2012. január 16., hétfő

Fahéjas-gyömbéres „könyv” kenyér, Franciaországból

Egy „lapozható” édes könyv, Franciaországból, némi kitérővel. Kitérő csupán azért, mert egy romániai gasztroblogról hoztam. Nagyon jó ötletnek tartottam, és már egy jó ideje kerülgettem. De most eljött az idő, és egy kis átalakítással megcsináltam a saját verziómat. Barnacukor, reszelt narancshéj, a saját karácsonyi fűszerkeverékem és gyömbér. Már az illatokért érdemes megcsinálni ezt a tésztát. Puha, téphető lapok, közte a fűszeres, karamellizálódott cukor, ahogy ropog.



 Az ízesítés bátran variálható, lehet például egy diós-cukros, ami az aranygaluskára hasonlít. Használhatunk fahéj-szerecsendió keveréket, almássütemény vagy mézes fűszerkeveréket. 



Fontos viszont, hogy betartsunk néhány apróbb dolgot. A zsiradék mindenképpen vaj legyen, és ne olvasszuk meg teljesen, inkább csak puhítsuk, és úgy kenjük fel a tésztára. Ha lehet, langyos helyen kelesszük, mert ebben a párás, nyirkos, téli időben nem biztos, hogy jól viselkedik. Én a sütőt melegítettem fel 40 fokra, és abban kelesztettem.  Az alapanyagok a tésztakészítésnél legyenek szobahőmérsékletűek, készítsük ki, legalább 2-3 órával előbb. A tészta lágy, keveset lisztezzünk alá, ha lehet, akkor inkább munkalapon vagy műanyag nyújtólapon dolgozzunk vele. A sütéshez én két, kb. 25 cm hosszú, fémformát használtam, amit alaposan kibéleltem sütőpapírral.



Hozzávalók:

Tészta:
2 egész tojás
8 dkg cukor
10 dkg vaj
2,5 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
60 dkg kenyérliszt (vagy 20 dkg rétes és 40 dkg sima liszt)
1 teáskanál vanília kivonat vagy egy tasak vaníliás cukor
1 teáskanál só

A töltelékhez:

8 dkg vaj
8 dkg (barna) cukor
1 teáskanál karácsonyi fűszerkeverék
½ teáskanál, őrölt, szárított gyömbér
1 teáskanál reszelt narancshéj

Az élesztőt egy kanál cukorral futassuk meg egy kicsit a langyos tejben. Adjuk hozzá a maradék cukrot, a lisztet, a tojást, a vajat, a vaníliát és a sót. Gyúrjunk egy puha, lágy tésztát belőle, majd tegyük egy, olajjal vékonyan kikent kelesztő tálba. Langyos helyen kelesszük a duplájára (ez kb. 40-60 perc). Langyosítsuk meg a tölteléknek szánt vajat, és keverjük össze a cukrot a fűszerrel és a narancshéjjal. 



Terítsük ki a tésztát, gyúrjuk át, és nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 30x40 cm-re, itt egy kis segítség a tésztaformázáshoz). Kenjük meg a lágy vajjal, majd hintsük meg gazdagon a fűszeres cukorral. Vágjuk hosszában 6 egyforma széles csíkra, majd ebből tegyünk egymásra hármat-hármat. Érdemes a széleit, mivel az egy kicsit deformálódott, azt a középső rétegnek berakni. Vágjuk a csíkokat hat egyenlő részre, és az így kapott kis lapocskákat helyezzük a formába. 



Nem kell szorosan, mert mégy úgy is kelni fog, meg akkor könnyebben „lapozható” lesz a végeredmény. Előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük szép arany barnára. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, és azonnal tegyük át a papír segítségével egy rácsra, és azon hagyjuk kihűlni.



Jó étvágyat hozzá!

Max


11 megjegyzés:

Garffyka írta...

Szívesen ellapoznék ilyen finomságos könyvet :)

Max írta...

Ahogy ismerlek, hamarosan az asztalotokra kerül a könyv-kenyér:-)

jehudit írta...

Max, megcsináltam tegnap este! Szuper finom lett!
Én diós-mazsolás töltelékkel készítettem és mellé csoki sodót adtam. Falta az éhes horda, mintha soha nem ettek volna! :)
Szóval ezer köszi a receptért!!! :D

Max írta...

Nagyon örülök, hogy ha jól sikerült! Csak így tovább, próbálj más ízben készült könyvet készíteni:-)

Liloocska írta...

pénteken tervezem megsütni, csak azon gondolkodom,h. a téglalap forma kuglóf formám jó lesz e hozzá

Max írta...

Szerintem igen, talán annyi, ha széles, akkor egy sütőpapírt össze hajtva, csinálnék egy elválasztót.

Liloocska írta...

sül :) izgatottan várom a végeredményt!!!!

Max írta...

Liloocska, mesélj milyen lett!

Liloocska írta...

Jaj, isteni lett :) a kisfiam úgy ette, gondoltam majd viszek belőle kóstolót anyuméknak, de nem maradt :D nagyon jó ez a kalács tészta már alapból!!!

Max írta...

Szuper! Lesz belőle post a blogodon? Már ha újra megsütöd:-)

Liloocska írta...

Az tuti, hogy máskor is megsütöm, és akkor csinálok fényképet is :) szívesen felteszem majd!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin