2015. november 14., szombat

Fűszeres őszi burgonyaleves

Kedvenc (az egyik) burgonyából készült melengető leves. Régen az ilyen levest „gezemice” levesnek hívtuk. A kertben található zöldségekből készült, sosem pontos receptre alapozva, hanem az éppen aktuális mennyiségekre. Az ilyen, maradékhasznosítós leves, egy hűvösebb estén, jól eshet, jót tehet a lelkünknek és a belsőnknek is.

Elkészítési idő: 35-40 perc




50-60 dkg  Balatoni Rózsa Premium Hungaricum burgonya
2 kisebb répa
15 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
1 kisebb hagyma
1 evőkanál zsír vagy olaj
1 teáskanálnyi csemege paprikakrém
só, bors, petrezselyem zöldje, rozmaring

1. A burgonyát és a répát pucoljuk meg, és vágjuk kockákra. Melegítsük meg a zsírt, és az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre.
2. Adjuk hozzá a répát, sózzuk és borsozzuk, pároljuk pár percet, aztán keverjük bele a burgonyát és a borsót.
3. Ízesítsük az apróra vágott zöldfűszerekkel, és öntsük fel 1,5 liter hideg vízzel. Forraljuk fel, keverjük bele a paprikakrémet és kis lángon főzzük 15-18 percet.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a burgonyát a Burgonyakutató Intézet segített kiválasztani, köszönjük!

A recept a  Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

1 megjegyzés:

undercover írta...

Nagyon klassz. Én is így főzök leveseket, ami éppen otthon van. Én egy kicsit eretnek vagyok, mert mi nagyon szeretjük a zöldségféléket, és én olyanokat is beleteszek a levesbe, amit egy magyar háziasszony simán kidob. Pl. a zöldhagyma szárát, tavasszal a friss, zsenge fokhagymaszárat, a karalábé levelét, a retek levelét, a brokkoli erős zöld szárát megtisztítva a fás részektől. Így kevesebb megy a komposztba, és nagyon ízletes és gazdag lesz a leves.
Várom további ötletes receptjeidet, kedves Max.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin