2012. január 20., péntek

Só hegyben sült pulykacomb

Pulykacomb, só-gyurma szerű tésztában sütve.  Az agyagban, zárt térben való sütés egyik leegyszerűsített formája. Liszt, só, tojásfehérje és víz keverékéből gyúrt tészta a burok, abban sül vagyis inkább párolódik



Agyagban sütés:
Agyagban sütni lehet fácánt, vadkacsát, háziszárnyasokat, nagyobb testű pikkelyes halakat.
A belső részeket eltávolítva belülről gondosan kitisztítva, majd fűszerezve, a hasüreget cérnával összevarrjuk. Kb. kétujjnyi vastagon agyaggal bekenve parázsba rakjuk. /Készíthető sütőben vagy kemencében is/. 40-60 perc sütés után lehet eltávolítani az agyagot, ekkora piros és kőkemény lesz, magával viszi a tollat és a pikkelyt. Felületét megtisztítva, szalonnazsírt csepegtetve rá még utána pirítható. Hasonló módon készülnek sóban sült halak, húsok, szárnyasok. (Infó innen)

Nos, ennek a régi módszernek az modern változata a só hegyben sütés. A lényege, hogy a hús puha, omlós marad, nem szárad ki. A húst átjárja a fűszerek és a bors íze. Nyugodt, lassú sütés, és zamatos pecsenye a végén. Miért pulykacomb? Mert szerintem egy kicsit alul van értékelve. Sztárolják a pulyka mellet, a májat és a nyakat. Pedig a combból is csodás dolgokat lehet készíteni.
Én most petrezselyemmel, tárkonnyal, zsályával és ázsiai fűszerkeveréket használtam. Lehet más fűszereket is alkalmazni, ki mit talál a fűszerpolcon, vagy melyik a kedvenc íz világa.



Hozzávalók:
60-70 dkg-s pulykacomb
50 dkg só
50 dkg liszt
2 tojásfehérje
1,5-2 dl víz
só, bors és fűszerek az ízesítéshez
A húst mossuk meg, majd töröljük teljesen szárazra. A borsot, a sót és a fűszereket keverjük össze jól, és dörzsöljük be a húst alaposan.
Keverjük össze a sót és a lisztet, adjuk hozzá a fehérjét, és annyi vizet, hogy jól gyúrható masszát kapjunk. Vegyük ketté a masszát, az elsőből nyújtsunk egy kerek lapot, azt terítsük bele egy tepsibe. Erre tegyük rá a húst, ha van rajta bőre, akkor úgy, hogy a bőre legyen felül. Most vegyük a massza másik felét, abból nyújtsunk egy kb. 5 cm-el nagyobb kört, mint az előző. Terítsük rá a húsra, és körben nyomkodjuk össze jól a két tésztát. Tegyük előmelegített sütőbe, 160-170 °C-ra, és süssük két órán keresztül. Érdemes letakarni alufóliával, hogy ne égjen meg a burok. A sütés alatt nem kell vele foglalkoznunk, ha letelt az idő, vegyük ki, és 10-15 percet hagyjuk még a tepsin pihenni, csak utána bontsuk fel a burkot. Fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen. Jól illik hozzá a zöldsaláta vagy a párolt rizs.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin