Eredetileg a maradékok felhasználására készült étel, amiből aztán
lassanként hangzatos csárdaétel lett. Azóta fénye egy kicsit megkopott, hiszen
a milánói makaróni és a pizza kiszorította a csárdák étlapjáról. Bízom abban,
hogy a hasonló ételek visszakerülnek a méltó helyükre, és legalább becsüljük
annyira a magyar konyhát, mint a nemzetközit. Meg kell becsülnünk és fel kell
fedeznünk a régi ételeket, hiszen őseink ezeket fogyasztották. Gazdaságos ám
mégis változatos konyhát vittek, lehetőség szerint hasznosítottak mindent.
Becsülték a magyar földben termett, az erdő, mező és víz adta alapanyagokat.
Köretnek zöldsalátát ajánlanék hozzá és egy pohárka cserszegi
fűszerest.
Elkészítési idő: 55-60 perc
15-20 dkg főtt, GusztaHús füstölt
sonka kocka vagy füstölt csülök
10-15 dkg barna csiperkegomba
20-25 dkg darabolt paradicsom
20-25 dkg tejföl
2-3 db Balatoni Rózsa Premium
Hungaricum burgonya
1 kisebb fehér hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
8 db réteslap
2-3 teáskanálnyi aprított petrezselyem zöldje (lehet szárított is)
só, bors és kevés olaj a sütéshez
Fotó: Szeiler Stúdió
1. Vágjuk apróra a csülök húst, és a hagymákat. Kevés olajon pirítsuk
meg a csülök kockákat, adjuk hozzá a hagymákat és pároljuk üvegesre.
2. Hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk apró kockákra. Keverjük bele a
hagymás alapba, és pároljuk pár percet. Sózzuk és borsozzuk, de vigyázzunk, a sonka/csülök
sós lehet.
3. Nedves papírtörlővel tisztogassuk meg a gombákat, vágjuk fel kis
kockákra és keverjük össze a húsos-hagymás alappal. Pár perc párolás után adjuk
hozzá a kockázott paradicsomot és pirítsuk még, folyamatos keverés mellett, 5-6
percet..
4. Terítsünk ki 2 réteslapot egymásra, hosszában vágjuk félbe. Osszuk 8
részre a tölteléket, és tegyünk egy-egy adagnyit a tészta csík egyik végére.
Hajtsuk fel háromszög alakúra, de úgy hogy zárt csomagot kapjunk. Töltsük meg a
többi tésztát is, hasonló módon.
5. Melegítsünk kevés olajat egy serpenyőben, és süssük meg a csomagok
mindkét oldalát ropogósra. Papírtörlőn itassuk fel az olajat.
6. Tálaláskor keverjük ki a tejfölt az apróra vágott petrezselyem
zöldjével, és abból tegyünk a csomagokra.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús,
burgonyát a Burgonyakutató
Intézet segített kiválasztani, köszönjük!
A recept a őszi Kedvenc
Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.
1 megjegyzés:
Ja, ezek nekem nagyon tetszenek. Nagyon ellene vagyok a mai pocsékolásnak, a rengeteg étel szemétbe kerülésének. És veled együtt bízom benne, hogy a pizza mellett a régi magyaros ízek is visszajönnek, megújult formában, amihez te sokat hozzáteszel, kedves Max.
Ez a Gusztahús dolog is tetszik nekem nagyon, nem tudom, esetleg valami csomagküldő szolgálatuk nincs?
Megjegyzés küldése