Zalai hagyományőrző étel. Vacsorára készítették, tálba
szedték és nyakon öntötték jó sűrű házi tejföllel. Ünnepekkor köretként
szolgálták fel. A „bőség tálak” kedvelt szereplője volt. Húsvét után szinte
mindenhol készült, feldolgozva a már kissé megunt főtt tojást és főtt sonkát. Nyilván főtt tojást már senki sem őrizget de száradt sonka vég még akadhat a kamrákba, vagy a hűtőszekrény polcain.
Hozzávalók:
0,7 kg főtt sonka
3-4 db főtt tojás
3-4 evőkanál liszt
Só és bors, ízlés szerint.
A burgonyát főzzük meg héjában, enyhe sós vízben. Hámozzuk
meg és még melegen törjük össze. Keverjük bele a lisztet, sózzuk, borsozzuk és
dolgozzuk össze. A főtt tojást és a főtt sonkát (érdemes a sonka kevésbé zsíros
részét) kockázzuk össze, és keverjük bele a lisztes burgonya masszába.
Formázzunk nedves vagy olajos kézzel gombócokat a masszából. Kenjünk zsírral
vagy olajjal egy méretes tepsit, és abba sorakoztassuk a gombócokat.
Előmelegített sütőben 200 fokon süssük szép pirosra.
Készíthetjük úgy is, hogy a megformázott gombócok tetejét a
tepsiben, egy kicsit benyomjuk az ujjunkkal, és abba a kis mélyedésbe, reszelt,
füstölt sajtot teszünk, és azzal sütjük össze.
Használjunk a télen is megbízható, magyar (lehetőleg
keszthelyi) burgonyát a főzéshez-sütéshez.
A recepthez a húst a GusztaHús, a burgonyát a Burgonyakutató Intézet biztosította,
köszönjük.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése