2014. október 3., péntek

Zalai betyárlevél

Eredetileg a maradékok felhasználására készült étel, amiből aztán lassanként hangzatos csárdaétel lett. Azóta fénye egy kicsit megkopott, hiszen a milánói makaróni és a pizza kiszorította a csárdák étlapjáról. Bízom abban, hogy a hasonló ételek visszakerülnek a méltó helyükre, és legalább becsüljük annyira a magyar konyhát, mint a nemzetközit. Meg kell becsülnünk és fel kell fedeznünk a régi ételeket, hiszen őseink ezeket fogyasztották. Gazdaságos ám mégis változatos konyhát vittek, lehetőség szerint hasznosítottak mindent. Becsülték a magyar földben termett, az erdő, mező és víz adta alapanyagokat.

Köretnek zöldsalátát ajánlanék hozzá és egy pohárka cserszegi fűszerest.

Elkészítési idő: 55-60 perc

15-20 dkg főtt, GusztaHús füstölt sonka kocka vagy füstölt csülök
10-15 dkg barna csiperkegomba
20-25 dkg darabolt paradicsom
20-25 dkg tejföl
2-3 db Balatoni Rózsa Premium Hungaricum burgonya
1 kisebb fehér hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
8 db réteslap
2-3 teáskanálnyi aprított petrezselyem zöldje (lehet szárított is)

só, bors és kevés olaj a sütéshez




1. Vágjuk apróra a csülök húst, és a hagymákat. Kevés olajon pirítsuk meg a csülök kockákat, adjuk hozzá a hagymákat és pároljuk üvegesre.
2. Hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk apró kockákra. Keverjük bele a hagymás alapba, és pároljuk pár percet. Sózzuk és borsozzuk, de vigyázzunk, a sonka/csülök sós lehet.
3. Nedves papírtörlővel tisztogassuk meg a gombákat, vágjuk fel kis kockákra és keverjük össze a húsos-hagymás alappal. Pár perc párolás után adjuk hozzá a kockázott paradicsomot és pirítsuk még, folyamatos keverés mellett, 5-6 percet..
4. Terítsünk ki 2 réteslapot egymásra, hosszában vágjuk félbe. Osszuk 8 részre a tölteléket, és tegyünk egy-egy adagnyit a tészta csík egyik végére. Hajtsuk fel háromszög alakúra, de úgy hogy zárt csomagot kapjunk. Töltsük meg a többi tésztát is, hasonló módon.
5. Melegítsünk kevés olajat egy serpenyőben, és süssük meg a csomagok mindkét oldalát ropogósra. Papírtörlőn itassuk fel az olajat.
6. Tálaláskor keverjük ki a tejfölt az apróra vágott petrezselyem zöldjével, és abból tegyünk a csomagokra.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús, burgonyát a Burgonyakutató Intézet segített kiválasztani, köszönjük!
A recept a őszi Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

1 megjegyzés:

undercover írta...

Ja, ezek nekem nagyon tetszenek. Nagyon ellene vagyok a mai pocsékolásnak, a rengeteg étel szemétbe kerülésének. És veled együtt bízom benne, hogy a pizza mellett a régi magyaros ízek is visszajönnek, megújult formában, amihez te sokat hozzáteszel, kedves Max.
Ez a Gusztahús dolog is tetszik nekem nagyon, nem tudom, esetleg valami csomagküldő szolgálatuk nincs?

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin