A hús elkészítéshez a saját fűszerkeverékemet használtam (megvásárolható kedvezményes áron a GusztaHús üzleteiben, /részletek a boltokban/ illetve a Max Gastro lelőhelyek fülecskén felsorolt üzletekben), de természetesen helyettesíthető más fűszerkeverékkel is.
Elkészítési idő: 20 perc előkészítés+ pácolás (6-8
óra)+ 100 perc
1 egész csirke
3 citrom (lehetőleg kezeletlen)
1 tasak Max Gastro Vadász pác fűszerkeverék (30g)
2 evőkanál vörösbor
2 evőkanál vörösbor ecet
2 evőkanál olaj
2-3 rozmaring ág
3-4 szál újhagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors
1,5-2 dl száraz vörösbor
2 evőkanál kacsazsír
20 dkg mozzarella
Pácolás:
Bontsuk szét a csirkét. Mossuk és tisztítsuk meg a húst, majd
töröljük szárazra. A szárnyakat a forgónál vágjuk ketté, a combot a csont
mellett vágjuk ketté, a mellet és a hátat vágjuk négy darabra. A Vadász pác
fűszerkeveréket keverjük össze a 2-2 evőkanál vörösborral, vörösbor ecettel és
olajjal. A húsokat kenjük be a Vadász pác keverékkel. A hagymákat tisztítsuk meg, és vágjuk fel
nagyobb darabokra. Vegyünk egy nagy üveg tálat, abba rakjunk le egy réteg húst,
erre újhagymát, fokhagymát és rozmaringot (ezt vágjuk több darabra), majd a
többi húst, tetejére a hagymát és még rozmaringot. Kézzel egy kicsit keverjük
össze, hogy a pác mindenhol vonja be. Fóliázzuk le, és tegyük hideg helyre,
legalább 6-8 órára, de egy egész éjszaka sem ront rajta. Érdemes a sütés előtt
1 órával elővenni a hidegről.
Sütés:
A citromot vékonyan hámozzuk meg, és karikázzuk fel, fél centis
darabokra. Vegyünk elő egy méretes serpenyőt, melegítsük fel, és tegyük bele a
kacsazsír negyedét. Vegyük ki a pácból a húst, sózzuk meg körben. A hús
negyedét pirítsuk le, először a bőrös felével kezdve.
Közben készítsünk elő egy akkora tepsit, amiben kényelmesen elfér
majd a hús. A tepsi aljába rakjuk le a pácoláshoz használt hagymából,
fokhagymából és rozmaringból. Erre szedjük rá a lepirított húst, majd pirítsunk
le egy újabb adagot, de tegyünk alá zsiradékot. Süssük le az összes húst,
tegyük a zöldség ágyra, majd rakjuk rá a maradék zöldségeket.
A serpenyő alatt zárjuk el az energiát, és öntsük bele a
bort. Keverjük el, oldjuk fel a pörzs anyagokat, és öntsük nyakon vele a húst.
Tegyük rá a citromok héját, és fedjük le a citrom karikákkal. Csomagoljuk be
alufóliába, és tegyük előmelegített sütőbe, 160-170 °C-ra, és süssük 60-70
percet.
A mozzarellát csöpögtessük le, és tépkedjük darabokra. Vegyük ki a
húst, szedjük le óvatosan a fóliát, és fedjük le a mozzarella darabokkal.
Tegyük vissza még a sütőbe, és olvasszuk rá a sajtot.
Köretnek párolt rizst vagy burgonyapürét ajánlanák (mondjuk Démon
fajtából), és egy pohár száraz fehér bort (Cserszegi fűszeres). Tálaláskor
mindenkinek jusson a sajtból, a citromléből és a szaftból is.
Tipp és trükk: ezt a sültet elkészíthetjük pulykából is. Érdemes a
sütés után 5-10 percet pihentetni tálalás előtt.
A recepthez a húst a GusztaHús, biztosította, köszönjük.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése