2013. február 23., szombat

Sváb fokhagyma krémleves


Sváb fokhagyma krémleves

Sokat töprengtem, miért sváb a sváb fokhagyma leves. Nem igazán jutottam előbbre, így szerepel a családi receptes füzetben, és rövidke netes nyomozás után, több hasonló receptet találtam. Vagy nagy a család, vagy régebben ez a recept népszerű volt. Az lehetett, mert rangos szakácskönyvek is megemlítik, de hogy miért sváb, az sajna nem derült ki. Arra a következtetésre jutottam, valószínű a füstölt szalonna hozzáadásával, a kipirított zsiradék, és a végén, a tálalásnál hozzáadott, pörcös szalonna kockáktól lett svábos. Mindent összegezve, gyorsan elkészíthető, ízletes lélekmelengető leves, éppen erre a tél-végi időszakra ajánlom. A lisztes sűrítést kiválthatjuk rizsliszttel vagy keményítővel, ez már az egyéni ízlés dolga.




Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók:
10-12 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál liszt
2-3 evőkanál zsír vagy olaj
10-15 dkg füstölt szalonna
1 l tej
Só és bors, a tálaláshoz pirított kenyérkockák



A szalonnát vágjuk fel csíkokra, a zsiradékot hevítsük fel, és kezdjük el lesütni benne a szalonnát. A fokhagymát pucoljuk meg. A szalonnát ne süssük teljesen szárazra, inkább csak üvegesre. Szedjük ki egy szűrőlapáttal egy tányérra. Tegyük a fokhagymát a zsiradékba, és süssük meg egy kicsit, majd szedjük ki szűrőlapáttal, és azt is tegyük félre. Szórjuk rá a lisztet a zsiradékra, és pirítsuk világosra, közben sózzuk és borsozzuk. Keverjük folyamatosan, és öntsük rá közben a tejet. Főzzük fel, ha nagyon sűrű lenne, akkor egészítsük ki egy kevés vízzel. Tegyük vissza a fokhagymát, és kis lángon főzzük 5-8 percet, közben keverjük néha át. Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljunk rajta, majd egy merülő mixerrel pépesítsük össze. Tegyük bele a félre tett szalonnát, és forraljuk össze újra. Tálaláskor hintsük meg pirított kenyér kockákkal.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin