Megmaradt tojásfehérje és száradó félkeménysajt az ünnepi maradékok között. A tojásfehérje elhasználása mindig problémás. Egy részéből ugyan készült egy adag citromos sablé, de elég sütemény készült az elmúlt időszakban, többet nem akartunk készíteni. Gyümölcskenyeret nem kívánta senki, a fehérjéből készült omlettet pedig nehéz azoknak eladni, akik tanyasi tojáson tengetik napjaikat. Hasznosítani a sajttal együtt szerettem volna, mert az is lassan a végét járja, már túlérettnek tűnt. Készült belőle ez a gyors és könnyű sajtpuffancs. Ízesíthetjük bármi olyannal, ami a sajthoz illik, lehet reszelt sonka, zöldfűszerek. Arra viszont figyeljünk, hogy ne sózzuk, mert a sajt maga is sós, én csak a fehérje felveréséhez tettem egy csipt sót, és így pont jó ízű lett.
Adhatunk mellé salátát, az elengedhetetlen tartármártást vagy áfonya lekvárt. Fontos még a sajt állaga. Ha friss sajtból akarjuk készíteni, olyat keressünk, ami keményebb, reszelhető, mert különben elfolyik a golyónk.
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg félkemémény sajt (trappista, gouda, edami, stb.)
- 6-7 tojásfehérje
- egy csipet só
- zsemle morzsa vagy kukorica pehely (darálva) a panírozáshoz
- olaj a sütéséhez
A sajtot reszeljük vagy daráljuk le egy késes apritóban. A lényeg az hogy jó kis morzsát kapjunk. A tojásfehérjéket kevéske sóval verjük fel kemény habbá. Óvatosan forgassuk bele, több részletben a reszelt sajtot és ha használunk ízesítőt, azt is. Keverjük alaposan össze.Egy kisebb edényben melegítsük meg a sütéshez szánt olajat. Nem kell nagy edény, és sok olaj sem kell, mert viszonylag gyorsan sül. Ajánlom inkább a kis átmérőjű, mélyebb láboskát a sütéséhez.
A morzsát egy lapos tálkába terítsük el, és két teás kanállal szaggassunk belőle galuskákat, és azt forgassuk bele óvatosan a morzsába. Tegyünk 4-5 golyócskát a forró olajba, de figyeljünk arra, hogy meg fog nőni, ezért ne rakjuk tele az edényt. Forgassuk sütés közben, és süssük szép pirosra. Szűrőkanállal tegyük papírtörlőre, itassuk le a felesleges olajat. Melegen tálaljuk. Több kép és friss hírek a Facebook oldalamon.
Jó étvágyat hozzá!
Max
15 megjegyzés:
Nagyon finomak lehetnek ezek a guszta kis sajtgolyók! Kifogom próbálni, azt nem is tudtam hogy csak a tojás fehérje elég hozzá? Milyen sokszor voltam már úgy hogy darabka sajtok maradtak meg már kissé megszáradva, most már tudom hol a helyük!Köszi!
Bizony, csak a fehérje! Ez benn a szuper, mert általában az a maradék mindig.
big lájk
Höhö! Ez mennyire jó találmány! Ritkán kallódik nálunk fehérje, de majd teszek róla :-)
4Gyerek, köszike, hát mit fogsz mondani, ha elkészíted(-:
CV! Bocsika, de ezt csak olajban sütősre tudtam megoldani. Nálunk mindig a fehérje a gond, most is van a hűtőajtón egy edényben, a sárgájuk beáldozva a karalábés-majonézes káposzta salátámba.
A tojásfehérjét küldd el nekem, csinálok belőle macaront!:)
Ja, és ha puhább sajtot vagy kénytelen használni, tedd bele az egész tojást, az megfogja, nem folyik az semerre!
http://fakanal.freeblog.hu/archives/2011/07/13/Cheeseballs/
Fakanál! Az volt benn a lényeg, hogy ne legyen édes. Keksszel kezdtük, de azt is unják a Fiatalok(-:, ez viszont nagyon bejött nekik.
Az már egy másik történet, az a nem folyós rántott sajtrudak(-: Mi úgy ismerjük. Ez pedig most tisztán a maradék hasznosításról szólt. De már megrendelték a következőt.
Az én kommentem pedig arról szólt, hogy hogyan ne legyen nálad maradék:)
egy hét tervezgetés után végre sikerült megsütnöm a sajtos gombócokat, és bezsebelnem az "ez jobb, mint a rántott sajt" dicséretet is :)ez a tojásfehérje felhasználs egyik legjobb módja úgy érzem :)
Lilocska, örülök a sikernek, és igen ez egy nagyon jó módja a fehérje feldolgozásnak. A sonkás verziót is próbáld ki, az egy fokkal jobb.
Ez nagyon szuper!
Eddig én is csak egész tojással ismertem, de ki fogom próbálni így is.:)Egy jó salátához nagyon finom lehet.
Érdemes kipróbálni, főleg, ha van maradék fehérjénk.
Megjegyzés küldése