2013. június 12., szerda

Mediterrán csirke sült citrommal, újhagymával

Könnyű mediterrán stílusú étel. Szeretem mert nagyon egyszerű, az alapanyagok könnyedén cserélhetőek. Kezdőknek sem okozhat gondot az elkészítése, és amikor asztalra illetve tányérra kerül, biztos az elismerés. Ha tehetjük, készítsük tanyasi vagy kapirgálós csirkéből, és kerüljük a tartósítószerrel, ízfokozóval készült fűszerkeverékeket.
A hús elkészítéshez a saját fűszerkeverékemet használtam (megvásárolható kedvezményes áron a GusztaHús üzleteiben, /részletek a boltokban/ illetve a Max Gastro lelőhelyek fülecskén felsorolt üzletekben), de természetesen helyettesíthető más fűszerkeverékkel is.  


Elkészítési idő: 20 perc előkészítés+ pácolás (6-8 óra)+ 100 perc 





1 egész csirke
3 citrom (lehetőleg kezeletlen)
1 tasak Max Gastro Vadász pác fűszerkeverék (30g)
2 evőkanál vörösbor
2 evőkanál vörösbor ecet
2 evőkanál olaj
2-3 rozmaring ág
3-4 szál újhagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors
1,5-2 dl száraz vörösbor
2 evőkanál kacsazsír

20 dkg mozzarella

Pácolás:
Bontsuk szét a csirkét. Mossuk és tisztítsuk meg a húst, majd töröljük szárazra. A szárnyakat a forgónál vágjuk ketté, a combot a csont mellett vágjuk ketté, a mellet és a hátat vágjuk négy darabra. A Vadász pác fűszerkeveréket keverjük össze a 2-2 evőkanál vörösborral, vörösbor ecettel és olajjal. A húsokat kenjük be a Vadász pác keverékkel.  A hagymákat tisztítsuk meg, és vágjuk fel nagyobb darabokra. Vegyünk egy nagy üveg tálat, abba rakjunk le egy réteg húst, erre újhagymát, fokhagymát és rozmaringot (ezt vágjuk több darabra), majd a többi húst, tetejére a hagymát és még rozmaringot. Kézzel egy kicsit keverjük össze, hogy a pác mindenhol vonja be. Fóliázzuk le, és tegyük hideg helyre, legalább 6-8 órára, de egy egész éjszaka sem ront rajta. Érdemes a sütés előtt 1 órával elővenni a hidegről. 





Sütés:
A citromot vékonyan hámozzuk meg, és karikázzuk fel, fél centis darabokra. Vegyünk elő egy méretes serpenyőt, melegítsük fel, és tegyük bele a kacsazsír negyedét. Vegyük ki a pácból a húst, sózzuk meg körben. A hús negyedét pirítsuk le, először a bőrös felével kezdve. 
Közben készítsünk elő egy akkora tepsit, amiben kényelmesen elfér majd a hús. A tepsi aljába rakjuk le a pácoláshoz használt hagymából, fokhagymából és rozmaringból. Erre szedjük rá a lepirított húst, majd pirítsunk le egy újabb adagot, de tegyünk alá zsiradékot. Süssük le az összes húst, tegyük a zöldség ágyra, majd rakjuk rá a maradék zöldségeket.
 A serpenyő alatt zárjuk el az energiát, és öntsük bele a bort. Keverjük el, oldjuk fel a pörzs anyagokat, és öntsük nyakon vele a húst. Tegyük rá a citromok héját, és fedjük le a citrom karikákkal. Csomagoljuk be alufóliába, és tegyük előmelegített sütőbe, 160-170 °C-ra, és süssük 60-70 percet. 

A mozzarellát csöpögtessük le, és tépkedjük darabokra. Vegyük ki a húst, szedjük le óvatosan a fóliát, és fedjük le a mozzarella darabokkal. Tegyük vissza még a sütőbe, és olvasszuk rá a sajtot.
Köretnek párolt rizst vagy burgonyapürét ajánlanák (mondjuk Démon fajtából), és egy pohár száraz fehér bort (Cserszegi fűszeres). Tálaláskor mindenkinek jusson a sajtból, a citromléből és a szaftból is.


Tipp és trükk: ezt a sültet elkészíthetjük pulykából is. Érdemes a sütés után 5-10 percet pihentetni tálalás előtt. 


A recepthez a húst a GusztaHús, biztosította, köszönjük.


Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin