Barátleves: potykából és csukából készült halleves, melyet úgy
készítenek, hogy a nevezett halakat szálkáiktól megfosztják, forró vajba,
petrezselyem-zöldje és paprika közé teszik, azután liszttel, sós lével és egy
kevés tejföllel megabálják. Forrás: Pallas Nagylexikon
A Kis-Balaton környékén élő emberek egyik kedvelt levese, amit
egyszerűen, a víz partján is el lehetett készíteni. Most egy friss, afrikai
harcsa filéből készítettem el, de azt gondolom, hogy akár kecsegéből is
elkészülhetne.
Elkészítési idő: 20-25 perc
25-30 dkg szarvasi afrikai
harcsafilé
2-3 dl tejföl
1-2 evőkanálnyi rizsliszt vagy sima liszt
1 evőkanálnyi zsemlemorzsa
1-2 teáskanálnyi sertészsír
1-2 teáskanálnyi sómentes ételízesítő
1 csokor apróra vágott petrezselyem zöldje
só, tálaláshoz pirított kenyérkocka
1. A harcsát ledaráljuk, vagy éles késsel, apró kockákra vágjuk. A
zsírt megolvasztjuk, a halhúst a zsemlemorzsával világosra pirítjuk. Sózzuk
meg, keverjük bele a petrezselyem zöldjét, az ételízesítőt, és öntsük fel 1
liter forró vízzel.
2. Kevergetve forraljuk fel, és kis energián főzzük 10-12 percet. A
tejfölt keverjük ki a rizsliszttel, pár kanál, forró levessel keverjük ki, (hő
kiegyenlítés), majd sűrítsük be a levest. Kevergetve főzzük még pár percet.
Tálaláskor adjunk hozzá pirított kenyérkockát.
Jó
étvágyat hozzá!
Max
A friss halat
a Szarvas-Fish, biztosította, köszönjük!
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik
meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése