2012. január 13., péntek

Balatoni borzselében pácolt, bőrős malaccomb

Találtam a hentesnél egy szép darab, bőrös-csontos malaccombot. Az nem is volt kérdés, hogy eljön velem, és megsül, a nagyobb kérdés az volt milyen módon. A mézes-paprika krémes verziót sokszor használom, például ez a csülök is úgy készült. Volt a hűtőben, a karácsonyi vásárról megmaradt balatoni fehérbor zselé és két evőkanálnyi Kaldeneker féle paprikalekvár. Ha esetleg szeretnél borzselét vásárolni, az általam készített, balatoni borzselé elfogyott, de a Lekvárosház kínálatában megtalálható (a leírás végén ejtek pár szót arról, mit mivel lehet helyettesíteni).



Szóval volt a maradék zselé és lekvár. A combot megmostam, és meleg vízben előfőztem egy kicsit. Kivettem a léből, egy kicsit lecsepegettem, és még melegen bekentem a páccal, így szépen beivódik a húsba. A pácba a következők kerültek: fehérbor zselé, paprika lekvár, barna-cukor, őrölt bors, zsálya, kakukkfű és egy kevés tárkony és a főző léből két-három evőkanálnyi. A meleg lében a borzselé egy kicsit feloldódott, így jobban el tudtam kenni a húson. A combot egy kicsit megsóztam, és még melegen bekentem a páclével. Hagytam pihenni 30-40 percet.



Közben előmelegítem a sütőt 170 °C-ra. Egy sütőtálba teszem a húst, gondosan rácsorgatva a tányérra lefojt páclevet is. Letakarom alufóliával, és egy órácskát sütöm. Leveszem a fóliát, és egy kicsit megpirítom, így finoman rákalamellizálódik a lekvár. Fogyaszthatjuk melegen, de ha hagyjuk kihűlni, isteni hideg pecsenye. Vágjunk hozzá egy szelet rozskenyeret és arra kenjünk mindenképpen a kifolyt és közben megdermedt szaftból.



Ahogy ígértem, pár szó a helyettesítésről. A borzselét helyettesíthetjük jóféle, házi lekvárral. Jöhet a hagyományos sárgabarack, az erdei gyümölcs, a birs és az alma lekvár. A paprikalekvárt váltsuk ki paprikakrémmel, vagy sűrített paradicsomot keverjünk össze egy korty borral és egy kis kanál fűszer paprikával. Nincsenek bebetonozott szabályok, tessék nyugodtan kreatívnak lenni, izgalmas ízeket párosítani. És a főző levet ne öntsük ki, bármilyen krémleveshez használhatjuk felöntő lének. Én a sült fokhagyma krémlevesbe használtam el. Inkább ezt, mint egy leveskockát J

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

hekvanc írta...

Ki forogm próbálni, nagyon guszta! :-)

Max írta...

Biztosan tetszeni fog! Köszönöm, igyekszem!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin