2013. április 1., hétfő

Párolt, füstölt sonkagombóc, tormás tejfölmártással


Régi étel, a megszáradt, szikkadt csülkök vagy sonka darabok felhasználására. A főtt csülköt megpárolták, vagy megsütötték. Természetesen elkészíthetjük friss csülökből is. Remek kísérője lehet főzelékeknek, de dödöllével akár főételként is fogyaszthatjuk. Jól hasznosíthatjuk a húsvéti maradékokat, egy kicsit különleges irányba terelve az étkezést.





Hozzávalók 4 személyre:
70-80 dkg főtt, füstölt csülök vagy sonka
2 tojás
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
A mártáshoz:
3 dl tejföl
2-3 evőkanál reszelt torma
½ teáskanál alma vagy fehérbor ecet
1-2 teáskanál porcukor




Daráljuk le a csülök/sonka húst, dolgozzuk össze a tojásokkal. Ha túl lágy lenne a tésztánk, szilárdítsuk egy kis zsemlemorzsával, vagy reszelt friss kenyérrel. Sózzuk és borsozzuk, de a sóval finoman bánjunk, mert a füstölt csülök eleve sós. Hagyjuk pihenni, míg a morzsa megszívja magát a nedvességgel, csak utána gombócoljuk ki. Míg a gombóc pihen, addig készítsük el a mártást. Keverjük ki az ecetet a porcukorral, majd adjuk hozzá a tormát. Dolgozzuk jól össze, majd jöhet hozzá a tejföl, és azzal is alaposan keverjük össze. Forraljunk vizet a pároláshoz.
Vajazzunk ki egy párolóbetétet, és abba helyezzük bele a gombócokat. Ha nincs pároló betétünk, akkor egy lábos fölé tegyünk egy mélyebb üveg vagy fém tálat. Tegyük bele a gombócokat, és fedjük le alufóliával, arra tegyünk egy fedőt.
Kis energián, gyöngyöző víz felett pároljuk 25-30 percet, a gombóc nagyságától függően. Hagyjuk pár percet az edénybe, de vegyük le a vízről, így könnyebb tálalni, mert egy kicsit keményedik. Tálaláskor tegyünk mellé a mártásból.

Jó étvágyat hozzá!

Max

A recepthez a húst a GusztaHús biztosította, köszönjük.

2 megjegyzés:

undercover írta...

Nagyon jó recept! Imádom az ilyen takarékosakat/újrafelhasználósokat!
Köszönöm, Max, ki fogom próbálni.

Max Gastro írta...

Köszönöm! Régi recept, de nagyon szeretjük.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin