2013. február 5., kedd

Házi mustár (mártás)


Otthoni fogyasztásra, gasztro-ajándéknak azok számára, akik szeretik tudni, mit is esznek. Használhatjuk pácoláshoz, szendvicsekbe is. Hasonlít a bajor, édes mustárra, de ez egy kicsit fűszeresebb.
Más ízt kapunk, ha a vizet narancslére, a barna cukrot pedig mézre cseréljük. Ebben az esetben arra ügyeljünk, hogy a készítést követően rövid időn belül fogyasszuk el, hiszen tartósítószert nem tartalmaz. Én egy kicsit darabosabbra hagytam, mi ezt a fajtát szeretjük, és egy kicsit édesebbre, mint a megszokott. Az első pár nap a frissen őrölt fűszerek miatt egy kicsit erősnek tűnik, de aztán napról-napra simulnak az ízek. Ezért érdemes egy kicsit előbb megcsinálni, mint a felhasználás. Készíthetünk fokhagymás, korianderes vagy tárkonyos változatot is, de játszhatunk az ecettel is. Ez lehet borecet vagy ízesített ecet. 



Elkészítési idő: 20 perc+a pihentetés

10 dkg mustármag,
1,5 dl almaecet (5%-os),
1 dl víz,
½ teáskanál őrölt fehérbors,
1 teáskanál koriandermag,
½ teáskanál római kömény,
2 evőkanál barnacukor,
1 mokkáskanál só



Őröljük meg kávédarálón a mustármagot, keverjük hozzá az ecetet, majd fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe. Egy nap után nagyon szépen megszívja magát a mustármag nedvességgel.  Másnap adjuk hozzá a többi, szintén megőrölt fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
Lefedve hagyjuk a hűtőben „pihenni” néhány napot, amíg összeérnek az ízek.
Hűtőben két hónapig is eláll.

Max


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin