2013. szeptember 24., kedd

Füge érlelt sonkával, mozzarellával és mézes-citromos öntettel

Jamie Oliver saját bevallása szerint a világ legszexisebb salátája. Osztanom kell a véleményét, és mélységesen egyet is kell vele értenem. Találkozik a sós az édessel és a citromos-mézes öntet jól ki is hangsúlyozza. 




Még tart a füge szezonja, teremnek a bokrok, érdemes megkóstolni így is.
Az eredeti recept Serrano sonkával készült, én viszont egy kézi sózású, levegőn érlelt, fekete erdei sonkát választottam hozzá.

8-10 érett füge
2-3 mozzarella
4-5 szelet levegőn érlelt sonka
bazsalikom

Mézes-citromos öntet:

6 evőkanál extra szúz olívaolaj
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál frissen facsart narancslé
1 evőkanál méz
frissen őrölt színes bors

A fügéket egy éles késsel kereszt alakban bevágjuk, majd alul egy kicsit megnyomjuk, és így szétnyitjuk. Eligazgatjuk egy tálon, közben a mozzarellát csepegtessük le.
Tépjük szét a mozzarellákat, tegyünk a fügék közé, és a résekbe is. Tépjük fel csíkokra a sonkákat is, és szórjuk rá a mozzarellákra.



Keverjük ki az öntetet, sózzuk és borsozzuk meg. A bazsalikomot tépjük kisebb-nagyobb darabokra, szórjuk a salátára és öntözzük meg az öntettel. Tegyük hideg helyre pihenni 1-2 órára, ez alatt az ízek összeérnek. Tálaláskor adjunk hozzá (pirított) bagett szeleteket, mert vétek lenne a levét elpazarolni.


Max

Inspiráció: Jamie Oliver

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin