2012. január 10., kedd

Rántott sajtos golyócskák

Megmaradt tojásfehérje és száradó félkeménysajt az ünnepi maradékok között. A tojásfehérje elhasználása mindig problémás. Egy részéből ugyan készült egy adag citromos sablé, de elég sütemény készült az elmúlt időszakban, többet nem akartunk készíteni. Gyümölcskenyeret nem kívánta senki, a fehérjéből készült omlettet pedig nehéz azoknak eladni, akik tanyasi tojáson tengetik napjaikat. Hasznosítani a sajttal együtt szerettem volna, mert az is lassan a végét járja, már túlérettnek tűnt. Készült belőle ez a gyors és könnyű sajtpuffancs. Ízesíthetjük bármi olyannal, ami a sajthoz illik, lehet reszelt sonka, zöldfűszerek. Arra viszont figyeljünk, hogy ne sózzuk, mert a sajt maga is sós, én csak a fehérje felveréséhez tettem egy csipt sót, és így pont jó ízű lett.

Adhatunk mellé salátát, az elengedhetetlen tartármártást vagy áfonya lekvárt. Fontos még a sajt állaga. Ha friss sajtból akarjuk készíteni, olyat keressünk, ami keményebb, reszelhető, mert különben elfolyik a golyónk.

Hozzávalók 4 személyre:

-          30 dkg félkemémény sajt (trappista, gouda, edami, stb.)

-          6-7 tojásfehérje

-          egy csipet só

-          zsemle morzsa vagy kukorica pehely (darálva) a panírozáshoz

-          olaj a sütéséhez



A sajtot reszeljük vagy daráljuk le egy késes apritóban. A lényeg az hogy jó kis morzsát kapjunk. A tojásfehérjéket kevéske sóval verjük fel kemény habbá. Óvatosan forgassuk bele, több részletben a reszelt sajtot és ha használunk ízesítőt, azt is. Keverjük alaposan össze.Egy kisebb edényben melegítsük meg a sütéshez szánt olajat. Nem kell nagy edény, és sok olaj sem kell, mert viszonylag gyorsan sül. Ajánlom inkább a kis átmérőjű, mélyebb láboskát a sütéséhez.

 A morzsát egy lapos tálkába terítsük el, és két teás kanállal szaggassunk belőle galuskákat, és azt forgassuk bele óvatosan a morzsába. Tegyünk 4-5 golyócskát a forró olajba, de figyeljünk arra, hogy meg fog nőni, ezért ne rakjuk tele az edényt. Forgassuk sütés közben, és süssük szép pirosra. Szűrőkanállal tegyük papírtörlőre, itassuk le a felesleges olajat. Melegen tálaljuk. Több kép és friss hírek a Facebook oldalamon.

Jó étvágyat hozzá!

Max

15 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finomak lehetnek ezek a guszta kis sajtgolyók! Kifogom próbálni, azt nem is tudtam hogy csak a tojás fehérje elég hozzá? Milyen sokszor voltam már úgy hogy darabka sajtok maradtak meg már kissé megszáradva, most már tudom hol a helyük!Köszi!

Max írta...

Bizony, csak a fehérje! Ez benn a szuper, mert általában az a maradék mindig.

4Gyerek írta...

big lájk

Chef Viki írta...

Höhö! Ez mennyire jó találmány! Ritkán kallódik nálunk fehérje, de majd teszek róla :-)

Max írta...

4Gyerek, köszike, hát mit fogsz mondani, ha elkészíted(-:

CV! Bocsika, de ezt csak olajban sütősre tudtam megoldani. Nálunk mindig a fehérje a gond, most is van a hűtőajtón egy edényben, a sárgájuk beáldozva a karalábés-majonézes káposzta salátámba.

Éva írta...

A tojásfehérjét küldd el nekem, csinálok belőle macaront!:)

Éva írta...

Ja, és ha puhább sajtot vagy kénytelen használni, tedd bele az egész tojást, az megfogja, nem folyik az semerre!
http://fakanal.freeblog.hu/archives/2011/07/13/Cheeseballs/

Max írta...

Fakanál! Az volt benn a lényeg, hogy ne legyen édes. Keksszel kezdtük, de azt is unják a Fiatalok(-:, ez viszont nagyon bejött nekik.

Max írta...

Az már egy másik történet, az a nem folyós rántott sajtrudak(-: Mi úgy ismerjük. Ez pedig most tisztán a maradék hasznosításról szólt. De már megrendelték a következőt.

Éva írta...

Az én kommentem pedig arról szólt, hogy hogyan ne legyen nálad maradék:)

Liloocska írta...

egy hét tervezgetés után végre sikerült megsütnöm a sajtos gombócokat, és bezsebelnem az "ez jobb, mint a rántott sajt" dicséretet is :)ez a tojásfehérje felhasználs egyik legjobb módja úgy érzem :)

Max írta...

Lilocska, örülök a sikernek, és igen ez egy nagyon jó módja a fehérje feldolgozásnak. A sonkás verziót is próbáld ki, az egy fokkal jobb.

chriesi írta...

Ez nagyon szuper!

Nelli írta...

Eddig én is csak egész tojással ismertem, de ki fogom próbálni így is.:)Egy jó salátához nagyon finom lehet.

Max írta...

Érdemes kipróbálni, főleg, ha van maradék fehérjénk.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin