A DNK kenyerek kicsit sűrűbb változata. A tészta nem vizes, és sokkal
tömörebb, mint ahogy ettől a tésztától megszokott. A liszteket módosíthatjuk,
cserélhetjük, de a tészta állagát befolyásolja a lisztek aránya, minősége.
Én most baguett sütő lemezen sütöttem, de készíthetjük simán csak a
sütőlemezen, tepsiben.
3 dl langyos almabor (cider)
1,8 dl langyos víz
1,2 dkg friss élesztő
20 dkg BIO rozsliszt
20 dkg BIO fehér tönkölyliszt
20 dkg BIO Őszi búzaliszt
2 teáskanálnyi só
1. Keverjük össze a vizet az almaborral, morzsoljuk bele az élesztőt,
és tegyük félre, míg a liszteket előkészítjük.
2. A tönköly és az őszi búzalisztet szitájuk át, keverjük bele a sót és
a rozslisztet.
3. Az élesztőt keverjük el a folyadékban, hogy feloldódjon teljesen.
Keverjük bele a lisztet, dolgozzuk össze. Nem kell sokáig keverni, csak
annyira, hogy egyenletesen legyen eldolgozva.
4. Letakarva, huzatmentes helyen (pl. sütő) szobahőmérsékleten
pihentessük 8-10-12 órát.
5. A pihentetés után, melegítsük elő a sütőt 250 fokra, és tegyük
bemelegedni a sütő/baguett lemezt.
6. Egy spatula segítségével borítsuk ki a lágy tésztát egy lisztezett
nyújtólapra. Szórjuk meg a tetejét is liszttel, és az ujjainkkal lapítsuk el.
Osszuk három részre, és az így kapott tésztákat hajtsuk össze, vagy tekerjük
fel. Óvatosan sodorjuk ki olyan hosszúra, mint a sütéshez használt lemez.
Hintsük meg a nyújtólapot liszttel, erre fektessük a tésztákat, és a tetejét is
hintsük meg. Pihentessük 15-20 percet.
7. Vegyük ki a forró sütőformát, és óvatosan helyezzük bele a
tésztákat. Tegyük vissza a forró sütőbe, és süssük 22-25 percet. Mikor
kivesszük, kopogtassuk meg az alját, ha kongó hangot ad, akkor megsült.
Jó étvágyat hozzá!
Max (Tanulj meg velemsütni!)
A recepthez a lisztet a Biomag-Malom
Kft. segített kiválasztani, köszönjük!
A képek telefonnal, hajnalban készültek, a minőségéért elnézést kérek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése