Kedvenc (az egyik) burgonyából készült melengető leves. Régen az ilyen
levest „gezemice” levesnek hívtuk. A kertben található zöldségekből készült,
sosem pontos receptre alapozva, hanem az éppen aktuális mennyiségekre. Az
ilyen, maradékhasznosítós leves, egy hűvösebb estén, jól eshet, jót tehet a
lelkünknek és a belsőnknek is.
Elkészítési idő: 35-40 perc
50-60 dkg Balatoni Rózsa Premium
Hungaricum burgonya
2 kisebb répa
15 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
1 kisebb hagyma
1 evőkanál zsír vagy olaj
1 teáskanálnyi csemege paprikakrém
só, bors, petrezselyem zöldje, rozmaring
1. A burgonyát és a répát pucoljuk meg, és vágjuk kockákra. Melegítsük
meg a zsírt, és az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre.
2. Adjuk hozzá a répát, sózzuk és borsozzuk, pároljuk pár percet, aztán
keverjük bele a burgonyát és a borsót.
3. Ízesítsük az apróra vágott zöldfűszerekkel, és öntsük fel 1,5 liter
hideg vízzel. Forraljuk fel, keverjük bele a paprikakrémet és kis lángon főzzük
15-18 percet.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a burgonyát a Burgonyakutató Intézet segített
kiválasztani, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény
magazinban jelenik meg.
1 megjegyzés:
Nagyon klassz. Én is így főzök leveseket, ami éppen otthon van. Én egy kicsit eretnek vagyok, mert mi nagyon szeretjük a zöldségféléket, és én olyanokat is beleteszek a levesbe, amit egy magyar háziasszony simán kidob. Pl. a zöldhagyma szárát, tavasszal a friss, zsenge fokhagymaszárat, a karalábé levelét, a retek levelét, a brokkoli erős zöld szárát megtisztítva a fás részektől. Így kevesebb megy a komposztba, és nagyon ízletes és gazdag lesz a leves.
Várom további ötletes receptjeidet, kedves Max.
Megjegyzés küldése