friss, vagy ¼ kávéskanál szárított élesztő
1 csipet cukor

Kenyérsütő gépben: öntsük bele a vizet az üst aljába, szórjuk bele a cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Szitáljuk át a lisztet, indítsuk el a kenyérsütő gépet, tészta programon. Ez a program az elején egy kicsit kever (~2-3 perc) majd 8-10 percet dagaszt. Tehát indítsuk el a programot, had keverje pár pillanatot, a vizet az élesztővel, majd szépen adjuk hozzá a lisztet. Kevertessük 1,5-2 percet, közben keressünk egy akkora nejlon fóliát, ami letakarja az üstöt. Állítsuk meg a gépet, takarjuk le az üstöt, és csukjuk rá a fedelét. Lecsukva hagyjuk 8-12 órát pihenni.

Kézzel: vegyünk egy olyan tálat, amit le tudunk rendesen takarni, pl. kelesztő tál. Ebbe öntsük a langyos vizet és abba a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet szitáljuk át. Egy keverő kanállal keverjük össze a vizet az élesztővel, majd keverés közben adagoljuk hozzá a lisztet. Keverjük át, csak annyira, hogy ne legyen csomós. Takarjuk le, és tegyük langyos helyre 8-12 órára.




Tészta:
30 dkg kenyérliszt (vagy 7 dkg rétesliszt és 23 dkg sima liszt keveréke)
15 dkg (1,5 dl) langyos víz
2 teáskanál (~2 dkg) só
10 g friss élesztő vagy egy mokkáskanálnyi szárított

Ha ízesítjük, akkor két evőkanálnyi szárított paradicsom

Kenyérsütő gépben: Nyissuk fel a gépet, vegyük le a fóliát. Morzsoljuk bele a kovászba az élesztőt, és öntsük fel a langyos vízzel. Szitáljuk át a lisztet. Indítsuk el a gépet, ismét a tészta programon, kevertessük pár pillanatot, majd lassan adjuk hozzá a lisztet, majd a legvégén a sót. Dagasztassuk ki a géppel, közben figyeljünk a tészta állagára. ha lágy lenne, adjunk hozzá lisztet, de mindig csak evőkanalamként, és várjuk meg, hogy bedolgozza. Ha kemény lenne a tészta, akkor vizet adjunk hozzá, de azt is apránként. Az ízesítőt a végén adjuk hozzá, 8 perc eltelte után. A programot 10 perc után állítsuk meg, és vegyük ki a tésztát az üstből, tegyük át egy tálba, takarjuk le és kelesszük langyos helyen 50-60 percet.

Kézzel: Vegyük le a tál tetejét, és öntsük a vizet a kovászra, majd morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztet szitáljuk át, és apránként dolgozzuk bele a kovászba. A legvégén adjuk hozzá a sót. Dagasszunk egy lágy, de rugalmas tésztát. Ha elválik a tál oldalától, akkor jó. Ha teszünk bele ízesítőt, akkor azt a legvégén dolgozzuk bele. Takarjuk le, és kelesszük langyos helyen.





Formázás:

Gyengén lisztezett nyújtólapra borítsuk a tésztát. Ne gyúrjuk át, csak a kezünkkel igazgassuk téglalapformára. Vágjuk fel tetszés szerinti darabokra, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le, és langyos helyen kelesszük a duplájára (~40-50 perc). Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra, és tegyünk az aljába egy hőálló edénybe forró vizet. Ha megkelt a tészta, egy kis vízzel spricceljük meg a tetejét, majd süssük meg szép pirosra (~25-30 perc alatt). Még melegen szedjük át rácsra, és azon hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá! Ha kérdésed van, megteheted itt is, de a Facebook oldalamon is megtalálsz. 

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin