2012. szeptember 24., hétfő

Ajánló: Hepp kézműves mustárok


Remek kézműves mustárokkal találkoztam a hétvégén. Hepp Tamás által készített mustárok, prémium termékek elérhető áron, és ami nagyon fontos, csak természetes anyagokat tartalmaznak. Sikerült pár szót váltanom a gyártóval, hogy legalább tudjam, mitől is más ez a mustár, mint a megszokott.

A mustárok Tokaji Aszúeszenciával, Kékszőlő mustjával, Fehérszőlő mustjával készülnek.
Minőségi alapanyagokból, különleges eljárással, érleléssel történik az előállítás.
A kíméletes technológia lehetővé teszi, hogy a gyártás során a mustármag őrleménye (mely gyógy és fűszernövény) szőlőmusttal történő egyesítésekor létrejöjjön egy különleges íz világ.
A termék hosszú kísérletezés után született meg. Elképzelésem kézzelfogható lett, igényes, különleges ízeket kedvelőknek, keresőknek ajánlom termékeimet.
Harmonikus ízeivel tökéletes ízesítője akár virslinek, kolbásznak, ínyenceknek, rákhoz, lazachoz, ételkészítésnél pörköltekhez, húsok pácolásához, grillezéshez, hidegkonyhai készítmények, különböző dresszingek elkészítéséhez ajánlom. (Hepp Tamás)

Megvallom őszintén, hogy a mustár műveltségem kicsit gyengécske, mert ilyen íz világgal még nem találkoztam a boltok polcain található mustárok között. Keresnem kellet egy kis információt, hogy jobban el tudjak merülni ebben a témában.

Rengeteg fajta, számtalan ízű, színű és állagú mustár kapható az üzletekben, ezek alapja azonban mindig a mustármag őrleményének valamilyen vizes, fűszerezett pépje. A kész, bekevert mustárok legtöbbje homogén, pépes, színük a világossárga és a vörösbarna közötti. Azonban kerülnek a piacra őröletlen, egész magokkal dúsított változatok is. A verziók sokaságából kiemelkedik néhány gyakrabban emlegetett mustárcsalád, ilyen az angol, a francia, illetve a német. A most tesztelt mustárok nagyban hasonlóak az "úgynevezett- német" mustárokkal, amik rendszerint lágyan savanykásak, s viszonylag nagy a cukortartalmuk. Azonban kellemesen érezhető a hozzáadott bor típusa (lásd. Zilahy Ágnes írásából: Az u.n. magyar-mustár mindennemű francia mustárnál jobb, de csak ott szerezhető meg könnyen, a hol szőlő termesztéssel foglalkoznak./ Tamás felfedezte ezt az állítást és felhasználta borász létére ezt a kiemelkedő megállapítást/) (Halász János gasztronómus)

Az elsőre nyilvánvaló lett, mikor kibontottam az üveget, hogy valóban nem a megszokott krémes, homogén masszát találjuk a formás kis üvegben, hanem igazi rusztikus őrleményt, tele ízekkel, zamatokkal. Mivel a virsli volt az első, amit a hűtőben találtam, így maradtam a megszokott gondolatoknál, és azzal kezdtem a kóstolást. A német édes darabos mustárt nagyon szeretem, az jól illik a sült virslikhez, kolbászokhoz. Kevés olíva olajon lesütöttem pár roppanós frankfurti virslit, és összekóstoltuk. Jól illett a virslihez, bár annyira aromás, hogy inkább egy kicsit el is nyomta azt. Meg kellett állapítanom, valóban többre hivatott ez a mustár, sokkal több lakozik benne, mint a társaiban. Aki szereti a szőlő ízét, és szereti a pikáns dolgokat, mindenképpen javaslom a kipróbálását. Sokat törtem a fejemet, milyen irányba induljunk a felfedezésben, mibe illik jól ez az íz világ. Mártogatóst választottam elsőre:

Sonkás, kék-szőlő mustáros dip:

3-4 evőkanál krémes joghurt
3-4 evőkanál apróra kockázott, házi füstölt sonka
2 evőkanál tejföl
2 evőkanálnyi kékszőlős mustár
kevés só és őrölt színes bors

A tejfölt és a joghurtot kikeverjük, hozzáadjuk a sonka kockákat és a mustárt. Kevés sóval (vigyázzunk, mert a sonka is sós, nehogy elsózzuk) és borssal ízesítjük, és jól kikeverjük. Ha nem elég krémes, még egy kis joghurttal lazíthatjuk. Lefedve, hideg helyen érleljük legalább 6-8 órát. Jól illik hozzá a tortilla chips vagy vékonyra karikázott kifliből készült kétszersült. Italnak rozé bort ajánlanék, vagy szűrt búza sört.

Jó étvágyat hozzá!

Max

A termékekről további információk és receptek a Receptbazár oldalán, vagy a gyártótól a hepp.tamas(kukac)freemail(pont)hu mail címen.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin