Jamie Oliver saját bevallása szerint a világ legszexisebb salátája.
Osztanom kell a véleményét, és mélységesen egyet is kell vele értenem. Találkozik
a sós az édessel és a citromos-mézes öntet jól ki is hangsúlyozza.
Még tart a füge
szezonja, teremnek a bokrok, érdemes megkóstolni így is.
Az eredeti recept Serrano sonkával készült, én viszont egy kézi sózású,
levegőn érlelt, fekete erdei sonkát választottam hozzá.
8-10 érett füge
2-3 mozzarella
4-5 szelet levegőn érlelt sonka
bazsalikom
Mézes-citromos öntet:
6 evőkanál extra szúz olívaolaj
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál frissen facsart narancslé
1 evőkanál méz
frissen őrölt színes bors
A fügéket egy éles késsel kereszt alakban bevágjuk, majd alul egy
kicsit megnyomjuk, és így szétnyitjuk. Eligazgatjuk egy tálon, közben a
mozzarellát csepegtessük le.
Tépjük szét a mozzarellákat, tegyünk a fügék közé, és a résekbe is.
Tépjük fel csíkokra a sonkákat is, és szórjuk rá a mozzarellákra.
Keverjük ki az öntetet, sózzuk és borsozzuk meg. A bazsalikomot tépjük
kisebb-nagyobb darabokra, szórjuk a salátára és öntözzük meg az öntettel. Tegyük
hideg helyre pihenni 1-2 órára, ez alatt az ízek összeérnek. Tálaláskor adjunk
hozzá (pirított) bagett szeleteket, mert vétek lenne a levét elpazarolni.
Max
Inspiráció: Jamie
Oliver
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése