2014. október 16., csütörtök

Rozsos-tönkölyös gyökérkenyér, almaciderrel (DNK)

A DNK kenyerek kicsit sűrűbb változata. A tészta nem vizes, és sokkal tömörebb, mint ahogy ettől a tésztától megszokott. A liszteket módosíthatjuk, cserélhetjük, de a tészta állagát befolyásolja a lisztek aránya, minősége.
Én most baguett sütő lemezen sütöttem, de készíthetjük simán csak a sütőlemezen, tepsiben.

3 dl langyos almabor (cider)
1,8 dl langyos víz
1,2 dkg friss élesztő

2 teáskanálnyi só




1. Keverjük össze a vizet az almaborral, morzsoljuk bele az élesztőt, és tegyük félre, míg a liszteket előkészítjük.
2. A tönköly és az őszi búzalisztet szitájuk át, keverjük bele a sót és a rozslisztet.
3. Az élesztőt keverjük el a folyadékban, hogy feloldódjon teljesen. Keverjük bele a lisztet, dolgozzuk össze. Nem kell sokáig keverni, csak annyira, hogy egyenletesen legyen eldolgozva.
4. Letakarva, huzatmentes helyen (pl. sütő) szobahőmérsékleten pihentessük 8-10-12 órát.

5. A pihentetés után, melegítsük elő a sütőt 250 fokra, és tegyük bemelegedni a sütő/baguett lemezt.



6. Egy spatula segítségével borítsuk ki a lágy tésztát egy lisztezett nyújtólapra. Szórjuk meg a tetejét is liszttel, és az ujjainkkal lapítsuk el. Osszuk három részre, és az így kapott tésztákat hajtsuk össze, vagy tekerjük fel. Óvatosan sodorjuk ki olyan hosszúra, mint a sütéshez használt lemez. Hintsük meg a nyújtólapot liszttel, erre fektessük a tésztákat, és a tetejét is hintsük meg. Pihentessük 15-20 percet.

7. Vegyük ki a forró sütőformát, és óvatosan helyezzük bele a tésztákat. Tegyük vissza a forró sütőbe, és süssük 22-25 percet. Mikor kivesszük, kopogtassuk meg az alját, ha kongó hangot ad, akkor megsült.


Jó étvágyat hozzá!

A recepthez a lisztet a Biomag-Malom Kft. segített kiválasztani, köszönjük!

A képek telefonnal, hajnalban készültek, a minőségéért elnézést kérek!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin