Nehéz lenne eldöntenem,
melyik kategóriába is sorolnám ezt az ételt. Előétel vagy egy tál étel? Igazából
lehet vendégváró falatka is, elegánsan, egy nagyobb tálra rendezve.
A minőségi alapanyagok
fontos részei a receptnek. Válasszunk olyan burgonyát, ami nem esik szét,
keressünk kevésbé sós sonkát, hiszen a hal is sós egy kicsit. Tálaláskor ne
felejtsünk italt is adni mellé, én egy hideg, rozé fröccsöt ajánlanék hozzá,
aminek az aljába egy kortynyi bodzaszörpöt csorgatnék.
Elkészítési idő: 55-60 perc
Fotó: Szeiler Stúdió
8 db burgonya (pl. Démon)
8 szelet füstölt sonka
8-10 dkg tonhal konzerv
2 újhagyma
1 tojás
1-2 evőkanál tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
fél citrom reszelt héja és leve
só, bors és olívaolaj
Fotó: Szeiler Stúdió
1. A burgonyákat mossuk meg, és sós vízben, héjában főzzük 15 percet.
Vegyük ki a főző léből, és pár percet hagyjuk hűlni.
2. Hámozzuk meg, a tetejét vágjuk le, és vájjuk ki a belsejét. A
kifaragott burgonyát egy tálba tegyük és törjük össze villával. Melegítsük elő
a sütőt 180 fokra.
3. Az összetört burgonyához adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a
lecsepegtetett tonhalat. Keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a tojást, a
citrom héját és levét.
4. Keverjük bele a tejfölt, a zúzott fokhagymát, majd kanállal töltsük
meg a burgonyákat a töltelékkel.
5. A sonkaszelettel burkoljuk be a töltött burgonyákat, bökjük meg egy
fogpiszkálóval, és olajjal kikent sütőedénybe helyezzük. A maradék tölteléket
halmozzuk a tálba, és tegyük a forró sütőbe, 20-25 percre.
Fotó: Szeiler Stúdió
Jó étvágyat
hozzá!
Max
A recepthez a sonkát a Gusztahús, a burgonyát a Burgonyakutató Intézet segített
kiválasztani, köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése