Régi népi étel, kicsit a mai főzéshez igazítva. Nyilván a bográcsban, a
nyílt tűzön elkészített étel még autentikusabb, de azt gondolom, érdemes a tűzhelyen
is elkészíteni. Ilyen ételeket készítettek, a szüretelőknek, az aratóknak és
pinceszerekre is. Tartalmas, ízletes étel, és bátran állíthatom, megállja a
hétköznapi asztalon is.
Elkészítési idő: 35-40 perc
35-40 dkg Gusztahús csirkecomb filé
35-40 dkg tarhonya
15 dkg Démon
burgonya
12-15 dkg sárgarépa
10-12 dkg Gusztahús füstölt szalonna
1 kisebb fehér hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 teáskanálnyi paprikakrém
1 teáskanálnyi Gusztahús sertészsír
só, bors
1. A zsírt felmelegítjük, azon üvegesre pároljuk az apróra vágott
szalonnát és hagymát. Hozzá keverjük a csíkokra vágott csirkehúst, a kockákra
vágott répát és a burgonyát. Kevergetve pirítjuk, hozzá adjuk a tarhonyát és a
fokhagymát.
2. Pár percet pirítjuk, bele keverjük a paprikakrémet, felöntjük 8 dl
hideg vízzel. Sózzuk és borsozzuk, felforraljuk, majd lefedve, kis energián
20-22 percet pároljuk, időnként megkeverjük. Kóstoljuk meg, ha kell, főzzük még
pár percet, míg a tarhonya és a hús megpuhul.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a friss húst Gusztahús,
a Démon burgonyát a keszthelyi Burgonyakutató
Intézet biztosította, köszönjük!
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik
meg.
2 megjegyzés:
Ez amilyen egyszerű, olyan finom! gyerekkoromban hetente ettük (Orosházi vagyok)
Édesapám ott született, aztán elkerültek Felvidékre, Peredre. Sajnos már nincs közöttünk. Nagyon hiányzik.
Megjegyzés küldése