2011. június 2., csütörtök

Gyökér kenyér

Rusztikus kovászolt tészta, igazi mediterrán kenyér. Kívül ropogós héj, belül pedig puha bélzet. Én egy kis szárított fűszerkeverékkel, szárított hagymával, és egy részét pedig olajbogyóval bolondítottam meg egy kicsit. Természetesen készíthetjük simán is, de bármilyen ízesítést használhatunk. Lassú, 12 órás kovásszal készítettem, de legalább 8 órát hagyjuk érni a kovászt.



Hozzávalók, 6 db-hoz:

Kovász:
-          18 dkg rétes liszt
-          20 dkg langyos víz
-          1 dkg friss élesztő

Keverjük össze, takarjuk le, és hagyjuk érni 8-12 órát. Én a konyhában szoktam hagyni, de ha nagyon meleg van, akkor tegyük inkább kicsit hűvösebb helyre.



Tészta:

-          30 dkg sima liszt
-          15 dkg teljes kiőrlésű búza liszt (lehet helyette is sima liszt)
-          23 dkg langyos víz
-          1,5 dkg friss élesztő
-     1 tk só

Ízesítéshez:

-          Zöldfűszer keverék: szárított póréhagyma, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem, olívabogyó, sajt, sült paprika..



Dagasszuk össze a kovászt a liszttel, vízzel és az élesztővel, majd a választott ízesítővel. Rugalmas, puha tésztát készítsünk, és letakarva hagyjuk kelni legalább 30-40 percet.
Vegyük hat egyforma részre, és nyújtsunk belőle téglalapot. Hajtsuk össze, az összeeresztést csipegessük össze, és sodorjunk belőle egy hengert. A hengert csavarjuk meg a tengelye körül, szórjuk meg liszttel, és tegyük lisztezett sütőpapírra. Tegyünk ugyanígy a többi tésztával is.



Kelesszük letakarva 25-30 percet, közben melegítsük elő a sütőt 220 C-ra. Tegyük a megsült tésztát a meleg sütőbe, és süssük szép ropogósra, 35-40 perc alatt.

Jó étvágyat hozzá!

Max

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kenyér biztosan isteni! Én azonban egy pár évvel ezelőtti bejegyzéseddel kapcsolatban érdeklődöm? Most vásárolnék gépet a konyhámba, vagy egy kenwodot vagy egy kitchen aidet. Nem tudok dönteni, ráadásul a kenwod esetében shef vagy major? A tiéd milyen és azóta hogy működik? Napi szinten sütök kenyeret, tehát dagasztáshoz is használnám. A válaszodat előre is köszönöm!

Chef Viki írta...

Egy jó kis helyi pékség árulta nálunk először, utána tán még multinál is láttam, őrjöngő siker.

Képzelem a házi verzió mekkorát szólt...

Éva írta...

Nagyon guszta a kenyered ! Ezt a kovász készítést már olvastam, bár még nem próbáltam ki.Egyszerű krumpliskenyeret sütöttem eddig még csak ,de az bevált. Kétkezi dagasztással és sütőben készítem.

Max írta...

Köszönöm!
Éva a kenwood már kilehelte a lelkét, visszatértünk a kenyérsütőben való kelesztéshez. Az bírja.
CV: az ám, nagyon jó lett, és már volt ismétlés is.
Éva: a kovászolt kenyér más kategória, érdemes kipróbálni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin