2014. június 7., szombat

Füstölt sonkába tekert harcsafilé, zöldsalátával és tökmagmajonézzel

A kimutatások alapján kevés halat fogyasztunk. Ennek szerintem több oka is van, de most inkább pár gondolat a friss halról. Hosszas előkészítés után eljutottunk oda, hogy a szarvasi afrikai harcsa nemsokára elér a környékünkre. Megvásárolható lesz többféle kivitelben, de én a friss verzióra hívnám fel a figyelmet. Válasszuk inkább, a magyar, megbízható forrásból származó halat, mint a bizonytalan származású fagyasztott tengeri halakat.
Ezzel a recepttel egy kicsit fel is szeretném vezetni a halértékesítést, és kedvet csinálni hozzá. Elkészíthetjük akár grill sütőn is. Könnyű, mediterrán fogás, jó sok zöld salátával.


Elkészítési idő: 30-35 perc


50 dkg (Szarvasfish ) afrikai harcsafilé
10 dkg hajszálvékony, Gusztahús füstölt sonka
3 teáskanálnyi magos mustár
3 teáskanálnyi apróra vágott metélőhagyma, bazsalikom és rozmaring
2 teáskanálnyi tökmagolaj
só, bors és kevés olaj a sütéshez

Zöldsaláta keverék a tálaláshoz


Tökmagmajonéz:
 4 dkg durvára vágott tökmag
2-3 evőkanál majonéz
2-3 evőkanál tejföl

1-2 teáskanál tökmagolaj


1. A halat öblítsük le, töröljük szárazra, vágjuk 5-6 centis hasábokra (kb. 10 szelet lesz). Sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalát.
2. Keverjük ki a mustárt a tökmagolajjal és az apróra vágott zöldfűszerekkel. Kenjük be a halszeletek tetejét a mustáros keverékkel.
3. Burkoljuk be a halat egy szelet sonkába, úgy hogy a megkent fele felül legyen. Tűzzük össze egy fogpiszkálóval a tetején. Hasonlóképpen készítsük el a többi hal darabot is.
4. Serpenyőben, közepes energián, kevés olajat melegítünk, és abban megsütjük a halat. A megtűzött rész legyen felül, így süssük 3-4 percet, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük 2-3 percet. Vegyük ki a serpenyőből, és tegyük egy tányérra pihenni, 4-5 percet, tálalás előtt.
5. Keverjük ki a majonézt a tökmagolajjal, a tejföllel és a darabolt tökmaggal. Tálaljuk a zöldsaláta tetejére a megsült halat, kis edénykébe pedig a tökmagmajonézt.


Jó étvágyat hozzá!
Max

A recepthez a friss halat Szarvasfish, a sonkát a Gusztahús biztosította, köszönjük!

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Juj de nagyon jó!!!

H. Mária írta...

szia,
Most lettem a követőd, mivel most találtalak meg. Nagyon érdekes és gusztusos ételeket látok itt. Nagyon jó, hogy ki is lehet nyomtatni a recepteket, ez szupi.
Köszönöm, hogy itt lehetek.
Mária

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin