A fumu feldíszített, baba alakú kalács. A keresztszülők ajándékba vitték a paszitára; néha elérte a méteres nagyságot is. Az olyan anyának, akinek leánya született, feltűnő fiú fumut vittek, egy fiú minden ismertetőjelével. Azt mondták: „Komaasszony, a lányodnak hoztunk egy fiút." Legtöbbször viccesen meg is keresztelték, nevet adtak neki.
Forrás: Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás.
Később, mikor az otthonszülést felváltotta az orvosi felügyelettel, kórházban történő szülés, ekkor ezek a népszokások lassan elkoptak. Néhány hagyományőrző család a szokást fenntartotta, de inkább, több, kicsi fonott babakalácsot sütöttek vagy süttetek a nagyobb fumu helyett.
Készíthetjük édesre vagy semleges tésztával, abban az esetben fogyaszthatjuk a sós fogásokhoz, például kocsonyához egy hideg, téli reggelen. A készítéskor készüljünk időben elő, a vaj és a tojás legyen szobahőmérsékletű, a tejet pedig langyosítsuk meg.
Hozzávalók, 12 db-hoz:
- 60 dkg kenyérliszt (vagy 20 dkg rétes és 40 dkg sima liszt keverékéből)
- 10 dkg vaj vagy zsír
- 6 dkg cukor (ha semleges tésztát készítünk, akkor csak 2 dkg cukrot tegyünk bele)
- 3 dkg friss élesztő
- 2 egész tojás
- 1 dkg só (ha semleges tésztát akarunk, akkor 2 dkg legyen)
- 2 dl langyos tej
- Kenéshez: egy egész tojás, felverve
A langyos tejben egy kanál cukorral futassuk meg egy kicsit az élesztőt, ennek 4-5 perc elég, ez idő alatt egy kicsit felhabzik, és elkezd dolgozni az élesztő. Ez így egyfajta gyorskovász.
Szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sót, a tojást, a maradék cukrot és a felfuttatott, gyors kovászt és dagasszunk belőle lágy tésztát. Tegyük egy liszttel, vékonyan meghintett tálba, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
Borítsuk a megkelt tésztát egy gyengén lisztezett nyújtólapra, és osszuk 12 egyforma részre. Azért nem szabad vastagon lisztezni, mert akkor kérges lesz a kalács külseje a ráragadt liszttől. A tészta darabokat formázzuk gombóc alakúra, és egyesével sodorjuk ki, ujjnyi vastagra. Formázzuk meg a babákat úgy, hogy a rudat középen megfogjuk, a két lelógó szárát pedig csavarjuk össze, majd így tegyük le egy sütőpapírral bélelt tepsire. Formázzuk meg mind a 12 darabot, tegyük két tepsire, és takarjuk le, langyos helyen kelesszük ismét a duplájára.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, a tojást verjük fel egy kicsit egy villával, és kenjük le a kalácsok tetejét. Meleg sütőben süssük szép pirosra, de figyeljünk, nehogy megégjen a teteje, inkább vegyük vissza a hőfokot 180 °C-ra, és azon süssük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése