2013. április 15., hétfő

Hetési burgonyagombóc


Zalai hagyományőrző étel. Vacsorára készítették, tálba szedték és nyakon öntötték jó sűrű házi tejföllel. Ünnepekkor köretként szolgálták fel. A „bőség tálak” kedvelt szereplője volt. Húsvét után szinte mindenhol készült, feldolgozva a már kissé megunt főtt tojást és főtt sonkát. Nyilván főtt tojást már senki sem őrizget  de száradt sonka vég még akadhat a kamrákba, vagy a hűtőszekrény polcain.




Hozzávalók:

0,7 kg főtt sonka
2 kg burgonya (nem szétfövő fajta, pl. Hópehely, Démon)
3-4 db főtt tojás
3-4 evőkanál liszt
Só és bors, ízlés szerint.




A burgonyát főzzük meg héjában, enyhe sós vízben. Hámozzuk meg és még melegen törjük össze. Keverjük bele a lisztet, sózzuk, borsozzuk és dolgozzuk össze. A főtt tojást és a főtt sonkát (érdemes a sonka kevésbé zsíros részét) kockázzuk össze, és keverjük bele a lisztes burgonya masszába. Formázzunk nedves vagy olajos kézzel gombócokat a masszából. Kenjünk zsírral vagy olajjal egy méretes tepsit, és abba sorakoztassuk a gombócokat. Előmelegített sütőben 200 fokon süssük szép pirosra.
Készíthetjük úgy is, hogy a megformázott gombócok tetejét a tepsiben, egy kicsit benyomjuk az ujjunkkal, és abba a kis mélyedésbe, reszelt, füstölt sajtot teszünk, és azzal sütjük össze.

Használjunk a télen is megbízható, magyar (lehetőleg keszthelyi) burgonyát a főzéshez-sütéshez.
A recepthez a húst a GusztaHús, a burgonyát a Burgonyakutató Intézet biztosította, köszönjük.


Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin