2011. június 19., vasárnap

Tárkonyos nyúlragu leves

Tárkonyos nyúl raguleves, friss zöldségekkel

Gyönyörű, friss zöldségek sorakoznak a zöldség pultokon. Tegyünk hozzá nyúl aprólékot, tejszínt, tárkonyt (ezt ne sajnáljuk), kevéske ecetet vagy frissen facsart citromlét. Az eredmény egy frissítő, könnyű, egészséges nyári leves. Nagyon hasonlít az erdélyi csorba levesre. Érdemes kipróbálni joghurttal is, jót tesz neki a joghurt fanyarsága. Burgonyából lehetőleg régebbit tegyünk bele, az nem fő meg hamar.




Hozzávalók:

-          80 dkg nyúl aprólék és nyúl eleje
-          2-3 szál sárgarépa
-          1-2 gyökér zöldség
-          1 kisebb karalábé
-          ½ fej zeller
-          1 kisebb fej újhagyma vagy fehér hagyma
-          1 közepes méretű burgonya
-          2-3 dl főző tejszín vagy joghurt
-          Olaj, só, bors
-          2-3 ek ízesített fehérbor ecet, vagy egy fél citrom leve
-          Tárkony, petrezselyem zöldje, lestyán 




A nyulat mossuk meg és daraboljuk fel. A hagymát vágjuk apróra, a zöldségeket pedig kockára. Kevés zsiradékon fonnyasszuk meg a hagymát, és pirítsuk meg a zöldséget is.
Tegyük hozzá a húst, és kevergetve fehéredésig pirítsuk meg. 



Sózzuk és borsozzuk, majd az ecettel és kevés vízzel felöntve, pároljuk pár percet. Öntsük fel vízzel, fedjük le, és főzzük addig, míg a répa megpuhul, ekkorra biztosan megfő a hús is. 



Vágjuk durvára a zöld fűszereket és adjuk a leveshez. Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk, majd adjuk hozzá a kevés meleg levesben elkevert tejszínt. Forraljuk össze, majd tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Max

További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/

2 megjegyzés:

Anikó írta...

Imádom ezt a levest, többször készítettem is, már amikor kapok nyulat, mert nem általános sajnos, nem is értem miért nincs állandóan, mint a csirke.
Krumplit én nem teszek bele, viszont levesbetétnek apró zsemlegombócot,/teáskanállal szaggatom a levesbe/ a többi ugyanaz, évekkel ezelőtt valahol olvastam a receptjét egy séftől, aki úgy nevezte "zalai tárkonyos nyúlaprólékleves":-)))))

Max írta...

Nyulat lehet már venni az Isparban is. Tetszik ez a kis gombócos verzió, ki fogom próbálni. Veszprém megyében is hasonlóan készítik.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin