Szinte minden kamrában, pincében találunk, télről maradt
almát. Kicsit töppedtek, néhol barna foltosak, de ízesek és zamatosak. Lehet
belőle készíteni pitét, vagy elrakni lesütve a mélyhűtőbe. De készíthetünk
belőle egy pompás likőrt, amit ha nyáron jó helyre eldugunk, akkor karácsonya
szépen összeérik. Naranccsal is megbolondíthatjuk, de készíthetjük körtéből,
vagy birsalmából is.
Hozzávalók:
4-5 téli alma
1 vanília rúd
(barna) cukor
1 liter almapálinka vagy vodka, de izgalmas ízt érünk el, ha
ginnel készítjük
szegfűszeg, fahéj, vagy mézes fűszerkeverék
Az almákat alaposan mossuk meg, a hibás részeket vágjuk ki
és daraboljuk cikkekre. A vanília rudat vágjuk ketté, kaparjuk ki a belsejét.
Keverjük össze a cukorral, a szegfűszeggel és a darabokra tört fahéjjal. Ha
fűszerkeveréket használunk, akkor azt keverjük össze jól a cukorral.
Az almákat rendezzük
el egy sütőpapírral bélelt tepsin, és hintsük meg jó bőven a fűszeres cukorral.
Tegyük a sütőbe és 165-175 °C-on süssük 25-30 percet.
A meleg, folyékony karamelles almákat egy kanállal szedjük
egy öblös üvegbe, és öntsük nyakon az alkohollal. Ha több félét szeretnénk
kipróbálni, itt vegyük ketté vagy három részre, és öntsük fel különböző
alkoholokkal.
Hagyjuk érni két-három hetet, majd szűrjük át csinos
üvegekbe, az aljába tegyünk pár gerezdet a sült almából és a fűszer darabokból.
Címkézzük fel, és hűvös helyen hagyjuk pihenni. Ha van kedvünk, hetente
megkóstolhatjuk, hogy érnek össze az ízek.
Egészségünkre!
Max
Inspiráció Kaldeneker Gyuritól, köszönöm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése