2013. szeptember 26., csütörtök

Libamáj variációk Dick módra

Az elmúlt hetek libamáj-kacsamáj eseményei és a közelgő Márton nap apropóján ismét aktuálissá vált a libamáj. Tavaly beszéltünk már róla, a részletek és egy kis segítség ebben a bejegyzésben olvasható.
A vásárlóktól kapott visszajelzések alapján tudjuk, hogy a megvásárolt libamáj 90%-a libazsírban sütve végzi. Nincs ezzel semmi baj, hiszen finom falatok, de vannak más lehetőségek is.
Kévés hozzávalóból csodás fogásokat készíthetünk. Nem kellenek különleges dolgok, a lekvárok már bármelyik Delikatesz üzletben vagy termelői piacon beszerezhetőek.



Libamáj variációk

A libamáj nagyon különleges ételnek számít, de sokoldalú felhasználási lehetőségei nem ismertek. Bemutatunk a libamájhoz illő, különböző vendégváró falatkák kombinációit. A falatkákat egyszerre elkészíthetjük, és nagyon mutatós tálakat tudunk belőle készíteni.



Elkészítési idő: 35-40 perc

50 dkg libamáj
2 savanykás alma
2 evőkanál méz
2 gerezd kisebb fokhagyma
1 mokkás kanálnyi majoránna
só és bors

1 csomag leveles tészta (27,5 dkg-s, készre nyújtott)
3-4 szelet kalács
5-6 szelet bagett
3-4 evőkanálnyi fügelekvár
3-4 evőkanálnyi lila-hagyma lekvár
3-4 evőkanálnyi paprikalekvár

1. A májat széttörjük, a kilógó inakat kihúzzuk, a májat megformázzuk a végeket és a lebernyegeket levágjuk. A szép, formás közepét felvágjuk centis szeletekre, a végeket és maradékokat pedig kockákra. Sózzuk és borsozzuk.
2. A szeleteket száraz serpenyőben, közepes hőfokon elkezdjük pirítani, az első oldalát 2 percig, majd fordítsuk meg, és a másik felét 1,5 percig. Vegyük ki egy tányérra, fedjük le.
3. Egy másik serpenyőben pirítsuk le a kockákat is hasonló módon. Ha elkészült, szedjük ki tányérra.
3. A visszamaradt zsiradékban, amiben a szeleteket sütöttük, (ha kevés lenne a zsiradék, egy kis vajjal vagy libazsírral dúsíthatjuk), karamellizáljuk meg a mézet, adjuk hozzá a majoránnát és a vékony csíkokra vágott fokhagymát.
4. A karamellás alapban pároljuk meg a hámozott, kis kockákra vágott almát. Ha már a széle kezd puhulni, akkor szedjük ki egy szűrőlapáttal, csepegtessük le, a levét fogjuk fel, és tegyük félre hűlni.



Libamájas mézes-almás hasé:
A leveles tésztát terítsük ki, vágjuk ketté a tésztát. Az egyik felét tegyük félre, ez lesz a krémes alapja. A másik felét, hosszában vágjuk ketté, az egyik tésztalap közepére vékony csíkba halmozzunk a kockázott libamájból, arra pedig a párolt almából. A tésztát hajtsuk fel, mintha rétest tekernénk, ügyelve arra, hogy a tészták találkozása alulra kerüljön. Vágjuk fel a csíkot 8 egyforma darabra, majd hasonlóképpen a másik tésztát is töltsük meg. Előmelegített sütőben, 220 fokon, süssük szép pirosra.



Libamájas „krémes” fantázia:
A maradék tésztát vágjuk fel 8-12 egyforma négyzetre, és az előmelegített sütőben, pár perc alatt süssük szép pirosra. A tészta szépen felemelkedik, ha megsült, óvatosan tegyük át rácsra, és hagyjuk pár percet hűlni. Vágjuk ketté, az aljába tegyünk az almából, arra egy szeletke libamájat, arra lila-hagyma lekvárt, tetejére pedig tészta sapkát. Tűzzük össze egy pálcikával, és csorgassuk meg az alma karamellás szaftjával



Libamájas pohár „desszert”:
Két szelet kalácsot pirítsunk meg, vágjuk kockákra. Terítsük el egy pohár aljában, arra rakjunk a libamáj kockákból. Terítsünk el rajta pár kocka karamellás almát, a tetejére ismét pirított kalács kockát, azt pedig csorgassuk meg paprikalekvárral és az alma szaftjával.



Libamájas pirított kalács fügelekvárral:
A kalácsot szárazon pirítsuk meg, vágjuk akkora darabokra, mint a máj szelet. Helyezzünk rá egy szelet májat, arra pedig a fügelekvárból. Tálaláskor tűzzük meg egy pálcikával.



Libamájas falatkák, zsírjában pirított bagetten:
A bagett szeleteket pirítsuk meg a máj kockák sütésekor maradt zsiradékban (ezt is dúsíthatjuk, ha szükséges). Még melegen kenjük meg paprikalekvárral, és erre helyezzük rá a sült libamáj szeleteket.

Tálaláskor egy nagy tálra helyezzük a különböző falatokat, és tehetünk melléjük a lekvárokból és az almából.

A recepthez a májat a GusztaHús, biztosította, köszönjük.

Jó étvágyat hozzá!

Max




Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin