2011. június 15., szerda

60 órás kovászolt bagett

Nem kell, a címtől megretteni, nem 60 munkaórát jelent. Nem kell az órák számát mereven követni, az eredeti receptben is 3-4 órát eltérnek. Itt a lényeg a hosszan érlelt, kevés élesztőt tartalmazó tészta. Készíthetjük rozsos vagy sima tésztából, az a fontos legyünk türelmesek. A tészta meg fogja hálálni a türelmünket. Az első tésztám bagett lett, követve az eredeti receptet. Amikor kivettem az első kovászt, már készítettem is be a következőt, látva a kovász állagát. A végeredmény egy ropogós héjú, belül levegős, rugalmas tészta.




Kovász:

-          16 dkg liszt
-          16 dkg langyos víz
-          5 g friss élesztő
Oldjuk fel az élesztőt a langyos vízben, ebbe keverjük bele a lisztet. Keverjük finoman csomó mentesre, fedjük le, és tegyük félre érni, 16-20-24 órára.

Tészta:

-          A kovász
-          35 dkg liszt
-          21,5 dkg langyos víz
-          10 g friss élesztő
-          1 tk só





A sót oldjuk fel a langyos vízben, majd keverjük el benne az élesztőt. Dolgozzuk össze a liszttel és a kovásszal. Dagasszunk egy rugalmas tésztát, takarjuk le, és hagyjuk kelni egy órát. Közben legalább háromszor gyúrjuk át, dolgozzuk ki belőle a levegőt, majd takarjuk le, és kelesszük tovább. Gyúrjuk át még egyszer, tegyük egy fedeles kelesztő tálba, fedjük le, és tegyük a hűtőbe 30-36 órára.




Vegyük ki a tésztát, borítsuk ki egy finoman lisztezett nyújtólapra, és hagyjuk legalább 1 órát szobahőmérsékleten. Gyúrjuk át, vegyük 4 részre, és formázzuk meg a kívánt formára. Kelesszük letakarva 15-20 percet, majd tegyük sütőlapra. Kelesszük letakarva 40-45 percet, közben melegítsük elő a sütőt 250 C-ra, és tegyünk bele vizet a gőzöléshez. Vágjuk be a tésztát egy éles késsel (borotvapenge), és tegyük az előmelegített, gőzös sütőbe. Süssük 20-25 percet, míg jó ropogós lesz. Ha nagyon pirulna a teteje, 10 perc után vegyük vissza a hőfokot 220 C-ra, és úgy süssük meg.

Kóstoljuk meg egy jófajta vajjal és kevés sóval, de vigyázzunk, függőséget okozhat!

Jó étvágyat hozzá!

Max

5 megjegyzés:

Éva írta...

Jó sok munka van vele, de megéri mert nagyon guszta lett! Valóban én mindig ha kenyeret csinálok csak margarin elég rá meg só !

Garffyka írta...

Max drága, mehetnénk hozzátok kosztosnak?

Max írta...

Nagyon jó tészta! Beleszerettem. Garffykám, gyertek(-:

Turák Kinga írta...

ez a 10gr friss élesztő kb. mennyi szárítottnak felel meg?
amúgy nagyon guszta, csak még a dagasztással kellene megbarátkoznom... :)

Max írta...

Kinga: az átváltás nem egyszerű, én azt gondolom, ez kb. egy fél mokkás kanálnyinak felel meg, de keress rá a váltásra.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin