2012. január 23., hétfő

Vanília krémmel töltött, mini kürtöskalácsok

Egy régi gondolat végre elkészült. A mandulás mini tekercsek készítése óta készültünk, hogy töltve is elkészítjük a mini kürtös kalácsokat. Nem okozott csalódást, és ezzel a teszttel pedig egy kicsit előkészítettük az értékesítési lehetőségeket is. A tészta és a krém mennyisége 24 db kalács megtöltéséhez elég, sajnos vennünk kell még csövet J Most csak 12 db készült, a maradék tésztából mini kalácsok lettek. (a csövek látszanak a mandulás mini tekercsek fényképein)
A bevonat sima barna cukor, nem akartam, hogy a vanília krémet elnyomja.



Hozzávalók:

2 db egész tojás
2 dl tej
10 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
1 teáskanál vanília kivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
1 teáskanál só
60 dkg kenyérliszt (vagy 20 dkg rétes és 40 dkg sima liszt)

A krémhez:

2 tasak vaníliás pudingpor
1 l tej (a mestercukrász tanácsa, kevesebb tejjel készítsük, akkor kevésbé lesz folyós a krém)
10 dkg cukor
2 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
1 evőkanál porcukor

Az élesztőt futtassuk fel kevés langyos, cukros tejben. A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, a maradék cukrot. A felfuttatott élesztővel, a tojással és maradék tejjel dagasszunk egy lágy tésztát. Lefedve, langyos helyen kelesszük a duplájára.



Míg kel a tészta főzzük meg a pudingot a csomagoláson feltüntetett módon, (közben Jancsibá írt a közösségi oldalon, hogy érdemes kevesebb tejjel csinálni így a végén nem lesz folyós a krém) és amikor kész, takarjuk le egy háztartási fóliával, így nem bőrösödik be a teteje. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A megkelt tésztát egy kicsit gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra (segítség a nyújtáshoz itt).  Vágjunk vékony csíkokat egy görgős vágóval. A fém tölcséreket kenjük be vékonyan olajjal, és egyesével tekerjük fel a csíkokat.  A feltekert rudat egy kicsit görgessük meg a nyújtólapon úgy, hogy közben a tenyerünkkel lenyomjuk. Érdemes úgy tekerni, hogy az eleje zárt legyen, mert ha egy kicsit lágy lenne a töltelék, akkor ez megakadályozza, hogy kifolyjon. Terítsünk egy tálba (barna) cukrot, és abban hempergessük meg a rudakat. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, közben hagyjuk egy kicsit kelni a tésztát. Tegyük a forró sütőbe, és süssük szép pirosra.



Ha megsült, vegyük ki, és még melegen húzzuk ki belőle a csöveket, majd rácson hagyjuk teljesen kihűlni.  
 A töltelékhez verjük fel a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval, majd a végén adjuk hozzá a kihűlt vanília pudingot. Habzsákkal töltsük meg a tészta csöveket.

Jó étvágyat hozzá! Több fénykép és információ a Facebook oldalamon, gyere és látogass meg.

Max

8 megjegyzés:

Süne írta...

Kedves Max,

örülök hogy ilyen egyszerű (és olcsó) receptet osztassz meg velünk, amint lesz rá időm elészítem. igaz csak egy éve főzök sütök rendeszeresen de nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni.

P.S.: rengeteg sütőtök termett tavaly ősszel a konyhakertemben és nem nagyon fogy tudnál ajánlani recepteket hozzá?

üdv
Süne

Chef Viki írta...

Jó reggelt!

Így igazán jól kezdődik a hét :-) 1-2 minit szívesen letesztelnék, mondjuk tejeskávéval! Mesések lettek!

Anikó írta...

A képen lévő összest elpostázhatnád, rögtön meg is enném, csodásan néznek ki!!!
Már én is gondoltam rá, kürtőst megtölteni pudinggal, én csak eddig jutottam gondolatban, tevőlegesen nulla:-)))

Max írta...

Köszönöm szépen:-)

Süne, sajnos sütőtökből nem vagyok igazán jó, mi keveset fogyasztunk.

Max írta...

CV! Köszike, és már el is fogytak, reprodukálnunk kell:-)

Max írta...

Anikó! A postázást nem jól bírja, meg már el is fogyott. Nem a miénk az alapötlet, csak átfordítottuk háziasba.

H. Mária írta...

Nem illik ilyet írni, de csorog a nyálam. Bocsi, de másképpen nem tudom leírni, hogy mennyire kívánom! :)

Max írta...

Örülök ha tetszik, és nem egy nehéz recept, tessék elkészíteni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin