2012. január 29., vasárnap

Orange curd- egy kanál napfény

Egy kanálnyi napfény. Egy borongós januári napon tettem fel az első képet a narancsos curdról, (körd) a Facebook-ra. Az egyik hozzászólás szerint olyan mintha kisütne a nap. Ennyit tesz egy kanálnyi Orange curd? De mi is az Orange curd?
Angol főzött vajas krém. A Lemon curd (citromos) a népszerűbb, szinte az alapkrém.  Nagyon aromás, tömény krém, de annyira finom. Kenhetjük, tölthetünk vele, mártogathatunk bele vagy csak úgy, kanállal. Ha egy kicsit sűrűbbre főzzük, akkor kekszek közé érdemes bekenni, vagy egy adag amerikai palacsintát is fel lehet vele turbózni.




Készülhet citromból, narancsból, lime-ból vagy akár vegyes citrusokból is. Én készítettem már narancs és mandarin keverékéből, abba egy kicsit kevesebb cukor kell. Most van a szezonja, minden áruházlánc kirukkolt a vödrös narancs akciójával, vagy ha nem akkor is jó áron lehet narancsot venni. Viszont nagyon fontos, hogy ezeknek a gyümölcsöknek a héja nem alkalmas fogyasztásra. Ha találunk olyat, ami kezeletlen héjú, azt bele reszelhetjük, bár ha a végén átszűrjük (érdemes), akkor ezek elvesznek. Érdemes nagyobb adaggal kezdeni, mert nagyon illékony krém.

Hozzávalók:

4 közepes narancs (kb. 12 dkg-os)
10 dkg sótlan, jó minőségű vaj
7 dkg barna cukor
8 dkg nyírfacukor (vagy mindkettő helyett sima cukor)
4 db közepes méretű tojás




A narancsokat facsarjuk ki egy vastag talpú lábosba (nem kell nagy, elég ~2 l-s), mehet bele magja és a rostjai is, hiszen a végén átszűrjük. Adjuk hozzá a cukrot, és kis lángon kevergessük addig, míg a cukor felolvad. Ne legyen nagyon meleg, ahhoz hogy a cukor feloldódjon, nem kell nagy hő. Adjuk hozzá a vajat, vegyük le a lángról, és keverjük addig, míg a vaj feloldódik. Üssük bele az első tojást és egy habverővel keverjük el alaposan, hogy a tojás ne legyen csomós. Jöhet a következő tojás, és azt is keverjük el, majd a többit is egyesével.




 Ha bekevertük az összes tojást, akkor tegyük vissza az edényt, egy kicsivel nagyobb lángra, mint előtte. Folyamatosan keverve, főzzük addig, míg besűrűsödik. Pár percet főzzük még, de kevergessük, mert hamar lekap.
Szűrjük át egy sűrű szűrőn, és adagoljuk kis üvegekbe. Ha kihűlt, tegyük a hűtőbe és ott tároljuk, 2-3 hétig eláll. Ha ajándékba adjuk, mindenképpen mondjuk, el mire lehet használni, és hogy tárolják.

Jó étvágyat hozzá!

Max

7 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Hát én ezt kipróbálom!
Köszi

Nelli írta...

Még soha nem készítettem.Tényleg finom lehet vegyesen is.

Rozmaring&Csokoládé írta...

Ez klassz...a narancs az alap és a citrom is, biztos ki fogom próbálni!

Max írta...

Köszönöm! Nagyon jól sikerült, más a második kör kopik az elmúlt heti termésből. Most a fele mandarin, fele narancs az utolsó, abba kevesebb cukor kellett.

Katalin írta...

tényleg nagyon illékony krém, nekem nem is lett elég:)))

Max írta...

Igen, olvastam, hogy főzés után párolgott.

Bodzás Vendégház írta...

Karácsonyi kekszeimhez fogom kipróbálni:))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin