2012. május 27., vasárnap

A Sváb kapros, kovászos uborka

Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre. Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek, bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.

De a jó kovászos uborka elkészítéséhez szükség volt az adalék anyagoktól mentes kenyérre. Sajnos ez a mai világban sok helyen elérhetetlen. Nehéz olyan kenyeret találni, amivel el lehet készíteni a kovászos uborkát. Persze, ha sütünk magunknak kovászos kenyeret, abban biztosak lehetünk. De mindenki nem tud otthon kenyeret sütni, arra is kell megoldás. Megmutatok egy régi családi receptet, amibe nem kenyér, hanem nyers ókrumpli kell. Legjobb hozzá a télen beszerzett, már egy kicsit megtöppedt burgonya, attól lesz jó ízű a lé, és az uborka is. Készülhet fokhagymával ízesítve is. Mi úgy szoktuk elrakni, hogy egyik üvegbe teszünk pár gerezd fokhagymát, a másikba nem. Érdemes legalább két-három üveggel készíteni, mert ha egyszer megkóstoljuk, onnan már nincs visszaút, könnyen függővé válhatunk.




Hozzávalók:

kovászolni való uborka
hámozott, karikára vágott burgonya
kapor
fokhagyma
só és langyos víz




Keressünk egy öblösebb üveget, mossuk el alaposan. Tegyünk az aljába egy csokor kaprot, amit előtte alaposan leöblítünk. Erre tegyünk egy sor burgonya szeletet, majd jöhetnek a mosott, két végétől megszabadított, és bevágott uborkák. Jól töltsük ki a helyet, mert akkor nem fog feljönni az uborka a lé tetejére. Ha teszünk bele fokhagymát, akkor azt dugdossuk az uborkák közé, majd tegyünk a tetejére is burgonya karikákat. Tetejére is tegyünk kaprot, azt érdemes a szárával együtt, beszorítani az üveg szájához, így is rögzítve a tartalmat.




Keverjünk ki langyos vizet sóval, literenként egy evőkanál sót számolva, majd öntsük fel csurig az üvegeket. Tegyünk a tetejére egy kis tányért, így ha el kezd forrni, a gáz ki tud jönni, de az üveg mégis zárt marad. tegyük napos helyre, egy tálcára, hogy a kifolyó lé nehogy eláztasson valamit, és hagyjuk érni 3-4 napot.
Ha elkészült, szűrjük le, tegyük hűtőbe az uborkákat, és a levet is. Érdemes már akkor elkészíteni a következő adagot.

Jó étvágyat hozzá!

Max

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hány db krumpli kell egy üveghez. Persze a krumpli mérete változó, de kb. mégis mennyi legyen. Éva

Max írta...

Én két közepes darabot számolok üvegenként, és azt bele is szoktam rakni.

Anikó írta...

Próbáld ki egyszer megmosott meggyfaággal alulra egy /levelestől/ és felülre egy, meg persze kapor és fokhagyma, azzal is isteni kovászos lesz, ropogós, kemény:-))))

Max írta...

Kedves Anikó!
Hallottam már erről a verzióról, de még nem tudtam kóstolni, biztosan ki fogom próbálni, köszönöm!

Anikó írta...

Én csak így kovászolom és nagyon finom, azért ajánlom, bár a kenyér is a krumpli is kéznél van, a meggyfa meg csak annak akinek kertje van, ez igaz:-))))
A meggy ágában, levelében van valami savasító, savanyító amitől pont olyan lesz, mintha kenyérrel vagy krumplival készítetted volna:-)))

Lyla írta...

Nekem elvezhetetlenül elázott a harmadik napra, teljesen megpuhult a közepe, ki kellett dobnom.

Max Gastro írta...

Kedves Lyla!

Sajnálom, ha így lett. mi nem tapasztaltuk még. Nem lehet hogy az uborka már puha volt? Ha túlérett az uborka, akkor az lehet az oka.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin