Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert
futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre.
Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek,
bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a
tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett
uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is
összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a
meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.
De a jó kovászos uborka elkészítéséhez szükség volt az
adalék anyagoktól mentes kenyérre. Sajnos ez a mai világban sok helyen
elérhetetlen. Nehéz olyan kenyeret találni, amivel el lehet készíteni a kovászos
uborkát. Persze, ha sütünk magunknak kovászos kenyeret, abban biztosak
lehetünk. De mindenki nem tud otthon kenyeret sütni, arra is kell megoldás.
Megmutatok egy régi családi receptet, amibe nem kenyér, hanem nyers ókrumpli
kell. Legjobb hozzá a télen beszerzett, már egy kicsit megtöppedt burgonya,
attól lesz jó ízű a lé, és az uborka is. Készülhet fokhagymával ízesítve is. Mi
úgy szoktuk elrakni, hogy egyik üvegbe teszünk pár gerezd fokhagymát, a másikba
nem. Érdemes legalább két-három üveggel készíteni, mert ha egyszer
megkóstoljuk, onnan már nincs visszaút, könnyen függővé válhatunk.
Hozzávalók:
kovászolni való uborka
hámozott, karikára vágott burgonya
kapor
fokhagyma
só és langyos víz
Keressünk egy öblösebb üveget, mossuk el alaposan. Tegyünk
az aljába egy csokor kaprot, amit előtte alaposan leöblítünk. Erre tegyünk egy
sor burgonya szeletet, majd jöhetnek a mosott, két végétől megszabadított, és
bevágott uborkák. Jól töltsük ki a helyet, mert akkor nem fog feljönni az
uborka a lé tetejére. Ha teszünk bele fokhagymát, akkor azt dugdossuk az
uborkák közé, majd tegyünk a tetejére is burgonya karikákat. Tetejére is
tegyünk kaprot, azt érdemes a szárával együtt, beszorítani az üveg szájához,
így is rögzítve a tartalmat.
Keverjünk ki langyos vizet sóval, literenként egy evőkanál
sót számolva, majd öntsük fel csurig az üvegeket. Tegyünk a tetejére egy kis tányért,
így ha el kezd forrni, a gáz ki tud jönni, de az üveg mégis zárt marad. tegyük
napos helyre, egy tálcára, hogy a kifolyó lé nehogy eláztasson valamit, és
hagyjuk érni 3-4 napot.
Ha elkészült, szűrjük le, tegyük hűtőbe az uborkákat, és a levet
is. Érdemes már akkor elkészíteni a következő adagot.
Jó étvágyat hozzá!
Max
7 megjegyzés:
Hány db krumpli kell egy üveghez. Persze a krumpli mérete változó, de kb. mégis mennyi legyen. Éva
Én két közepes darabot számolok üvegenként, és azt bele is szoktam rakni.
Próbáld ki egyszer megmosott meggyfaággal alulra egy /levelestől/ és felülre egy, meg persze kapor és fokhagyma, azzal is isteni kovászos lesz, ropogós, kemény:-))))
Kedves Anikó!
Hallottam már erről a verzióról, de még nem tudtam kóstolni, biztosan ki fogom próbálni, köszönöm!
Én csak így kovászolom és nagyon finom, azért ajánlom, bár a kenyér is a krumpli is kéznél van, a meggyfa meg csak annak akinek kertje van, ez igaz:-))))
A meggy ágában, levelében van valami savasító, savanyító amitől pont olyan lesz, mintha kenyérrel vagy krumplival készítetted volna:-)))
Nekem elvezhetetlenül elázott a harmadik napra, teljesen megpuhult a közepe, ki kellett dobnom.
Kedves Lyla!
Sajnálom, ha így lett. mi nem tapasztaltuk még. Nem lehet hogy az uborka már puha volt? Ha túlérett az uborka, akkor az lehet az oka.
Megjegyzés küldése