Régi étel, a megszáradt, szikkadt
csülkök vagy sonka darabok felhasználására. A főtt csülköt megpárolták, vagy
megsütötték. Természetesen elkészíthetjük friss csülökből is. Remek kísérője
lehet főzelékeknek, de dödöllével akár főételként is fogyaszthatjuk. Jól hasznosíthatjuk a húsvéti maradékokat, egy kicsit különleges irányba terelve az étkezést.
Hozzávalók 4 személyre:
70-80 dkg főtt, füstölt csülök vagy sonka
2 tojás
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
A mártáshoz:
3 dl tejföl
2-3 evőkanál reszelt torma
½ teáskanál alma vagy fehérbor ecet
1-2 teáskanál porcukor
Daráljuk le a csülök/sonka húst, dolgozzuk össze a tojásokkal. Ha túl lágy
lenne a tésztánk, szilárdítsuk egy kis zsemlemorzsával, vagy reszelt friss
kenyérrel. Sózzuk és borsozzuk, de a sóval finoman bánjunk, mert a füstölt
csülök eleve sós. Hagyjuk pihenni, míg a morzsa megszívja magát a nedvességgel,
csak utána gombócoljuk ki. Míg a gombóc pihen, addig készítsük el a mártást.
Keverjük ki az ecetet a porcukorral, majd adjuk hozzá a tormát. Dolgozzuk jól
össze, majd jöhet hozzá a tejföl, és azzal is alaposan keverjük össze.
Forraljunk vizet a pároláshoz.
Vajazzunk ki egy párolóbetétet, és abba helyezzük bele a gombócokat. Ha
nincs pároló betétünk, akkor egy lábos fölé tegyünk egy mélyebb üveg vagy fém
tálat. Tegyük bele a gombócokat, és fedjük le alufóliával, arra tegyünk egy
fedőt.
Kis energián, gyöngyöző víz felett pároljuk 25-30 percet, a gombóc
nagyságától függően. Hagyjuk pár percet az edénybe, de vegyük le a vízről, így
könnyebb tálalni, mert egy kicsit keményedik. Tálaláskor tegyünk mellé a
mártásból.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a GusztaHús biztosította, köszönjük.
2 megjegyzés:
Nagyon jó recept! Imádom az ilyen takarékosakat/újrafelhasználósokat!
Köszönöm, Max, ki fogom próbálni.
Köszönöm! Régi recept, de nagyon szeretjük.
Megjegyzés küldése