2017. január 21., szombat

Pácolt sertéssült

Pár éve, a vasi-zalai konyha tanulmányozása közben jártunk egy fogadóban, ahol egy csodás kezű főzőasszony készített nekünk ebédet. Nem voltak túllihegett tálalások, egyszerű ételek, ízletesen, és tökéletes állagúra elkészítve. Ott került asztalra ez a sült, amit akkor tarjából kóstoltunk. Feltűnt evés közben, hogy a hús puha, omlós, és mintha két íz is keveredne. Az ebéd végén a desszert után (egy hihetetlen könnyű tésztájú almás pite volt), alkalmunk volt a szakácsnővel beszélgetni. Rákérdeztem a húsra, elmosolyodott, majd elmondta, hogy készült.

Egyszerű pácolási mód, sok buktatót nem rejt, nincs túlfűszerezésre esély (mondaná a japán, „pokayoke” azaz bolondbiztos). Amire figyelni kell, az a só. Sóval tartósított a paprikakrém, ezt mindenképpen vegyük figyelembe a sózásnál, sütéskor.


Elkészítési idő: 30-35 perc + a pihentetés

8 szelet Gusztahús sertéstarja vagy csontnélküli sertéskaraj
8 teáskanálnyi paprikakrém (natúr, sózott)
8 teáskanálnyi (magos) mustár
3-4 evőkanál zsír

só, bors


1. A hússzeleteket a kés lapjával kicsit megnyomkodjuk. Egyik oldalát bekenjük a paprikakrémmel, a másik oldalát a mustárral. Tegyük egy tányérra, fóliázzuk le, és tegyük hideg helyre, 7-8 órára érlelődni.
2. Sütés előtt legalább 2-3 órával előbb vegyük ki a hidegről. Melegítsük meg a zsírt, és a paprikás oldalával lefele tegyük a serpenyőbe. A hús felső felét sózzuk és borsozzuk, és 6-7 percet sütjük. Fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük 6-7 percet. Jól illik hozzá a Démon burgonyából készített burgonyasaláta.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a friss húst Gusztahús, a Démon burgonyát a salátához, a keszthelyi Burgonyakutató Intézet biztosította, köszönjük!

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin